ביטול הליך פשיטת רגל רקע:
מטרת הליכי פשיטת הרגל הינה לפרוע את חובותיו של החייב לנושיו בצורה מרוכזת, באמצעות כינוס כל נכסיו, מימושם, וחלוקת תמורתם בין נושיו,
מטרה נוספת היא לאפשר לחייב לקבל הפטר מיתרת חובותיו, ובכך לפתוח דף חדש בחייו. לפיכך, כאשר הליך פשיטת הרגל מתנהל למישרין, אזי באופן טבעי הוא מסתיים עם מתן צו ההפטר לחייב.
יחד עם זאת, קיימים מצבים בהם בית המשפט רשאי לבטל את הליך פשיטת הרגל לפני סיומו, וזאת לרבות לאחר שלב הכרזת פשיטת הרגל.
משמעות ביטול הליכי פשיטת הרגל משמעו החזרת החייב למצבו טרם פתיחת הליכי פשיטת הרגל, כולל ביטול המגבלות שהוטלו על החייב במסגרת הליך פשיטת הרגל. עם זאת, חייב שהיה, לדוגמא, חייב בהוצאה לפועל, לפני שפתח בהליכי פשיטת רגל, עלול למצוא את עצמו שוב מתמודד עם הליכי ההוצאה לפועל, עקב ביטול הליכי פשיטת הרגל.
סמכות הביטול הכללית לביטול צווי פשיטת רגל מוקנית לבית המשפט במסגרת בסעיף 118 לפקודת פשיטת הרגל, [נוסח חדש], תש”מ-1980, אשר קובע כך: “בית המשפט רשאי לחזור ולעיין בכל צו שנתן מכוח סמכותו בפשיטת רגל, לבטלו או לשנותו.”
חשוב לדעת!
ביום 15.9.2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שבא לאגד את הליכי חדלות הפירעון של יחידים וחברות במסגרת חוק אחד.
חוק חדלות פירעון החדש הכניס שינויים רבים בכל הנוגע להליך פשיטת רגל של יחידים. כמו כן, מונחים חדשים בחוק שונו מפקודת פשיטת הרגל.
כיום, הליך פשיטת רגל יתנהל בהוצאה לפועל ובבבית משפט השלום (במקום במחוזי כפי שהיה בעבר). לאדם פרטי שיש לו חובות שסכומם הכולל לא עולה על סך של 150,00 ש”ח, הליך פשיטת הרגל יתנהל בלשכת ההוצאה לפועל. לאדם פרטי שיש חובות שסכומם הכולל עולה על סך של 150,000 ש”ח, הליך פשיטת רגל יתנהל בבית משפט השלום.
למעבר למעבר לקריאה למדריך להליך פשיטת רגל בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש ליחצו כאן!
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ-17 שנים בייצוג חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון:03-6093833
מצבים ספציפיים בהם בית המשפט רשאי לבטל הליך פשיטת הרגל:
א. ביטול הליך פשיטת רגל לאחר השגת הסדר פשרה לפרעון חובות בין פושט הרגל לנושיו – סעיפים 52 ו-53 לפקודת פשיטת הרגל.
לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, הנושים רשאים להחליט על קבלת הצעת פשרה או הסדר נושים לפירעון החובות המגיעים להם מאת פושט הרגל, אשר כפוף לאישור בית המשפט. במידה ובית המשפט אישר פשרה זו, בסמכותו גם לתת צו אשר מבטל את הליך פשיטת הרגל. בנוסף, בית המשפט רשאי להורות על צו אשר מקנה את נכסי פושט הרגל לעצמו או לאדם אחר, וזאת לאחר שפושט הרגל שילם את סכום הפשרה, כמובן. במידה ובית המשפט לא הורה על מתן צו כזה, אזי בכל מקרה יוחזרו נכסי פושט הרגל לעצמו, לאחר תשלום סכום הפשרה, כאמור.
ב.ביטול הליך פשיטת רגל במידה והחייב לא היה צריך להיות מוכרז כפושט רגל מלכתחילה – סעיף 55(א) לפקודת פשיטת הרגל.
במידה ובית המשפט נוכח לראות שהחייב לא היה צריך מלכתחילה להיות מוכרז כפושט רגל, רשאי בית המשפט לבטל את הכרזת פשיטת הרגל של החייב, וזאת לבקשת כל צד מעוניין בדבר. הודעה על ביטול הליכי פשיטת הרגל תפורסם בעיתון יומי וברשומות.
ג.ביטול הליך פשיטת רגל במידה וחובותיו של החייב נפרעו במלואם – סעיפים 55(א) ו-55(ג) לפקודת פשיטת הרגל.
במידה והוכח להנחת דעתו של בית המשפט שחובותיו של החייב נפרעו במלואם, אזי רשאי בית המשפט לבטל את הכרזת פשיטת הרגל של החייב, וזאת לבקשת כל צד מעוניין בדבר. הודעה על ביטול הליכי פשיטת הרגל תפורסם בעיתון יומי וברשומות.
בעניין זה יש לשים לב אילו חובות ייחשבו כחובות שנפרעו במלואם, ואילו לאו:
(1) ויתור מותנה על חוב שנתבע בפשיטת רגל, לא ייחשב כפרעון מלא של החוב.
(2) חוב שהחייב חלק עליו, ייחשב כנפרע במלואו רק אם נתן החייב התחייבות, בסכום ובערובה שאושרו על ידי בית המשפט, לשלם את הסכום שייפסק במשפט על פרעון החוב או הנוגע לו, וכן את הוצאות המשפט.
(3) חוב אשר מגיע לנושה שאי אפשר למצוא או לזהות אותו, ייחשב כנפרע אם הוא שולם במלואו לקופת בית המשפט.
ד. ביטול הליך פשיטת רגל במידה והחייב ניצל לרעה את ההליך – סעיפים 55(ב) ו-55(ג) לפקודת פשיטת הרגל.
בית המשפט רשאי לבטל את הליך פשיטת הרגל אם הוא נוכח לראות שהחייב ניצל לרעה את הליך פשיטת הרגל. עם זאת, אין בביטול ההכרזה במקרה כזה כדי להסיר מפושט הרגל באופן אוטומטי פסלות על פי דין הנובעת מן ההכרזה, אלא אם כן החליט בית המשפט להסירה. כלומר, הדבר נתון לשיקול דעתו של בית המשפט.
ניצול לרעה של הליך פשיטת הרגל יכול להיעשות, לדוגמא, כאשר פושט הרגל נוהג בחוסר תום לב ו/או מפר את התחייבויותיו במסגרת ההליך. בעיקרון, על מנת שהחייב יוכרז כפושט רגל, בית המשפט בוחן את תום לבו במהלך שתי תקופות: בעת יצירת חובותיו, ובמהלך הליך פשיטת הרגל. אם יתברר בדיעבד שהחייב נהג בחוסר תום לב באחת מבין שתי התקופות הללו, יקנה הדבר סמכות לבית המשפט לבטל את הכרזתו כפושט רגל.
חוסר תום לב של החייב בשלב יצירת החובות יכול להתבטא, לדוגמא, בצבירת חובות עקב מעשים בלתי כשרים כהימורים ופשעים, או ניהול עסק כושל ברשלנות מודעת, תוך זלזול וחוסר אכפתיות מצבירת החובות שנוצרו עקב כך. חוסר תום לב לאחר יצירת החובות ובמהלך הליך פשיטת הרגל יכול להתבטא, לדוגמא, בהגשת בקשה לפשיטת רגל על ידי החייב רק על מנת להתחמק מהליכי הוצאה לפועל שננקטו כנגדו, או הפרת התחייבויותיו במהלך ההליך, כגון התחייבותו לביצוע התשלומים החודשיים, אי הגשת דו”חות תקופתיים, חוסר שיתוף פעולה עם הכנ”ר אן הנאמן או המנהל המיוחד, וכיו”ב.
ביטול הליך פשיטת רגל: תמונת מצב
מטבע הדברים, ביטול הליך פשיטת הרגל ייעשה בדרך כלל במקרים בהם החייב ניצל לרעה את ההליך, ואילו המקרים של ביטול ההליך בשל פרעונם המלא של חובות החייב, הינם נדירים הרבה יותר. שכן, בדרך כלל, לו היה באפשרותו של החייב לפרוע את חובותיו במלואם, הוא לא היה נקלע מלכתחילה להליך פשיטת הרגל.
עוד יודגש כי בהתאם לסעיף 55(ד) לפקודת פשיטת הרגל, ביטולה של הכרזת פשיטת רגל לא יפגע בתוקפם של שום מכר והעברה או תשלום כשורה או בתקפו של מעשה לשם כך, שביצעו הכונס הרשמי, הנאמן או אדם אחר מכוחם, או בית המשפט. עם זאת, נכסי החייב יוקנו לאדם שימנה בית המשפט, ואם הוא לא מינה, הם יחזרו להיות קנינו של החייב כמידת זכותו או זיקתו בהם, ובכפוף לתנאים שימצא בית המשפט לקבוע בצו.
קישור לאתר רשות השופטת עם הסברים על ההליך – הקליקו כאון.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ- 17 שנים בייצוג חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו 03-6093833