שאלה: למי מיועד הליך פשיטת רגל?
תשובה: הליך פשיטת רגל, כיום נקרא הליך חדלות פירעון. ההליך מיועד ליחידים או חברות שנקלעו לחובות שאותם הם אינם יכולים להחזיר. ההליך נועד להגשים 2 תכליות: א. שיקום היחיד/התאגיד כאשר במקרה של יחיד – בסיום ההליך היחיד יקבל הפטר ומחיקת החובות לנושים. כאשר מדובר בתאגיד – השיקום יכול להיות בדרך של הבראה והסדר מול הנושים או חיסול התאגיד. התכלית השנייה של הליך חדלות הפירעון הוא לממש את כלל נכסי היחיד/ התאגיד, וחלוקת התמורה לנושים.
שאלה: מי רשאי להגיש בקשה לפשיטת רגל?
תשובה: בקשה לפשיטת רגל רשאי להגיש היחיד וכן נושה של היחיד.
ליחיד כיום יש 2 אופציות להגשת בקשה לפשיטת רגל והיא תלויה בגובה החובות. ככל והחובות של היחיד מעל לסך של 166,627.3 ₪, היחיד יגיש את הבקשה לממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי (בעבר היה נקרא כונס הנכסים הרשמי). במידה וסך החובות של היחיד פחות מסך של 166,627.3 ₪, על היחיד להגיש את הבקשה לפשיטת רגל בלשכת ההוצאה לפועל.
בבקשת נושה למתן צו לפתיחת הליכים כנגד היחיד – התנאים מפורטים בסעיף 109, וכן 110 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע”ח-2018. בתמצית: הנושה רשאי לפתוח בהליך פשיטת רגל כנגד יחיד במידה והיחיד מצוי בחדלות פירעון. ההגדרה של חדלות פירעון הינה בסעיף 2 לחוק שקובע: “חדלות פירעון היא מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבויות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו”. הנושה יכול להשתמש בחזקה שבסעיף 110 בנוסף שקובעת: א. הנושה מסר ליחיד דרישה לתשלום חוב שסכומו עולה על 83,313.65 ₪ והחוב לא שולם בתוך 45 ימים. “מכתב הדרישה” אמור להיות בהתאם לנוסח שנקבע בחוק. כמו כן, תנאי הכרחי הוא – שהחוב אינו שנוי במחלוקת. לדוג: לנושה יש תיק הוצל”פ כנגד החייב.
שאלה: מה הדרישות מהחייב בהליך פשיטת רגל ?
תשובה: במסגרת הליך פשיטת הרגל, על החייב לשלם את צו התשלומים שנקבע בצו לפתיחת הליכים. צו התשלומים כיום מחושב בהתאם לנוסחה קבועה שפותחה ע”י ועדה מיוחדת. בתמצית: סך ההכנסות של התא המשפחתי מזה מפחיתים: דמי מחייה בסיסיים למחייה בכבוד (בהתאם לנתוני המוסד לביטוח לאומי) וכן מפחיתים הוצאות מיוחדות של התא המשפחתי -מה שנותר מהווה את “ההכנסה הפנויה של התא המשפחתי”. את ההכנסה הפנויה מחלקים ל 2 – צו התשלומים. כמו כן, על היחיד להגיד דו”ח הכנסות/הוצאות אחת לחודשיים וכן לשתף פעולה עם הנאמן, בפרט על היחיד להתייצב “לישיבת בירור”. חשוב לזכור! כיום ישנו נוהל שקובע כי כל פיגור בתשלום הצו וכן איחור בהגשת דו”ח, יאריך את תקופת תוכנית הפירעון בחודשיים.
שאלה: כמה זמן לוקח הליך פשיטת רגל ?
תשובה: ברירת המחדל כיום הקבועה בחוק היא 4 שנים.
למעשה הליך פשיטת רגל וחדלות פירעון מחולק לשתי תקופות: הראשונה נקראת “תקופת הביניים”. תקופת הביניים אורכה 12 חודשים, ותחילתה החל ממועד הצו לפתיחת הליכים (בעבר נקראה צו כינוס), ועד למועד הדיון. במסגרת הדיון, בית המשפט רשאי ליתן ליחיד צו לשיקום כלכלי והפטר לאלתר (בנסיבות חריגות). במרבית המקרים בית המשפט בדיון נותן צו לשיקום כלכלי ותוכנית פירעון שזו התקופה השנייה. תוכנית פירעון היא למעשה תוכנית תשלומים שאורכה הוא 3 שנים. ניתן להאריך את התקופה במידה והחייב צבר מחדלים כגון: פיגורים בתשלום הצו ו/או חסר בהגשת דו”חות כלכליים, החייב יצר את החוב “בזלזול או הזנחה”. כמו כן ניתן לקבוע תקופת זמן בלתי מוגבלת ככל והיחיד אינו משתף פעולה או ככל ואין די מידע בכדי לקבוע מסמרות לענין תוכנית הפירעון.
שאלה: האם אפשר לנהל חשבון בנק בהליך פשיטת רגל ?
תשובה: החייב רשאי לנהל חשבון בנק ללא מסגרת אשראי, וללא שיקים. לעיתים מוסדות בנקאיים מעוררים קשיים בפתיחת חשבונות בנק ואולם יש לזכור כי בהתאם להוראות הצו לפתיחת הליכים ישנה התייחסות מפורשת ומתן היתר לחייב להפעיל חשבון בנק. מוצע לפתוח חשבון בנק במסגרת ההכנות לקראת הגשת הבקשה ומבעוד מועד.
שאלה: האם ניתן לעשות הסדר נושים בהליך פשיטת רגל ?
תשובה: בכל עת רשאי החייב להציע הסדר לנושים בהליך. חשוב לזכור כי במקרה כזה, על היחיד לפנות לנאמן מבעוד מועד, ולאחר מכן לעתור בבקשה מתאימה לבית המשפט. יש לזכור כי נאסר על החייב לפנות לנושים באופן פרטני ושלא במסגרת ההליך. האמור מהווה התנהלות בחוסר תום לב אשר עלולה במקרה הגרוע להביא לביטול ההליך ובמקרה הטוב להארכתו לתקופה ממושכת.
שאלה: האם ניתן לנהל עסק בהליך פשיטת רגל ?
תשובה: במקרים מיוחדים כאשר החייב מצביע על כך כי ככל ויינתן לו היתר לניהול עוסק מורשה, יהא בכך להגדיל את גובה הצו בהליך, יינתן לחייב היתר להפעיל עוסק מורשה או פטור, ובכפוף לתנאים כגון: אי קבלת אשראי, אי העסקת עובדים, אי שכירת מקום – אלא אם התקבל אישור מראש מהנאמן ומבית המשפט.
שאלה: מה גובה האגרה שצריך לשלם בהליך פשיטת רגל ?
תשובה: יחיד שרוצה להגיש בקשה עליו לשלם סך של 900 ₪ (הופחת מסך של 1,523 ₪). תאגיד שמבקש צו פירוק לעצמו סך של 400 ₪. יש לציין כי נושה שרוצה להגיש תביעת חוב עליו לשלם אגרה בסך של 33 ₪.
שאלה: האם אפשר לקבל היתר לשימוש בשיקים לצורך שכר דירה ?
תשובה: במקרים מסוימים ניתן לקבל אישור לשימוש בשיקים לצורך תשלום שכר דירה. במקרה כזה ינתן היתר בכפוף לכך שהבנק ינפיק מספר המחאות בהתאם לתקופת השכירות. כמו כן, על השיקים יוטבע שמו של המשכיר.
**קישור לאתר הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי לצורך הגשת בקשת יחיד לפשיטת רגל לחצו כאן.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
עו”ד בנימין בני כהן בעל ותק וניסיון של למעלה מ 17 שנים בייצוג בהליכי חדלות פירעון של יחידים וחבות. עו”ד כהן אף משמש נאמן מטעם הכונס הרשמי (הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי) מה שמקנה לו יתרון בניסיון, ידע וקשרים.
לייעוץ משפטי ראשוני חינם התקשרו לטלפון: 03-6093833 או השאירו הודעה כאן.