מתלבטים לאן לפנות – פשיטת רגל או הוצאה לפועל?
להלן כמה טיפים שיעזרו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה…
התלבטות שכיחה מאוד קיימת בידי חייבים המתנהלים כנגדם תיקים בנושא הוצאה לפועל, האם כדאי לפנות להליך איחוד תיקים או להחל מייד בהליך פשיטת רגל?
כבר יצוין כי בידי חייבים רבים טעות נפוצה לגבי המושג איחוד תיקים. להלן ההבדל:
איחוד תיקים כמשמעו הינו איחוד כל תיקי הוצאה לפועל הקיימים כנגד החייב ,כך שהפעולות שנוקטים הנושים יהיו במאוחד. הסדר זה נועד למען החייב שלא כל נושה יפעל כנגדו בנפרד, דבר הגורם לסבל רב.
למעשה בתוך הוצאה לפועל המושג איחוד תיקים מתבצע בשני הליכים. תנאי הסף של ההליך הראשון הוא שעל החייב לשלם 3% מסך חובותיו בכדי להיכנס להליך מייד עם קבלת הבקשה – תנאי סף נוקשה מאוד, ועל כן רוב החייבים פונים להליך השני, הכרזה על חייב כמוגבל באמצעים – באם תתבצע ההכרזה יאוחדו כל התיקים.
עומד בפני תיק פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ 17 שנים בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 03-6093833
כמובן שבהליך זה מופעלות סנקציות על החייב כגון – צו עיכוב יציאה מן הארץ, מוכרז כמוגבל חמור בבנק – על פי חוק שיקים ללא כיסוי, איסור שימוש בכרטיסי אשראי וכן איסור להיות בעל עניין בתאגיד אלא אם ניתן אישור ראש ההוצאה לפועל לכך.
ראוי לציין כי בשני ההליכים, ככל החייב יעמוד בצו התשלומים שנקבע לו, אזי יקבל צו עיכוב הליכים לרוב פעולות הגביה (למעט מימוש בטוחות וכו’).
להלן כמה נקודות אשר על החייב לשים לנגד עיניו בבואו לבחור בין שני ההליכים, אם בתוך איחוד תיקים (בשים לב להבדלים שצוינו לעיל) ואם בנושא פשיטת רגל.
דבר ראשון החשוב מכל – מה מכסת החובות? שכן, באם החוב הינו גבוה ( מעל 300,000 ¤) והחייב החליט על הליך האיחוד חשוב לדעת כי אם החייב יציע לשלם סכום נמוך אשר לא יביא תועלת לנושים, על פי פסיקה שניתנה לאחרונה בבית המשפט המחוזי (לאחר פסיקות נוגדות בנושא) ראש הוצאה לפועל יכול מיוזמתו לדחות את בקשת החייב ולהפנותו להליך פשיטת רגל.
כמובן שהפסיקה לעיל אינה מניחה חובה בפני ראש הוצאה לפועל אלא משאירה את העניין לשיקול דעתו. (במאמר מוסגר יצוין כי ישנה חשיבות לאופן ניסוח הבקשה ובעריכת השאלון).
מנגד, חשוב לזכור כי התיקים נשארים פתוחים וברוב המוחלט של המקרים החוב ימשיך “לצמוח”. כניסה להליך זה בד”כ מומלצת לרוצים לקנות שקט מהנושים לכמה שנים תוך תשלום חודשי נמוך, מתוך שאיפה שלאחר תקופה ממושכת יכול והחייב ישתקם כלכלית או ייפול בחלקו סכום כסף או כל סיבה שהיא, ניתן יהיה לנסות לסגור את התיקים מול כלל הנושים במסגרת הסדר בסכומים נמוכים משמעותית מגובה החוב.
מבחינת הנושים ההגיון הכלכלי ברור – תשלום חודשי של עשרות ¤ זעומים לעומת קבלת סכום משמעותית במזומן תמורת סגירת החוב (הדברים אמורים ביתר שאת לאחר שהזוכים / נושים הכריזו על החוב כ”חוב אבוד” וקיבלו זיכוי מיסוי מלא תמורתו). בנקודה זו חשוב לציין כי כאשר חייב נמצא בהליך איחוד תיקים, באם רוצה להגיע להסדר, עליו להגיע להסדר עם כלל נושיו שבאם לא, הדבר יהווה “העדפת נושים”.
באם החייב החליט על פשיטת רגל – עליו לקחת בחשבון כמה דברים
דבר ראשון העלות הכספית של ההליך הינה גבוהה. על החייב, כתנאי להגשת הבקשה, לשלם כמה אלפי שקלים עבור האגרה במזומן. כמו כן שכר הטרחה של עורך דין הינו גבוה שכן, הליך זה הינו ארוך ומייגע ואורך שנים. כמו כן הליך זה הינו יותר חודר ופולשני.
אף במסגרת החקירה במשרדי כונס הנכסים הרשמי (במסגרת הכניסה להליכי פשיטת רגל) יקבע לחייב תשלום חודשי קבוע אותו עליו להפקיד בקופת הכינוס (בהעדר תשלום יפעל הכנ”ר לסגור את התיק ולהשיב את ההליכים להוצל”פ).
למען הבהירות אוסיף כי חרף האמור לעיל, לחייבים “הסוחבים” חובות עבר בסך בלתי מבוטל ונעדר כל פרופורציות לערכו הנומינלי, ישנן דרכים נוספות, אשר חלקן קבועות בחוק ובתקנות, להתמודד עם הנשייה הבלתי נסבלת ולמצוא מזור בסיום חובותיהם.
איחוד תיקים או פשיטת רגל – סיכום
לא פעם בשל לחצים רבים המופעלים נגד החייב במסגרת הליכי הגבייה, נמנע ממנו לערוך איזון ראוי בין ההגנות אשר החוק מקנה לו ולבחור את ההליך אשר מתאים למקרה הפרטי שלו. בחירה לא נכונה בנקיטת הליך יכולה להיות בעוכריו של החייב וברוב המקרים תהיה לה משמעות כספית לא מבוטלת.
נציין כי רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
לקבלת סיוע משפטי מיידי, לחץ כאן: יעוץ משפטי בהליך איחוד תיקים