מסמכים ודרישות בהליך פשיטת רגל – בקשת צו כינוס נכסים
פלוני חב לאלמוני כסף, ואינו משלם לו. יכול אלמוני לתבוע אותו לדין, ולפעול נגדו בהליכי הוצאה לפועל, במסגרתם הוא רשאי לעקל נכסיו, לתבוע צו איסור יציאה מהארץ ואף להביאו למאסרו. עם זאת, ישנם מקרים בהם הליכי ההוצאה לפועל מתגלים כלא יעילים דיים לגביית החוב. מקרים אלה מתעוררים בעיקר במקום שבו חייב מסוים אינו יכול לפרוע את חובותיו, שכן אין לו מספיק כספים או נכסים לעשות כן.
בכגון דא, הדין התווה דרך נוספת – פשיטת הרגל, אשר מטרותיה שתיים: ראשית לכנס את נכסי החייב ולחלקם בין נושיו בדרך הזולה, המהירה והשווה ביותר ושנית לאפשר לחייב שנקלע למצב קשה של חובות, לפתוח דף חדש ע”י קבלת הפטר מהחובות הללו. במאמר זה, נבחן מהם הדרישות שבדין למתן צו כינוס לבקשת החייב ואילו מסמכים וטפסים יידרשו ממנו. צו הכינוס כאמור – הוא השלב הראשון בדרך להכרזה על פשיטת רגל.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
כפי שציינו, חייב אשר אינו יכול לעמוד בהתחייבויות אותם נטל, יכול לבקש צו לכינוס נכסים ופשיטת רגל בהתקיים התנאים הבאים ויהיה עליו להציג מסמכים או טפסים מתאימים:
- חובותיו אינם פחותים מ- 14,679 ¤ (סעיף 17(א)(1) לפקודת פשיטת הרגל).
- מלאו לחייב 18 שנים.
- החייב צירף דין וחשבון מאומת בתצהיר לגבי כלל נכסיו, התחייבויותיו, הכנסותיו והוצאותיו (דין וחשבון זה יהא ערוך לפי טופס 5 לתוספת לתקנות פשיטת הרגל).
- החייב צירף לבקשה כתב לויתור על סודיות אשר מהותו הסכמת החייב למסירת מידע אישי על מצבו הכלכלי כולל חשבון הבנק בו הוא מנהל את כספיו.
- החייב צירף הצהרה בכתב כי הוא אינו מסוגל לשלם את חובותיו כלפי נושיו.
- החייב צירף אישור של הכונס הרשמי לפיו מולאו כל התנאים הנ”ל.
- החייב הפקיד עמלה לכיסוי הוצאות הכונס הרשמי בתיק בסכום המתעדכן מדי פעם לפעם (כ-2000 ¤).
- הוספת בקשה לעיכוב הליכים, לפני מתן צו כינוס נכסים.
- מומלץ לחייב לצרף בקשה לעיכוב הליכים כנגדו, לבקשה למתן צו הכינוס (בקשה זו חשובה מעין כמוה שכן באישורה היא מעכבת כל הליך שהתרחש כנגד החייב במסגרת הוצאה לפועל – כולל צווי מאסר).
שיקולי בית המשפט באישור מתן צו כינוס
לאחר שחייב מילא את כל הדרישות שעמדנו עליהם ואף צירף בקשה להקפאת הליכים כנגדו, ידון בית המשפט בבקשותיו. בבואו לאשר את הבקשה בית המשפט יבחן האם החייב פועל בתום לב, או שמא הוא מנסה לנצל את הליכי פשיטת הרגל להתחמקות מחובותיו.
שיקול נוסף שבית המשפט ישקול בבואו לאשר את הבקשה הוא התועלת שתצמח מההליך לנושים. מכך נכסים מועטים של חייב, שלא יביאו לפירעון החובות כלל עלולים להישמע כנימוק לדחיית הבקשה בידי בית המשפט.
כמו כן כמובן שתצהירים שקריים ו/או חוסר שיתוף פעולה עם הכונס הרשמי, גם כן יביאו לדחיית הבקשה לפשיטת הרגל.
לאחר מתן צו הכינוס
צו הכינוס שולל את יכולת החייב לנהוג מנהג בעלים בנכסיו (למשל להעבירם לאחר). תוצאה נוספת של הצו ניתן לקרוא בסעיף 20 (א) לפקודת פשיטת הרגל כדלקמן : “משניתן צו כינוס… לא תהא תרופה לנושה נגד חייב לו חוב בר תביעה ולא יפתח שום נושה בתובענה או הליכים משפטיים אחרים נגד חייב אלא ברשות בית המשפט”.
בדרך כלל לצו הכינוס שניתן יתלוו המסמכים הבאים:
- עיכוב יציאה של החייב מהארץ.
- קביעת סכום חודשי לתשלום בידי החייב לטובת הנושים.
- הוראה לחייב להגיש לכונס הרשמי דוח על מצב עסקים במהלך התקופה שנקצבה.
- הוראה לחייב להגיש דוח על הכנסות והוצאות באופן חודשי.
- קביעת מועד לדיון בשאלת הכרזתו של החייב כפושט רגל.
- קבלת צו כינוס בדרך לפשיטת רגל.
הליך פשיטת הרגל הוא ארוך ומורכב, במאמר זה התייחסנו לתחילתו של ההליך הסבוך – הבקשה לצו כינוס. הראנו כי הדרך של חייב להכריז על עצמו כפושט רגל מלאה דרישות שהדין דורש ממנו למלא.
נוסיף כי בכל מקרה של הכרזה על פשיטת רגל, יש לפנות אל משרד עורכי דין ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה לפשיטת רגל שילווה את ההליך מתחילתו ועד סופו, שכן רק מומחה לענייני פשיטת רגל, יביא עמו תוצאות טובות שחוסכות כספים רבים וזמן יקר. עבור מי שאינו מכיר את ההליך, התעסקות עם מגוון מסמכים, טפסים ובקשות – אינה פשוטה כלל וכלל.
לקבלת סיוע משפטי מיידי בהליך פשיטת רגל, לחץ כאן: יעוץ משפטי