הכרזה על פשיטת רגל היא הליך קולקטיבי המופעל במקרים בהם מוכרז אדם כ”חדל פירעון”. במסגרת ההליך, מתבצעות פעולות לשם הסדרת חובות החייב, תוך ניסיון לאיזון אינטרסים בינו ובין נושיו.
מטרתו של הליך פשיטת הרגל
מטרת ההליך היא כינוס ומימוש נכסי החייב והעברת תמורתם לחלוקה בין נושיו. כינוס הנכסים ומימושם, כך גם הסדר פשרה מאושר על-ידי בית המשפט, עשויים בתנאים מסוימים לסיים את תהליך פשיטת הרגל ולהעניק לחייב את הזכות לבקש צו הפטר – צו הפוטר אותו מחובותיו הקודמים ומאפשר פתיחתו של פרק חדש בחייו.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE בתחום פירוקים כינוסים והסדרי חוב
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו לטלפון: 03-6093833
תנאים להכרזה על פשיטת רגל
- האדם הוא חדל פירעון – מדובר באדם שאינו מסוגל לפרוע את חובותיו לנושה או נושיו השונים. הליך זה יתנהל רק לגביי יחיד או שותפות ואינו תקף בעניין חברה, עמותה או אגודה שיתופית.
- התראת פשיטת רגל / מעשה פשיטת רגל – התראת פשיטת רגל היא הודעה הנשלחת לחייב מאת הנושה, בה מתבקש תשלום החוב בהתאם לפסק דין חלוט או פשרה. מנגד, מעשה פשיטת רגל הוא פעולה המתבצעת על-ידי החייב ויש בה כדי להעיד על היותו חדל פירעון, לרבות אי מילוי אחר התראת פשיטת רגל, הודעה לנושה על אי תשלום חוב, בקשת חייב לפשיטת רגל, התחמקות מנושים, עזיבת הארץ, מתנת מרמה או העברת מרמה והכל כמצוין בפקודת פשיטת הרגל ותקנותיה.
שלבי ההכרזה על פשיטת רגל
בקשה למתן צו כינוס – בקשת חייב להכרזתו כפושט רגל או בקשת נושה להכרזת חייב כפושט רגל, הם יריית הפתיחה של ההליך. הבקשה תוגש לבית המשפט המחוזי אשר לצורך העניין ממנה “נאמן“. בעל תפקיד זה, אחראי על כל בקשה או הליך בפניי בית המשפט ומתנהל בשיתוף פעולה עם כונס הנכסים הרשמי. תחילתו של ההליך האמור, עוצרת כל פעולת גבייה עצמאית כנגד החייב לרבות הליכי הוצאה לפועל שנפתחו כנגדו.
היענות ביהת המשפט לבקשת צו הכינוס יוצרת הגנה כפולה לצדדים המעורבים: מחד, הגנת נכסיי החייב מפני החייב עצמו והסרת הסיכון של הברחת נכסים ומאידך, הגנת נכסי החייב מפניי נושים שפתחו או עתידים לפתוח בהליכי הוצאה לפועל. כמו כן, מרגע הינתן צו הכינוס, מעוכבים כל ההליכים כנגד החייב לטובת כינוס נכסיו ומימושם תוך מניעת העדפת נושים וניצול יתרון בלתי הוגן.
כינוס אסיפת נושים – האסיפה תתכנס ביוזמתו של הכונס הרשמי ומטרתה הכרעה בדבר המשך הליך פשיטת הרגל. באסיפה זו יבחר נאמן זמני לנכסי החייב ובחלק מהמקרים גם ועדת ביקורת. בהתאם להחלטות ועדת הנושים, מוגשת לבית המשפט בקשה מינוי נאמן קבוע והכרזת החייב כפושט רגל.
הכרזה על פשיטת רגל: הטלת מגבלות על פושט הרגל
לצד ההגנות הניתנות לפושט הרגל ובכללן עיכוב הליכי גבייה עצמאיים, בקשה לצו הפטר וכו’ ניצבת שורת מגבלות ואילוצים המוטלים עליו. במקביל להליך כינוס, מימוש ומכירת נכסיו צפוי פושט הרגל לשאת בתשלומים חודשיים בהתאם להחלטת הנאמן, להימנע מלהשתמש בכרטיסי אשראי, להימנע מלייסד או לשמש כבעל תפקיד בתאגיד ועוד.
כיוון שכך ובמסגרת איזון האינטרסים בין החייב לנושיו, קמה ועולה חשיבות ההיוועצות בעורך דין פשיטת רגל הבקיא ומנוסה בתחום. הליך זה, על אף הדעה הרווחת אינו מסור לטובתו של החייב/ נושה בלבד, אלא עלול במקרים מסוימים לפעול כנגדם.
לאור זאת, ישנו צורך משמעותי בהכרת פקודת פשיטת רגל על שלוחותיה, להבטחת מימוש הזכויות והשגת התוצאות הרצויות למי מהצדדים.
לסיוע משפטי בהליך פשיטת רגל, לחץ כאן: יעוץ משפטי