הענקת נכסים לפני פשיטת רגל
לפי החוק, היה ואדם העניק נכס לפני פשיטת רגל ולפני שעברו שנתיים בין יום אותה הענקה, ליום פשיטת רגל – אזי ההענקה בטלה כלפי הנאמן. כלומר, אותה מסירה של נכס על ידי החייב, ללא תמורה נאותה, מתבטלת והנכס יוחזר אל שאר נכסי החייב ויוקנה לנאמן, אשר מנהל ומוכר את נכסי פושט הרגל.
עוד קובע החוק, כי היה ואדם העניק נכס או נכסים ולאחר שעברו שנתיים ולפני שעברו 10 שנים, מיום ההענקה, נעשה אותו אדם פושט רגל אזי, גם במקרה זה אותה הענקה בטלה כלפי הנאמן.
אולם, במקרה זה האחרון, אם מקבל הנכס יוכיח כי בזמן אותה הענקה יכול היה פושט הרגל לפרוע חובות מבלי להיזקק לנכס המוענק ובנוסף כי זכותו של פושט הרגל בנכס עברה למי שקיבל את הנכס קרי, האדם שלו הוענק הנכס, אזי במקרה שכזה לא תתבטל ההענקה והנכס יישאר בידי מקבל הנכס המוענק.
הענקות נכסים של פושט רגל שאינן בטלות
בנוסף ישנן הענקות שאינן בטלות והן: הענקה של נכס אשר הגיע למעניק הנכס בזכות אשתו, לטובת אשתו או ילדו, הענקה בשל נישואין ולפני הנישואין. מקרה נוסף, הוא הענקה לטובת קונה או בעל שיעבוד בתום לב ובתמורה.
הכוונה בתום לב היא, כי האדם שקיבל את ההענקה לא ידע בזמן ההענקה כי אותו אדם (המעניק) נמצא בקושי כלכלי ובשל כך לא צפה כי ההענקה תמעיט מרכוש החייב אשר אמור להתחלק בין הנושים. באשר לתמורה אין הכרח כי תהיה שקולה לשווי הנכס בצורה מדויקת ומספיק שתהיה סבירה לפי נסיבות העניין.
פשיטת רגל – מטרתו של ביטול הענקות נכסים
מטרתו של סעיף החוק המדבר על הענקות וביטולן, הינה לבטל לעיתים הענקות של נכסים, אשר מוענקות על ידי החייב (לפני תחילת פשיטת הרגל), מבלי שנתקבלה עבורם תמורה נאותה או ללא תמורה כלל, כאשר כתוצאה מהן מופחתת כמות הנכסים של אותו חייב ונוצר סיכון כי כאשר יגיע המועד לחלוקה, יתרת הנכסים לחלוקה, בין נושי החייב, תהיה קטנה יותר.
לקבלת סיוע משפטי בנושא פשיטת רגל לחץ כאן: יעוץ משפטי
הרעיון העומד מאחורי ביטול ההענקה הוא שכאשר פושט הרגל מעניק נכס ללא תמורה נאותה בזמן האמור בחוק לעיל, נפגעת, כאמור, יכולת פירעון חובותיו לנושיו ודבר זה מצדיק את ביטול ההענקה על מנת לקדם אינטרס ציבורי של הגנה על הנושים.
הברחת נכסים לפני פשיטת רגל
ראוי לציין, כי הענקה על פי החוק לעיל לא מחייבת כוונה של תרמית מצד פושט הרגל המעניק, הבאה לידי ביטוי בהעדפה של נושה אחד על פני אחר, או כוונה להבריח נכסים מן הנושים וכדומה.
לפי כך, ניתן לבטל הענקות גם בשל סיבות להעברת הנכס אשר אינן קשורות בנושים. ההיגיון העומד מאחורי הדברים לעיל הוא, כי אדם אשר יודע שמצבו הכלכלי אינו טוב ראשית עליו להתנהג בהגינות כלפי נושיו ולדאוג שיהיה לו ממה לשלם את חובותיו וזאת לפני נדיבותו כלפי הקרובים איליו המתבטאת במתנות שהוא מעניק להם.
ביטול הענקה של נכס והשבה של נכס חלופי או שווה ערך
נשאלת השאלה האם ניתן לבטל הענקה אך ורק בזמן שהנכס המוענק עצמו ניתן להשבה ולהחזר או שניתן גם לבטל הענקה ולהשיב נכס אחר חלופי, שנקנה בתמורה ממכירת הנכס המוענק המקורי או השבה, חזרה אל נכסי פושט הרגל, של סכום כסף בעל שווי ערך כשל הנכס המוענק.
בעבר ההלכה בדבר השאלה לעיל הייתה כי ניתן לבטל הענקה אך ורק בתנאי, שהנכס המוענק קיים פיזית או שניתן לפחות לעקוב אחרי אחר גלגולי המסחר באותו נכס ולמכור ולממש את הנכס החליף לנכס המקורי. אולם, ההלכה כיום אומרת כי ניתן לבטל הענקה גם היכן שלא מוחזר אותו נכס מקורי אשר הוענק אלא מוחזרת תמורה שנתקבלה עבורו או שמוחזר נכס אחר שנרכש בתמורה זו.
האפשרות לבטל הענקה כאמור לעיל עולה בקנה אחד עם תכליתו של הליך ביטול ההענקה אשר נועד כאמור להגן על כלל נכסי פושט הרגל מפני הענקה של נכסים אלה, דבר אשר פוגע בנושיו של החייב בשל יכולת מופחתת לפרוע את חובותיו. ההלכה כיום לעיל גם משתלבת יחד עם דיני ההשבה במשפט האזרחי אשר אינם מבחינים בצורה מהותית בין השבה של נכס ריאלי לבין השבתו של שווה ערכו.