ערבות בהגדרתה הינה מנגנון משפטי אשר נועד להבטיח פירעון חובות. זאת באמצעות התחייבות שלוקח על עצמו הערב לפרוע את חובותיו של הלווה במידה וזה האחרון לא יוכל לעמוד בכך.
קיימים מספר סוגים נפוצים של ערבויות, אשר מרביתם מגלמים התחייבות אישית של הערב לפרוע את חובות החייב.
לצד אלה מתקיים מנגנון הערבות הבנקאית המהווה התחייבות נפרדת ועצמאית של הבנק לפרוע את החוב. ערבות זו הינה המועדפת על נושים מאחר ואינה תלויה ביכולתו הפיננסית של ערב פרטי. התנהלותו העצמאית והבלתי תלויה של הבנק מאפשרת מימושה של הערבות באופן מיידי.
השימוש בערבות בנקאית נפוץ מאד בעולם העסקי. זאת במסגרת הסכמי שכירות, הגשת מכרזים, עסקאות מסחריות רחבות היקף, התקשרות עם קבלן עצמאי וכן בהתאם לחוק המכר דירות (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) – שעה שקבלן מציע דירה למכירה “על הנייר”.
קיראו בהרחבה על: קניית דירה חדשה מקבלן
יש לך שאלות על ערבות בנקאית? זקוקים לסיוע משפטי? חייגו: 03-6093833
משמעותה המשפטית של ערבות בנקאית
מנגנון הערבות הבנקאית מגלם בחובו שתי התקשרויות המתקיימות בנפרד. ניקח לדוגמא הסכם שכירות דירה, בו נוהגים חלק מבעלי הדירות להבטיח תשלום דמי השכירות באמצעות דרישת ערבות בנקאית.
במקרה זה, התקשרות אחת מתקיימת בין הבנק לבין המוטב – בעל הדירה. במישור זה מתחייב הבנק לשלם למוטב את הסכום שצוין בכתב הערבות, בהתקיים תנאי הערבות.
ההתקשרות השנייה הינה בין הבנק לחייב – שוכר הדירה. במישור זה מדובר בהתחייבות דו צדדית. לצורך אישור הערבות הבנקאית נדרש השוכר, שהינו לקוח של הבנק, לשלם לבנק עמלה בגובה מסוים ולהציג בטחונות נדרשים.
שעה שהשוכר אינו עומד בהתחייבויותיו הכספיות כלפי המשכיר יממש הבנק את הערבות ויפנה אל השוכר לצורך פירעונה.
התחייבותו של הבנק מתקיימת מאליה ואינה תלויה בחוזה השכירות. כלומר, בהתקיים התנאים למימוש הערבות ישלם הבנק את הסכום הנדרש למשכיר ללא כל תנאי או הנמקה.
קיראו בהרחבה על: הלוואה חוץ בנקאית
יתרונותיה של ערבות בנקאית
מאחר וערבות זו מגלמת חיוב נפרד של הבנק, המתממש ללא כל תנאי, מעדיפים נושים רבים להבטיח עצמם באמצעותה.
הערבות הבנקאית מגלמת ערכים מוספים מהותיים דוגמת חוזקו הכלכלי של הגוף נותן הערבות – הבנק אשר נתפס כמוסד בטוח ויציב פיננסית לעומת ערב פרטי ומבטיח למוטב בטחון וודאות, בפרט בעסקאות הכרוכות בסיכון כלכלי.
היתרונות שמציעה ערבות בנקאית למוטב הופכים לחסרונו של החייב, ממנו ניטל מרכיב השליטה על אופן ונסיבות מימוש הערבות.
קיראו בהרחבה על: דיני בנקאות ובנקים בכלל…
מימוש ערבות בנקאית
כאמור, מימושה של ערבות בנקאית הינו מהיר. במסגרת מנגנון זה נוטל הבנק התחייבות לשלם את הסכום המצוין בכתב הערבות מייד עם הצגת דרישה ראשונה ושעה שהתמלאו התנאים המצוינים בכתב הערבות.
עם פניית המוטב ולצורך מימוש הערבות נבדקת התקיימות תנאי ההתאמה שנקבעו בכתב הערבות. המוטב נדרש להציג מסמכים וראיות המצביעים על התמלאות התנאים הנדרשים למימוש הערבות.
קיימים אף מקרים בהם מספיקה דרישתו של המוטב כשלעצמה כלפי הבנק כדי לממש את הערבות ולא קיים צורך בהצגת מסמכים נוספים.
נסיבות מסוימות מקימות מניעה למימוש הערבות. מדובר במקרים נדירים יחסית המהווים חריגים לכלל הנוהג. בין אלה: העלאת טענה של מרמה או זיוף נגד המוטב; התנהגות חמורה או פסולה של המוטב; הפעלת לחץ ואמצעי כפייה על החייב וכד’. במקרים אלה רשאי הבנק לא לעמוד בהתחייבותו ואף לבטלה.
יש לך בעיה עם ערבות בנקאית? משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ עומד לרשותך, בכל בעיה מול המערכת הבנקאית, מול נושים ו/או חייבים. אנו ממליצים לקבל יעוץ משפטי מקצועי ואישי לפני קבלת החלטות בכל הנוגע לקבלת ערבות בנקאית וערבויות מכל סוג בכלל.
יש לך שאלות על ערבות בנקאית? זקוקים לסיוע משפטי? חייגו: 03-6093833