הסבר מקוצר על ההליך
אילו הם המקרקעין הניתנים לעיקול?
סעיף 33 לחוק הוצאה לפועל, תשכ”ז – 1967 (להלן: “החוק) : “מקרקעין” – לרבות זכויות בקרקע הניתנות לרישום בפנקסי המקרקעין.
על כן כל זכות על שם החייב ואשר ניתן לרשום אותה בטאבו או בחברה המשכנת ניתן לעקל אותה באישור ראש הוצאה לפועל. יוצא מכך שבאם זכויות בקרקע אינן רשומות ע”ש החייב ראש הוצאה לפועל אינו רשאי לעקלן.
הרבה פעמים זוכים מידיעה אישית או לאחר חקירה מגיעים למסקנה כי למעשה החייב מתגורר בבית אך הבית רשום על שם מישהו אחר ועל כן הבעלות הינה פיקטיבית. מה שעל הזוכה לעשות זה לפנות לבית המשפט המחוזי בבקשה לסעד הצהרתי שיצהיר כי הבעלות בפועל הינה של החייב והרישום הינו מעשה תרמית על מנת להתחמק מהנושים.
באם ציווה בית המשפט על עיקול הנכס, תירשם על כך הערה בתיק הוצאה לפועל ויראו את העיקול לעניין ביצועו, כאילו הוטל על פי הליכים בגין הוצאה לפועל. כמו כן בית המשפט אף יכול ליתן עיקול זמני עד לסיום בירור עניינו בבית המשפט. במצב כזה הזוכה יהא חייב ליתן ערובה לכיסוי נזקי החייב אם בעקבות העיקול נגרם לו נזק.
תוצאות רישום העיקול: משנרשם עיקול על המקרקעין או עיקול זמני לא ניתן לרשום שום פעולה מרצון באותם המקרקעין אלא באישורו של בית המשפט, למעט פדיון משכנתא ואף ניתן לרשום הערת אזהרה.
לקבלת יעוץ משפטי איכותי בנושא הוצאה לפועל וללא כל התחייבות מצידך: לחץ כאן
מכירת מקרקעין
לאחר 30 יום שהחייב לא שילם את חובו יכול הזוכה להגיש בקשה לראש הוצאה לפועל להשתמש בסמכותו ולהורות על מכירת המקרקעין. צו המכירה חייב להישלח לחייב (ע”י המוציא לפועל) בדואר רשום + אישור מסירה שבה יוזהר שבאם לא יפרע חובו תוך 7 ימים יינקטו הליכי מכירה. לאחר 7 ימים שלא שילם החייב את חובו שמאי מקרקעין ישום את הנכס והעתקי הערכת השמאי ישלחו לחייב, לזוכה וכן לראש הוצאה לפועל. אם חלק מהצדדים הביאו שומה סותרת, ראש הוצאה לפועל יכריע בין השומות.
15 יום לפחות ממשלוח הערכת השמאי לצדדים תפורסם בעיתונות על מכירת המעוקלים, כ – 15 יום מפרסום המודעה על המציעים להגיש הצעות קנייה שעליה יש להוסיף עירבון בגובה 10% לפחות מהמחיר שהוצע (הזוכה וכן בעל משכנתא פטורים).
לאחר שנערכה מכירה פומבית ולאחר שיתרת הקנייה שולמה ע”י הקונה יקבל הקונה אישור חתום – צו פורמלי אשר איתו יהא ניתן לרשום את זכויות הקונה בפנקסי המקרקעין (טאבו או חברה משכנת).
הכספים אשר נגבו במכירה יועברו לזוכה לאחר שיגיש לראש הוצאה לפועל העתק שטר משכנתא (אם רשומה על המקרקעין משכנתא נוספת וכן נסח רישום מעודכן.
עיקול מקרקעין ממושכנים: באופן עקרוני ניתן להטיל עיקול על קרקע ממושכנת אך זכות המעקל המאוחר תהא כפופה לזכותו הראשונית של בעל המשכנתא.
לקבלת יעוץ משפטי איכותי בנושא הוצאה לפועל וללא כל התחייבות מצידך: לחץ כאן