ערעור על החלטות מערכת ההוצאה לפועל
מערכת ההוצאה לפועל, היא מנגנון מנהלי במהותו הכפוף להנהלת בתי המשפט ותפקידו לממש את העיקרון היסודי בכל חברה הקובע כי חובות יש לפרוע. בכדי לתת להוצאה לפועל “שיניים” ובכך להבטיח שחובות אכן יוחזרו, ניתנו ללשכות ההוצאה לפועל ולעומד בראש כל אחת מהן סמכויות נרחבות – החל מהוצאת צווי מאסר ועיכוב יציאה מהארץ, וכלה בהכרעה בדיון בטענת פרעתי שמעלה החייב.
לסיוע משפטי מיידי בהליך הוצל”פ,
לחץ כאן: יעוץ משפטי
עם זאת, אין אדם או מוסד שאינו טועה ועל כן יש צורך וזהו גם עקרון יסודי במשפטנו – לתת לנפגע מהחלטת המוציא לפועל לערור עליה בצינורות המקובלים. במאמר זה נביא את עיקרי הדין הנוגעים לערעור בהליך הוצאה לפועל, הדרכים להגישו, וחשיבותו.
מי יכול להגיש ערעור בהוצאה לפועל ?
ערעור, יכול להגיש כל אדם הרואה עצמו נפגע מהחלטת ראש ההוצאה לפועל בעניינו, כלומר גם החייב, גם הנושה, וגם צדדים שלישיים(כגון נושים אחרים) שיש להם עניין בתיק. ההוצאה לפועל – שונה מרשות מנהלית אחרת. ההוצאה לפועל היא רשות מנהלית מטיבה, ועל כן מצופה שכל נפגע מהחלטה שלה יפנה לבג”ץ או לבית משפט לעניינים מנהליים (כברשויות מנהליות אחרות).
עם זאת, במקרה של ההוצאה לפועל, קיים הסדר שונה ומיוחד, הנובע גם ממספר הערעורים הרב שמוגשים על החלטותיה, כן מהעובדה שלעיתים ההוצאה לפועל אף פועלת כרשות שיפוטית.
דרכי הערעור על החלטות המוציא לפועל
הליך ערר
הליך ערר הוא הליך שמתקיים כאשר המוציא לפועל נתן החלטה מכוח סמכויותיו המנהליות, בכגון דא הנפגע רשאי להגיש טופס ערר, בהוצאה לפועל וההחלטה תישקל שוב בלשכת ההוצאה לפועל שבה ניתנה. יצוין כי הגשת ערר – אינה פוגעת בזכות העתידית לערעור.
הליך ערעור
הליך ערעור מהותו פנייה לבית המשפט לטובת התערבותו בהחלטת המוציא לפועל. כאשר ההוצאה לפועל לובשת את הכובע המנהלי – הערעור יוגש ברשות ראש ההוצאה לפועל ו/או שופט בית המשפט המחוזי, תוך 15 ימים ממתן הרשות כאמור. כאשר ההוצאה לפועל לובשת את הכובע השיפוטי – בכגון דא, מדובר בהחלטה שיפוטית לכל דבר ועניין ומכך ניתן לערער עליה ללא רשות, לבית משפט המחוזי לו מוקנית סמכות לדון בערעור.
מתי ראש ההוצאה לפועל מפעיל סמכות שיפוטית?
כפי שנאמר, לעיתים ראש ההוצאה לפועל בתחום סמכויותיו המנהליות ולעיתים בתחום סמכויותיו השיפוטיות. בדרך כלל החלטות ראש ההוצאה לפועל הם החלטות פרוצדורה שמטרתם החזרת החוב – בכגון דא מדובר בהחלטות מנהליות שהערעור עליהם כאמור יהיה ברשות.
עם זאת יש מספר מצבים בהם ראש ההוצאה לפועל קובע דברים לעניין החוב עצמו ואחראיות הנושים, במקרה הזה מדובר בהחלטה שיפוטית שניתן לערער עליה כאמור בזכות לדוגמא:
• דיון בטענת פרעתי של חייב במסגרת סעיף 19 לחוק ההוצאה לפועל.
• הכרעה כי נאמן בתיק אחראי לחוב מסוים.
• הכרעה כי צד ג’ בתיק אחראי לחוב מסוים.
• הכרעה כי כונס נכסים בתיק אחראי לחוב מסוים.
על אף האמור לעיל כאשר מדובר בהכרעת המוציא לפועל בהליך גביית מזונות, הערעור תמיד יהא ברשות או לבית משפט לענייני משפחה או לבית משפט מחוזי – והכול תלוי בנסיבות המקרה.
סיוע משפטיבהגשת ערעור בהוצאה לפועל
פעילות מול מערכת ההוצאה לפועל קל וחומר מול בית המשפט דורשת מיומנות וידע, על כן בבואכם לשקול הגשת ערר או ערעור על החלטה של ההוצאה לפועל, יש לפנות אל משרד עורכי דין מהתחום ולוודא כי עורך הדין אכן מלווה אתכם לאורך כל התהליך הממושך והמורכב.