מאפיינים מיוחדים של חברות ציבוריות
בניגוד לעסק פרטי שאינו חברה – חברות מהוות “אישיות משפטית נפרדת” ועל כן סיום פעילותן, בדומה לתחילתה, כפוף להוראות חוק החברות. על פי חוק זה, הדרך היחידה לסיים את פעילותה של החברה, אם נקלעה לחובות שאמצעיה הכלכליים אינם מאפשרים לפרוע – היא הליך פירוק חברות.
המחוקק מצא לנכון להבדיל בין מספר סוגים של חברות:
- חברות פרטיות
- חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה
- חברות הפועלות לתועלת הציבור
למידע נוסף וסיוע משפטי מיידי, לחץ כאן: יעוץ משפטי
מלבד ההבדלים בין סוגי החברות הללו בכל הנוגע לשלבי הקמתן והתנהלותן, גם הליך הפירוק, לסיוע פעילותן, מביא לידי ביטוי את ההבדלים בניהן. במאמר זה נתייחס להליכי פירוק של חברות הנסחרות בבורסה, אך ראשית נפרט, על קצה המזלג, על מאפייניהן הייחודיים:
מספר בעלי המניות בחברות ציבוריות – בניגוד לחברות שאינן נסחרות בבורסה, כאשר מדובר בחברה ציבורית (נסחרת) אין הגבלה בכל הנוגע למספר בעלי המניות, כאשר לכל הפחות הם יהיו שבעה.
חובת הדיווח (דוחות כספיים) – חברה ציבורית מחויבת על פי חוק, לפרסם דוחות כספיים אחת לרבעון, לפרסמם לציבור ולהגישם לבורסה לניירות הערך.
גיוס הון והנפקה – בשונה מגיוס הוא לחברות פרטיות, המתבצע על ידי צירוף שותפים בתנאים שונים, חברה ציבורית תגייס הון באמצעות הנפקה של מניותיה או אם מדובר בהון זר אז הנפקת אגרות חוב לציבור.
הליך פירוק של חברות נסחרות
פירוק חברות ציבוריות על ידי בית המשפט – הסמכות תינתן לבית המשפט המחוזי באזור השיפוט בו מצוי משרדה הראשי של החברה או באזור בו מתנהלת ליבת עסקיה. פירוק על ידי בית המשפט יתבצע במקרים בהם החברה תהפוך חדלת פירעון, החזקה על נכסי החברה תועבר לידי המפרק וזה האחרון יפעל להסדרת חובותיה, תוך הגנה על זכויות הנושים.
פירוק מרצון – פירוק חברות ציבוריות מרצון, עשוי לבוא מרצונם של הנושים או מרצונם של בעלי המניות בחברה. ההליך יתחיל עם קבלת ההחלטה בדבר חיסול פעילות החברה ובמהלכו תחדל החברה מכל פעילות, למעט זו הנדרשת לפירעון חובותיה.
פירוק מרצון, בפיקוח בית המשפט – הליך שיתחיל מיוזמתם או מרצונם של הנושים או בעלי המניות, אך יתנהל בפיקוח ותחת צו בית המשפט המחוזי לו הסמכות הרלוונטית. כלומר, האחריות על ניהול ההליך מופקעת מידיהם של בעלי המניות או הנושים ועוברת לידי בית המשפט המפקח.
פירוק או הליך הבראה?
ההליך החלופי להליך פירוק של חברה ציבורית – הוא הליך הבראה. הליך זה קיים גם במקרים בהם חברה פרטית נקלעת לקושי בפירעון חובותיה, אולם כאשר מדובר בחברות ציבוריות הוא מקבל משנה של עדיפות.
משמעות ההליך, הנה אפשרות להמשיך את פעילותה, מתוך כוונה לשקמה ולאזנה מבחינה כלכלית. ההליך ילווה ב”הסדר נושים” המאפשר פירעון של החובות ללא חיסול של החברה.