בשנת 2009 התקבלה רפורמה מקיפה בחוק ההוצאה לפועל תשכ”ז-1967 (להלן: החוק). אחת מהמטרות שלשמה תוקן החוק הייתה שיפור הליכי גביית חובות.
מסיבה זו הופרדו במסגרת הרפורמה לשכות ההוצאה לפועל ממערכת בתי המשפט, הוקם מסלול מיוחד לגביית חובות בסכומים נמוכים ועוד. ברם עדיין נשאלת השאלה האם התיקון האחרון לחוק הוצאה לפועל השפיע על יעילות הליכי הגבייה?
הדעות בעניין התשובה לשאלה האמורה חלוקות אפס כי טרם חלף מספיק זמן מאז החל ישום הרפורמה על מנת שיהיה ניתן לבחון את יעילות ההליכים לאחר הרפורמה בפרספקטיבת הזמן.
קיראו בהרחבה על: הרפורמה בחוק ההוצאה לפועל
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833
האם התיקון לחוק ההוצל”פ פוגע ביעילות הליכי הגבייה?
במסגרת חקיקת חוק ההוצאה לפועל נדרש המחוקק מחד לשמור על יעילותם של הליכי הגבייה במדינת ישראל ומאידך גיסא לשמור על כבודם של החייבים. פועל יוצא של איזון זה הוא המגבלות השונות שהוטלו על הוצאות צווי מאסר כנגד חייבים במסגרת התיקון לחוק.
מקטרגי התיקון טוענים בין היתר כי התיקון מערים על הזוכה קשיים מיותרים בגביית החוב מהחייב. לדעת המבקרים הקשחת התנאים להוצאת צווי מאסר לחייבים פוגעת בנגישות השימוש בהוצאת צווי מאסר והופכת פרוצדורה זו לנדירה מאד.
האם התיקון לחוק ההוצאה לפועל פוגע ביעילות גביית חובות מזונות?
אחת העילות הנפוצות ביותר לפתיחת תיק בהוצאה לפועל היא חוב מזונות. המחוקק ומערכת המשפט מכירים בהבדל שבין חוב רגיל לבין חוב מזונות ולכן ראה לנכון המחוקק להקל במספר מישורים בפניה להוצאה לפועל כאשר מדובר בחוב מזונות.
עד לתיקון החוק בשנת 2009 היה באפשרות ראש ההוצאה לפועל דאז לעצור חייב בחוב מזונות מבלי שהלה נחקר קודם בחקירת יכולת. הבדלים נוספים מתייחסים לאפשרות איחוד תיקים ומשך המאסר במקרה של חוב מזונות.
כיום במסגרת הרפורמה ניתנה בסעיף 74(א) לחוק ההוצאה לפועל סמכות חדשה שלא לאסור חייבים בתיקי מזונות היכן שניתן להטיל על החייב מגבלות או לגבות את החוב בדרך אחרת ויש הסוברים כי יש בכך פגיעה ביכולתם של הזכאים לדמי המזונות להבטיח את חובם.
אפס כי החוק גם הרחיב את הסנקציות שיש באפשרותו של הרשם להטיל במקרה של חוב מזונות במידה וגובה החוב עולה על 500 שקלים.
ההגבלה תוטל במידה ורשם ההוצאה לפועל ישתכנע כי יש ביכולתו הכלכלית של החייב לעמוד בתשלום המזונות אך הוא משתמט מתשלום החוב האמור.
בין המגבלות שניתן להטיל על החייב המשתמט מתשלום חוב מזונות:
- ביטולם של כרטיסי האשראי של החייב
- צו עיכוב יציאה מהארץ
- איסור על הקמת חברה, כהונה כדירקטור בחברה, או בעלות על מניות בחברה
- הטלת מגבלות על חשבון הבנק של החייב
- מניעת רישיון נהיגה או ביטול רישיון נהיגה קיים של החייב
- מניעת הוצאת דרכון חדש או מניעת הארכת תוקף של דרכון קיים
כידוע, משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן מפעיל מחלקה משפטית המטפלת במקרים של חדלות פירעון, ובכלל זאת בכל נושא הקשר לענייני הוצאה לפועל. אם יש לך שאלה או בעיה, אל תהססו לפנות כבר עכשיו לקבלת יעוץ משפטי ללא כל התחייבות.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833