בעולם הצרכנות המודרני קורה לעיתים שחברות ענק פוגעות בקהל גדול אך הנזק שנגרם לכל פרט מבין הנפגעים הוא קטן יחסית ואינו מצדיק הגשת תביעה לשם קבלת פיצוי נזיקי.
במקרים כאלה תובע בודד יכול לאחד את כלל הנפגעים ולהגיש, בשם כולם, תביעה ייצוגית. פסק הדין אשר יתקבל בהליך הייצוגי יחייב גם לגבי עניינם של כל הנפגעים האחרים שהצטרפו אליו בהגשת תביעה ייצוגית.
זקוקים לסיוע משפטי בענין תביעה ייצוגית? חייגו: 03-6093833
תביעה ייצוגית בחקיקה ובפסיקה
נושא תביעה ייצוגית התפתח רבות במהלך העשור האחרון של המאה העשרים. אמנם עוד קודם לכן ניתן היה, מכוח סעיף 29 לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ”ד-1984, להגיש תובענות יצוגיות אך בפועל כמעט שלא נעשה שימוש בכלי זה בגלל התנאים המיוחדים שנקבעו לגביו.
עם ההתפתחויות באופי הצרכנות, מבנה והתנהלות חברות ומוסדות חל גידול בצורך בכלי כגון תביעה ייצוגית. כך נדרש בית המשפט לא פעם לקבוע מתי וכיצד ניתן לעשות בו שימוש.
בעיקר נידונה השאלה האם גם בעניינים לגביהם לא הוסדרה הגשת תביעה ייצוגית על פי חוק מסויים מוקנית בכל זאת לבית המשפט סמכות לדון בתביעות כאלה מכוח אותו סעיף 29 לתקנות סדר הדין האזרחי הנ”ל.
בתיק ע”א 79/69 פרנקישה פלצאינדוסטרי נ’ רבינוביץ נקבעה הלכה מנחה בעניין זה, “הלכת פרניקשה”. השופט חיים כהן קבע שם כי קיימות שלוש דרכים להצטרף לתביעה: להצטרף לתובענה לפי תקנה 21 לתקנות סדר הדין האזרחי, לבקש איחוד תובענות אשר הוגשו תחילה כנפרדות (לפי תקנה 520) ובאמצעות תביעה ייצוגית לפי תקנה 29 הנ”ל.
עוד נקבע כי בתביעה ייצוגית אין צורך כי יפורטו כל התובעים ומן הסתם אין צורך שישלמו כולם אגרת בית משפט.
אם תתקבל התביעה יפסק סעד אחיד לכולם, אם הסעד שונה בין התובעים או שנסיבות תביעתם שונות לא תיתכן תביעה ייצוגית. כאשר מדובר בסעד הצהרתי ניתן להגיש תביעה ייצוגית. המבחן על פיו ייקבע אם יש מקום להגשת תביעה ייצוגית יהיה שלכל התובעים ענין זהה.
למרות הלכת פרנקישה הותיקה הנ”ל בשנת 2005 עדיין נחלקו הדעות בבית המשפט העליון באשר ליכולת להגיש תביעה ייצוגית מכוח תקנה 29 גם במקרים בהם אין חוק מפורש המגדיר אפשרות כזו.
נראה כי הנטייה בפסיקה היא לאפשר הגשת תביעה ייצוגית רק בנושאים לגביהם קיים חוק מסויים המסדיר זאת.
בשנת 2006 נחקק חוק תובענות ייצוגיות התשס”ו – 2006 אשר קובע מספר עניינים שבמסגרתם תתאפשר הגשת תביעה ייצוגית:
- צרכנות, בנקאות וביטוח. בכל עניין בין חברה עסקית, מוסד בנקאי או מבטח לבין לקוח. החוק אינו מחייב כי הצדדים יהיו קשורים ביניהם בעסקה
- הגבלים עסקיים וניירות ערך – על פי חוקי ההגבלים העסקיים וחוק השקעות משותפות בנאמנות
- מפגעים סביבתיים – על פי חוק מניעת מפגעים סביבתיים
- מיסים שנגבו שלא כדין. תביעה כנגד רשות המדינה
- שוויון – שוויון זכויות לאנשים בעלי מוגבלויות (בגישה, בשירות, כתוביות / שפת סימנים בשידורי טלוויזיה וכו’).
הגשת תביעה ייצוגית באמצעות עורך דין
אם מתקיימים התנאים הנ”ל, דהינו נראה שהחוק מקנה אפשרות להגיש תביעה כזו בעניין המדובר וכי לכל התובעים עילה דומה וסעד דומה (לרוב סעד כספי), יכול יוזם התביעה להגיש בקשה לבית המשפט להכיר בתביעתו כייצוגית.
אם ניתן נדרשת הודעה אישית לכל תובע פוטנציאלי ואם לאו ניתן להסתפק בהודעה פומבית.
ברוב המקרים תתקבל הבקשה אם היא הוגשה בתום לב, מספר הנפגעים מצדיק תביעה ייצוגית, הליך תביעה ייצוגית יוביל לפתרון היעיל וההוגן ביותר וכן נראה כי התובע הייצוגי אכן מייצג נאמנה את האינטרסים של הקבוצה כולה.
תמיד מומלץ להיעזר בשירותיו של משרד עורכי דין העוסק בנושא ליטיגציה ובתחום התביעות האזרחיות בכלל ותביעות נזיקיות בפרט כאשר מרגע שאנו סבורים כי נגרם לנו נזק אשר בגינו מגיע לנו פיצוי.
לא כל שכן נדרש ליווי של משרד עורכי דין שכזה לשם טיפול בשלבי הכנת, הגשת והצגת תביעה ייצוגית.
כדי שיתעורר רצון להגיש תביעה ייצוגית אצל אדם אשר היקף הפגיעה האישית בו קטן מלהצדיק את ההשקעה שבניהול תביעה משפטית הקנה המחוקק סמכות לבית המשפט להעניק מעיין “פרס” ליוזם התביעה אם מתקבלת תביעתו הייצוגית.
גובה הפרס נקבע לפי היקף התביעה, המאמץ שהיה כרוך בהעלאתה ואופן ניהולה בפועל. מעבר להבטחת טיפול יעיל ונכון בהגשת תביעה ייצוגית עורך דין בעל ניסיון בתחום יוכל להעריך מה יהיה סדר גודל התמורה לה ניתן לצפות מארגון תביעה שכזו.
זקוקים לסיוע משפטי בענין תביעה ייצוגית? חייגו: 03-6093833