תום לב מבטא התנהגות המתאפיינת ביושר והוגנות, ללא כוונה רעה או פגיעה בזולת. מדובר בערך אוניברסלי, העומד בבסיס שיטות משפטיות רבות, בכללן מערכת המשפט הישראלי.
שורשי העיקרון נעוצים בדיני החוזים – תום הלב מהווה דרישת יסוד בכל התקשרות חוזית, המשתרעת משלב המשא ומתן לכריתת חוזה ועד קיום החוזה הלכה למעשה.
בהיקש מתחום דיני חוזים אומץ עיקרון תום הלב בתחומי משפט נוספים וכיום משתרעת חלותו, כדוקטרינה כללית, בכל תחומי המשפט הישראלי.
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו: 03-6093833
מעמד וחשיבות עיקרון תום הלב במשפט הישראלי
תום הלב מהווה עיקרון על מנחה בשיטת המשפט בישראל, העובר כחוט השני בפסיקה בדיני חוזים בפרט ובפסיקה בכלל. כאחד ממושגי השסתום בשיטת המשפט, תום לב הינו מונח עמום ובתי המשפט נדרשים ליצוק לתוכו תוכן.
בפסיקה נקבע, כי יש להפעיל כל זכות משפטית ולקיים כל חיוב ופעולה משפטית ביושר ובהגינות, בהתאם לאמת מידה אובייקטיבית של התנהגות ראויה בין אנשים.
מכוחו של העיקרון במשפט האזרחי נוצרות או נמחקות חבויות של אדם, עקב התנהגות תמת לב או הפרת דרישה זו.
שורשי עיקרון תום הלב נעוצים במשפט העברי, המהווה אחד המקורות, המשפיעים על מערכת המשפט בישראל. נקבע, כי יש לפרש את העיקרון בהתאם לכללי המשפט העברי ומורשת ישראל.
בדיני חוזים יחולו עקרון תום הלב והדרישה להתנהגות בדרך מקובלת בנסיבות הבאות:
בשלב הטרום חוזי – סעיף 12 לחוק החוזים מעגן את דרישת תום הלב החל בשלב ניהול המשא ומתן טרם כריתת חוזה. בין ההתנהגויות, העולות כדי היעדר תום לב: הצעות התקשרות בלתי סבירות או בלתי חוקיות; חזרה מהסכמות שעוגנו בין הצדדים; הסתרת מידע מהותי; ניהול מו”מ ללא כוונה להתקשר בחוזה או במקביל עם צדדים אחרים.
הסנקציה בגין הפרת תום הלב בשלב זה הינה תשלום פיצויים לצד שניזוק. אלה פיצויי הסתמכות (פיצויים שליליים), שמטרתם להשיב את הנפגע למצב בו היה מצוי טרם ניהול המו”מ. סעד אחר הינו השבה, המזכה בקבלת כספים, ששולמו לצד השני במהלך המו”מ.
בעת קיום החוזה – סעיף 39 לחוק החוזים מחיל את דרישת תום הלב לגבי שלב זה, בביצוע החוזה או בשימוש בזכות, הנובעת ממנו.
סעיף 61 (ב) לחוק החוזים מהווה צינור להחלת עיקרון תום הלב גם על פעולות משפטיות, שאינן בבחינת חוזה וחיובים, שאינם נובעים מחוזה.
נוכח האמור, מופיעה דרישת תום הלב בדברי חקיקה אחרים, בהם: חוק המכר, חוק השכירות, חוק השליחות, חוק ניירות ערך, חוק מכר דירות וחוק הגנת הצרכן ומתייחסת בעיקר לחובה לנהוג בגילוי ובשקיפות.
קיראו עוד על: רכישת דירה קבוצות רכישה
פסקי דין שדנו בעקרון תום הלב
הליך ע”א 6370/00 קל בניין נ’ ע.ר.מ. רעננה הוסיף סעד פרט לפיצויים השליליים, הניתנים בגין הפרת עיקרון תום הלב במו”מ לכריתת חוזה – פיצויי קיום (פיצויים חיוביים), שתכליתם לפצות את הנפגע ולהעמידו במצב, בו היה מצוי לו קוים החוזה.
עוד בנושא, בג”צ 59/80 שירותי תחבורה ציבוריים ב”ש נ’ ביה”ד הארצי לעבודה נקבע, כי העובדה שסעיף 39 לחוק החוזים אינו מונה סעדים להפרת תום הלב בביצוע חוזה, אין משמעה שלא קיימת ענישה בגין הפרת הסעיף אלא מותירה כר נרחב של אפשרויות לסעדים, בהתאם לנסיבות המקרה.
סיוע וליווי של משרד עורכי דין
בשלב ניהול משא ומתן טרום חוזי כמו גם בביצוע החוזה קיים ערך מוסף בפנייה לקבלת ייעוץ משפטי. משרד עורכי דין מתחום דיני החוזים יידע להצביע על נסיבות, העולות כדי הפרת דרישת תום הלב בשלב כריתת החוזה או בהמשך, בעת ביצוע החוזה.
באמצעות הידע והכלים המשפטיים, המצויים באמתחתו, יפעל עורך הדין להגנה על הצד שניזוק בפניה לערכאות לצורך נקיטה בסעדים הרלוונטיים.
מתוקף חלות עיקרון תום הלב באופן כללי בשיטת המשפט הישראלי, יסייעו עורכי דין בתחומי משפט אחרים בשמירה על קיום העיקרון וייזום צעדים משפטיים במקרה של הפרתו.
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו: 03-6093833