עתירה מנהלית הינה אחת הפרוצדורות המרכזיות בענף המשפטי אשר עוסק בתחום המשפט המנהלי. במסגרת ענף זה מוסדרים האינטראקציה והממשק שבין האזרח לבין רשויות המינהל וכן היחסים המתקיימים בין הרשויות.
זקוקים לסיוע משפטי של עורכי דין מנוסים? חייגו:03-6093833
הסיבות להגשתה של עתירה מנהלית
מתוקף תפקידם הציבורי חלים על גופים ומוסדות מנהליים חובות מוגברים ביחס לאלה המוטלים על גורמים בסקטור הפרטי.
במשטר דמוקרטי כמו זה הנהוג במדינת ישראל ניתנת לכל אזרח אפשרות לבקר את החלטותיו של המינהל ולערער אחר אופן התנהלותו כמו גם על דרך אכיפתם של דברי חקיקה – חוקים ראשיים ותקנות.
האמצעי המשפטי המסור בידי האזרח לצורך כך הינו אפשרות הגשתה של עתירה מנהלית.
נושאים מרכזיים בגינם מוגשות עתירות מנהליות
עתירות מנהליות מוגשות במגוון רחב של נושאים ועוסקות במגוון היבטים ובכלל זה:
- הפרת כללים מנחים ועקרונות על במסגרת שיטת המשפט הישראלי בהם לדוגמה שוויון וסבירות
- אי עמידה בעיקרון החוקיות – בהיעדר סמכות פעולה מפורשת המוקנית לגוף ציבורי על פי חוק
- אי מילוי אחר דרישות הכרוכות בהליך בהן מתן זכות טיעון לאזרח, קיום מכרז הוגן, חוסר הסתמכות על שיקולים זרים
ובעוד מקרים נוספים.
בין הגופים אשר נגדם מוגשות עתירות מנהליות:
עיריות ורשויות מקומיות – בגין אי קיום הבטחות מנהליות, גביית ארנונה באופן בלתי חוקי, הוצאת צו הריסה על מבנה באורח בלתי מוצדק וטעמים נוספים.
משרדים ממשלתיים וגופים ציבוריים – בגין החלטות שהתקבלו על ידי גורמים אלה, אשר הסבו נזק לאזרח וגרמו לפגיעה בניהול שגרת חייו.
זכאות להגשת עתירה מנהלית והערכאה המשפטית המוסמכת לדון בה
כל אזרח במדינה אשר חש עצמו נפגע מהחלטת גוף מנהלי כמו רשות מקומית, עיריה, משרדי ממשלה או גורם ציבורי אחר רשאי להגיש עתירה נגד הגורם הרלוונטי.
סמכות הדיון וההכרעה בעתירה מנהלית מסורה בידי בית המשפט המחוזי בשבתו כבית המשפט לעניינים מנהליים. לפיכך, לערכאה משפטית זו יש להגיש את כתב העתירה על צרופותיו.
מה נכלל במסגרת עתירה מנהלית?
ברובד המהותי נדרשת עתירה מנהלית להכיל את מירב האינפורמציה הרלוונטית לעניין לרבות הצגת המסכת העובדתית המלאה ורשימת טיעונים משפטיים התומכים בעתירה.
במישור הפרוצדוראלי מתבקש אדם המגיש עתירה מנהלית לצרף לכתב העתירה שלושה סוגי תצהירים: האחד – תצהיר המפרט את הצדדים לעתירה: עותר, משיב וגורמים רלוונטיים נוספים, השני – תצהיר המגולל את הרקע העובדתי אשר משמש בסיס להגשת העתירה והשלישי – תצהיר המפרט את הטיעונים המשפטיים הקשורים לעניין.
מתי יש להגיש עתירה מנהלית?
בהגשת עתירה מנהלית נודעת חשיבות רבה להיבט העיתוי. הכלל המנחה הוא כי יש להגיש את העתירה מבלי להשתהות, תוך פרק זמן של חודש וחצי מהמועד בו פורסמה ההחלטה כדין או לחלופין מהתאריך בו קיבל העותר הודעה על ההחלטה או שנודע לו לגביה – המוקדם מבין שני תאריכים אלה.
שיהוי בלתי מוצדק בהגשתה של עתירה מנהלית עלול להוביל לכך שבית המשפט יחליט לדחות את העתירה על הסף.
שימו לב כי ניתן וצריך להגיש עתירה מנהלית באמצעות משרד עורכי דין מנוסה, שכן המדובר בתביעה מורכבת, המוגשת בדרך כלל כנגד אחת מרשויות המדינה וכאמור, אל בית המשפט העליון בשיבתו כבית דין גבוהה לצדק.
זקוקים לסיוע משפטי של עורכי דין מנוסים? חייגו:03-6093833