תובענות הוצאה לפועל פתיחת תיק ללא שטר או פסק דין
עד שנכנס לתוקפו תיקון 24 לחוק ההוצאה לפועל רק אדם או חברה שבידיהם פסק דין לטובתם, שניתן בבית משפט או בית דין, מסמך הנחשב שווה ערך לפסק דין שכזה, או שבידיהם שטר חוב או צ’ק רשאים היו לפנות להוצאה לפועל כדי לפתוח תיק כנגד החייב.
כיום, לאחר תיקון 24 הנ”ל, רשאים גם מי שאין בידיו את אחת האפשרויות שפורטו לעיל לפנות ישירות להוצאה לפועל (ולא לערכאה משפטית מתאימה לצורך קבלת פסק דין לטובתם) ולהגיש תובענות הוצאה לפועל כנגד החייב על סכום קצוב של עד 50,000 שקלים.
לקבלת יעוץ משפטי מיידי וללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן: יעוץ משפטי
תיקון זה הוסיף לחוק הוצאה לפועל את סעיפים 81א1 ו81א2. סעיפים אלה מאפשרים ומסדירים הגשת תובענות על סכום קצוב של עד 50,000 שקלים ישירות להוצאה לפועל ללא צורך לפנות קודם לבית משפט, בית דין (או ערכאה משפטית אחרת שלה סמכות מקבילה לפסוק בנושא זה).
תיקון זה בא להקל על הזוכים (מגישי התובענה) ולחסוך מהם אגרות וזמן וכן להקל בעומס על הערכאות המשפטיות, שהפך לצערנו לבלתי נסבל בשל מוסר התשלומים הנמוך בארצנו (למשל כ15,000 צ’קים חוזרים מדי יום – לפי נתוני בנק ישראל).
מי הוא “הזוכה”?
כבכול הליך משפטי גם בתובענה להוצאה לפועל שני צדדים, “הזוכה” ו”החייב”. הזוכה הוא מגיש התובענה כנגד בעל החוב כשמטרתו היא לפתוח תיק בהוצאה לפועל כנגד החייב כדי לחייבו לשלם (כמיטב יכולתו).
בעבר חייב היה הזוכה שיהיה בידיו פסק דין או מסמך שדינו כפסק דין, צ’ק ללא כיסוי או שטר חוב כדי שתקום לו זכות לפנות להוצאה לפועל כדי שיסייעו בידיו לגבות את חובו.
כיום, לאחר שנכנס לתוקפו תיקון 24 הנ”ל, גם זוכה שיכול להוכיח את קיום החוב (למשל על ידי חוזה מחייב הנמצא ברשותו או הזמנת עבודה מן החייב שכנגדה הוצאה חשבונית) רשאי לפנות ישירות להוצאה לפועל ולהגיש תובענה בסכום קצוב של עד 50,000 שקלים.
הליך פתיחת התיק
בשלב הראשון יש למלא טופס פתיחת תיק כאשר לשם כך יש לדאוג להצטייד בשם החייב, מספר הזהות שלו וכתובתו. אם מדובר בחברה יש למסור את מספר ח.פ. שלה שם החברה וכתובתה.
במעמד זה יהיה על הזוכה לשלם אגרת פתיחת תיק הוצאה לפועל אשר תעמוד על 1% ועד 1.25 (תלוי בסוג ההוכחה שבידי הזוכה לקיום החוב) מסך החוב המשוער.
בתובענה על סכום קצוב יש לצרף גם כתב תביעה ובקשה מתאימה. שום הליכים כנגד החייב לא ינקטו על ידי ההוצאה לפועל ללא שיורה עליהם הזוכה. לפני הגשת תובענה על סכום קצוב חייב הזוכה למסור באמצעות דואר רשום אזהרה לחייב. את התובענה ניתן להגיש רק בתום 30 יום ממסירת האזהרה לחייב.
שלא כמו בתביעה לערכאה משפטית (בה מוגבל התובע היכן להגיש את תביעתו) רשאי הזוכה לפנות לאיזו לשכת הוצאה לפועל הנוחה לו. כאשר מוגשת התנגדות לתובענה וכאשר קובע ראש ההוצאה לפועל כי לא התקיימו התנאים שנקבעו בסעיף 81א1(א) לחוק תועבר התביעה לבית המשפט.
ההליך המקוצר
שוב בשל העומס הרב שנובע ממוסר התשלומים הנמוך במחוזותינו יפתח (ב -1 לאוגוסט 2009) בהוצאה לפועל מסלול מקוצר של גביית חובות. המסלול המקוצר יהיה מוגבל לסכום של עד 10,000 שקלים.
המסלול לא יכלול תביעות בתיקי משכון, מזונות, תיקי צווי עשה ותיקים בהם החייב מוגבל באמצעים. מרגע הגשת התביעה מעורבות הזוכה תהיה מינימאלית. מסיבה זו אין הזוכה זכאי לקבל (על ידי הוספה לסכום החוב) את שכר עורך הדין למעט בתיקי תובענות.
במסלול המקוצר האמצעים שיעמדו לרשות ההוצאה לפועל יהיו מוגבלים לעיקול ותפיסת רכב, לעיקול או מימוש כספים או זכויות הנמצאים בידי צד שלישי. במסלול המקוצר לא תהיה קבלת קהל ולא יתקיימו דיונים וכן ישמשו בו אך ורק רשמים ייעודיים למסלול המקוצר בלבד.