ריבית רגילה וריבית פיגורים לעניין ההוצאה לפועל
ריבית והצמדה הם נושאים מורכבים במערכת הדינים המשפטית בישראל ועברו גלגולים רבים מאז קום המדינה עד ימנו אנו. מאמר זה מטרתו לתת בידכם כלים להבנת המושגים הבסיסים שנוגעים לתחום הריבית, בדגש על ההשלכות שהיא מייצרת בתהליכי ההוצאה לפועל, חשוב לציין כי הבנה עמוקה בנושא דורשת ידע מקצועי וסיוע משפטי.
ריבית או במילים אחרות מחיר הכסף, הוא הסכום שאדם משלם על הלוואה אותה נטל – ננסה להדגים משפט קצר זה באמצעות דוגמא מתחום אחר, נניח שראובן משכיר דירה, ומשלם לשמעון שכר דירה חודשי – למעשה כאשר אנו מנתחים את הסיטואציה הזו אנו אומרים שראובן משלם לשמעון תמורת הזכות להשתמש בנכס – בריבית הדברים הם דומים, רק שבמקום דירה שמעון מעניק לראובן כספים, וראובן משלם סכום (שהוא הריבית) תמורת “השכרת כסף”.
לסיוע על ידי עורכי דין בתחום הוצאה לפועל, לחץ כאן: יעוץ משפטי
ריבית פיגורים היא ריבית שמשתלמת על איחור בתשלום חוב או ביצוע של פסק דין. מטרת ריבית הפיגורים שונה ממטרת הריבית “הרגילה” בעוד כפי שתיארתי הריבית הרגילה היא המחיר שאנו משלמים על השכרת הכסף לכאורה, ריבית הפיגורים מטרתה “להעניש אותנו על אי תשלום ההלוואה בזמן” ולתמרץ אותנו בהחזרת ההלוואה שלקחנו שכן כפי שנראה ריבית הפיגורים גבוהה מהריבית הרגילה באופן משמעותי כפי שגם הדגים בית המשפט בעתמ 3024/06 באומרו:
“מדובר בריבית גבוהה במיוחד הכוללת רכיב עונשי, ולא בריבית שמטרתה לשמור על ערך הכסף”.
הבעיה המרכזית שבתחום הריבית
הבעיה המרכזית, שבין לווה למלווה היא שהלווה נמצא במצב חלש מאוד כלפי המלווה, ועלול להסכים כמעט לכל תנאי שידרוש ממנו המלווה – כולל תשלום ריבית גבוהה, ותשלום ריבית פיגורים גבוהה. עם בעיה זאת ניסה להתמודד המחוקק בשורה של חוקים, שנסקור אותם חוקים אלו כוללים את חוק ריבית והצמדה, חוק הלוואות חוץ בנקאיות, ועוד.
שיעורי הריבית הנוכחי (2009)
שיעורי הריבית נקבעים על ידי החשב הכללי במשרד האוצר וניתן לצפות בהם באתר האינטרנט שלו כיום שיעור הריבית הרגילה הוא הנמוך ביותר מקום המדינה (2.5 אחוזים) ושיעור ריבית הפיגורים הוא כ-6.5 אחוז מעליה כלומר 9 אחוזים.
ריבית ומערכת ההוצאה לפועל
נפתח בדוגמא:
ראובן חייב לשמעון 1000 ש”ח, ושמעון תובע אותו, ומנצח, בית המשפט קובע כי שמעון יקבל 1000 ש”ח בתוספת ריבית רגילה(שהיא היום נמוכה) ריבית זו תחושב מהרגע שבו שמעון הלווה את הכסף לראובן. כעת לשמעון פסק דין חלוט של בית המשפט – שראובן חייב לו כספים.
מרגע זה והלאה הריבית תשתנה ותהפוך להיות ריבית פיגורים, שכן מרגע מתן פסק הדין כל יום שראובן איננו משלם, הוא פיגור בתשלום החוב וישא בריבית שהיא גבוהה ב-6.5 אחוזים מהריבית ששילם עד כה.
שיעורי הריבית,בחוב שחייבים לבנק או לגורם אחר
כאשר החוב שנתבע בהליך הוצאה לפועל הוא חוב של שטר, ולא של פסק דין הריבית יכולה להיות שונה, דהיינו הצדדים יכולים להסכים על ריבית שונה מאשר הריבית שפירטתי לעיל. במילים פשוטות ריבית הפיגורים והריבית הרגילה יכולים להיות גבוהים לאין ערוך מהריבית שישא בה פסק דין חלוט.
כאשר מדובר בבנקים הבעיה איננה כה חריפה, שכן הבנקים נתונים לפיקוח הדוק של הממשלה. הבעיה הקשה כאמור יותר היא כאשר מדובר בהלוואות בשוק האפור שבדרך כלל נושאות ריביות שגורמות להתאבדות כלכלית של המלווה. בכדי להתמודד עם בעיה זו בדיוק חוקק המחוקק את חוק הלוואות חוץ בנקאיות המגביל את גובה הריבית המותרת לגבייה גם בשוק האפור.
דרכים לעכב תשלום “ריבית פיגורים”
כפי שראינו, ממועד מתן פסק הדין, חובות יצברו ריבית פיגורים שהיא גבוהה בהרבה מריבית רגילה, או לחילופין ממועד פירעון ההלוואה, חוב שלא שולם יחויב בריבית פיגורים שעלולה להיות גבוהה באופן משמעותי אף יותר. עם זאת קיימות דרכים לעכב את השעון שממנו מתחילים לשלם ריבית פיגורים, או אף לתקוף את גובה הריבית עצמה כמוגזמת.
דרכים אלו כוללות בקשת התנגדות, שנדונה בפני ראש ההוצאה לפועל – בקשה שכזו תעכב את מועד גביית ריבית הפיגורים עד למתן החלטה בעניינה, דרכים אחרות הם לתקוף את הריבית עצמה בטענת פרעתי – כריבית עושקת, או כתניה מקפחת בחוזה.
במאמר זה ניסינו להסביר את מושגי הריבית וריבית הפיגורים, כמו כן הדגמנו מתי גובים ריבית רגילה ומתי גובים ריבית פיגורים בהליכי הוצאה לפועל, ומה ההבדלים בגובה הריבית שמשולמת על פסק דין שנפסק או על חוב שלא נפרע במועד.
חשוב לציין כי מערכת הדינים העוסקת בריבית היא מסובכת ביותר, ומאמר זה הוא רק התחלת הדיון. לצורך הליכי הוצאה לפועל בכלל, ובנושא הריבית בפרט – מומלץ לפנות אל משרד עורכי דין מהתחום בכדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם ומשק ביתכם.