איחוד תיקים והכרזה על חייב מוגבל באמצעים
אחת הדרישות המרכזיות למתן צו איחוד תיקים בהליך הוצאה לפועל, היא יכולת לפרוע את מלוא החוב בהנחה שייפרס לתשלומים שהחייב יכול לעמוד בהם. מאידך, הכרזה על החייב כחייב מוגבל באמצעים, משמעותה היא שאין באפשרות החייב לפרוע את החוב.
חייב המסוגל לפרוע את מלוא החוב תוך פרק זמן ארוך יותר ועומד ביתר התנאים הנדרשים לפתיחת הליך איחוד תיקים, לא יוכרז כחייב מוגבל באמצעים, אך מה הדין במקרים בהם נגד חייב מוגבל באמצעים מתנהלים מספר תיקים והאם ניתן לאחד את תיקיו?
האם ניתן לאחד תיקי חייב מוגבל באמצעים?
על החייב שמבקש לאחד את תיקיו לעמוד במספר דרישות כספיות, אחד התנאים, כאמור, הוא התרשמות של ראש ההוצל”פ כי החייב יוכל לפרוע את חובותיו בהינתן פרקי הזמן הדרושים לו לשם כך. מטבע הדברים, מי שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים אינו יכול לעמוד בדרישה זו, שכן אם יכל לעמוד בה לא היה מוכרז חייב מוגבל באמצעים.
לקבלת סיוע משפטי מיידי, לחץ כאן: יעוץ משפטי
ואולם, מלשון החוק ניתן ללמוד את הדברים הבאים: אם נגד חייב מוגבל באמצעים עומדים ותלויים מספר תיקים, ייתן ראש ההוצל”פ צו לאיחוד תיקיו. אם ייפתח נגדו תיק נוסף לאחר שהוכרז כמוגבל, יצורף התיק הנוסף אל צו האיחוד.
בגישה זו יש הגיון רב, שכן היא יוצרת איזון: מחד, ניתנת לחייבים האפשרות לפרוע את החוב בתנאים נוחים ומציאותיים יותר, מאידך נמנע מצב של לגיטימציה למי שמעוניין “למשוך” פירעון חובות וההליך מיועד אך ורק לחייבים המעוניינים באמת ובתמים להחזיר לנושיהם את כל הכספים להם הם זכאים.
דחיית בקשה לאיחוד תיקים
קיימות דרישות שונות בהן מוכרח החייב לעמוד על מנת שתאושר בקשתו לצו איחוד תיקים. רובן דרישות התנהגותיות שמטרתן להגן על ההליך מפני ניסיונות לנצלו על ידי חייבים שאינם פועלים בתום לב.
ראש הוצאה לפועל רשאי לדחות בקשות איחוד תיקים, אם היו לו סיבות להניח כי התקיימו התנאים שונים, בין השאר אם לאחר שהוגשה הבקשה לאיחוד תיקים קיבל על עצמו החיים הוצאה כספית משמעותית נוספת, שלא לצרכים חיוניים או לצורך יצירת הכנסה במטרה לפרוע את חובותיו.
דרישות התנהגותיות מחייבים המבקשים לאחד את תיקיהם
גם אם אושרה בבקשת איחוד תיקים בהוצאה לפועל, אין זה אומר כי מעתה והילך החייב פטור מדרישות. ההיפך הוא הנכון, בכל עת בה יחליט ראש ההוצאה לפועל כי החייב אינו עומד בדרישות ההתנהגותיות הכרוכות בהליך איחוד תיקים, יוכל לבטח את צו האיחוד או לשנות את תנאיו בכדי להקשות על החייב ולהרתיע מפני חריגה מהדרישות.
רשימת הדרישות הללו הנה רשימה ארוכה, אך נוכל להתייחס למספר דוגמאות חשובות, בהתקיימן ניתן לבטל את צו האיחוד או להחמיר את תנאיו:
- אם לא ביצע את תנאי הצו
- אם סרב לשתף פעולה
- אם החייב פעל לסיכול ההליך
דרישות מחייבים מוגבלים באמצעים הפונים להליך איחוד תיקים
אין כל הבדל בין הדרישות הניצבות בפני חייב מוגבל באמצעים, לבין הדרישות מחייבים אחרים. ההגיון בבסיס אי ההבחנה הזו, הוא השאיפה לאפשר גם לחייב מוגבל באמצעים לפרוע את חובותיו בהליך איחוד תיקים אם צבר אותם בתום לב והפגין כוונה כנה ואמיתית לפרוע אותם.
מאידך, לא יתכן כי הדרישות ההתנהגותיות שחלות על חייבים אחרים לא יחולו על חייב מוגבל באמצעים בהליך איחוד תיקים. למעשה, מדובר בהליך שמטיב עם מצבם של החייבים ועל כן יש בצידו מחיר מסוים, הבא לידי ביטוי בדרישות התנהגותיות.