היטל ההשבחה חל עם כונס הנכסים
הבקשה לקבוע, כי היטל השבחה ישולם מקופת הפירוק נדחתה על ידי בית המשפט המחוזי בחיפה
בטענה כי ההיטל חל על כונס הנכסים (12622/07). ראש הוצאה לפועל מינה מבקש לכונס נכסים על זכויות החברה בפירוק, במקרקעין, מכוח משכנתא מדרגה ראשונה לטובת בנק הפועלים כל זאת עוד לפני שנקלעה החברה אל הליכי פירוק.
חובות החברה על הנכס עמדו על סכום של מעל מארבעה מיליון שקלים. במסגרת תפקידו, בא כונס הנכסים בדברים עם הוועדה המקומית לתכנון ובניה באשר לשומת היטל ההשבחה למכירת המקרקעין והגיע עימה להסכמה עקרונית בדבר שומה מוסכמת. לחברה חדלת הפירעון ניתן צו פירוק. מכירת הנכס לצורך פירעון החוב לנושה המובטח – אושרה.
טענות כונס הנכסים הרשמי
בקשתו של כונס הנכסים מיושב ראש הוועדה המקומית לתכנון ובניה בדבר קבלת אישור לפי סעיף 10 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה, לצורך רישום עסקת המכר בפנקסי מקרקעין, בשל המחלוקת בדבר חובתו של כונס הנכסים לשלם את היטל ההשבחה – אינה נענתה.
בעקבות זאת הוגשה הבקשה הנדונה על ידי כונס הנכסים שקבע כי היטל השבחה הוא חוב בר תביעה בפירוק ואינו חל על קופת הכינוס בהתאם לזאת על הוועדה המקומית לתכנון ובניה למסור לכונס אישור לפי סעיף 10 לתוספת השלישית.
מתי יוטל חוב היטל השבחה על כונס הנכסים?
טענתה של הוועדה לתכנון ובניה חוב היטל ההשבחה מוטל על הכונס נכסים בעצמו מפני שמימש אותו ונהנה מפירות ההשבחה לכיסו טרם הפירוק, לאור תכלית החקיקה החלה על היטל ההשבחה יש לחייב את הכונס נכסים הרי הוא הנהנה הישיר מן ההשבחה.
עומדים בפני הליך כינוס נכסים?
לקבלת סיוע משפטי של עורכי דין, לחצו כאן: יעוץ משפטי
מנגד כונס הנכסים טען, כי בשונה מנאמן בהליך פשיטת רגל כונס נכסים בהוצאה לפועל אינו הופך להיות בעל קניין של הנכס שבכינוס, הנכס בהוצאה לפועל היא “מכר על ידי רשות” ומסמכותו לפעול לגבי המקרקעין מראש ההוצאה לפועל, אשר מממש את הנכס מכח סמכותו ותפקידו ולא כבעל הנכס.
כונס הנכסים הרשמי חיזק את דבריהם של הוועדה המקומית לתכנון ובניה בנוגע להטלת תשלום ההשבחה על כונס הנכסים, לטענתו, בנסיבות בחר כונס הנכסים לממש נכס מובטח מחוץ להליכי הפירוק ולהכניס לכיסו את מלוא התמורה מבלי להתחלק עם שאר נושי החברה ומפני זה אינו יכול לדרוש את ההפך – כי נושים ישתתפו עימו בעלויות מימון מימוש הנכס, עמדתו של כונס הנכסים הרשמי התקבלה בפני בית המשפט.
הטלת התשלום על הנושה הנהנה
בית המשפט דן בנושא היטל ההשבחה וציין כי תכלית החקיקה ובנוסף שיקולים של צדק מחייבים הטלת תשלום ההיטל על כתפי הנהנה מפירות המימוש, הוא הנושה המובטח. הוא הנהנה מתוצאת פעולת הוועדה המקומית לתכנון ובניה ומן הראוי לחייבו.
יתר על כן, היות ואותה חברה בפירוק, המחלוקת תיבחן תוך הקפדה על עקרונות מתחום חדלות הפירעון והנשייה הקולקטיבית. אבחנתו של כונס הנכסים באשר למעמדו ביחס למקרקעין לעומת מעמדו של נאמן פשיטת רגל נדחתה על ידי בית המשפט.
המשותף בין פירוק וכינוס נכסים, להליך פשיטת רגל
המשותף בין פירוק וכינוס נכסים, לבין הליכי פשיטת רגל הוא שבכולם ממנים אדם מטעם בית המשפט או רשות מוסמכת אחרת לבצע משימות שונות. כונס הנכסים בהוצאה לפועל כמו הנאמן בפשיטת רגל “בא במקום” החייב מבחינה רכושית.
בפרק ה’ בחוק הוצאה לפועל הפקיד המחוקק את משימת הניהול והביצוע של הליך מימוש הנכס בידי כונס נכסים שמונה לכך על ידי בית המשפט, הוענקו לו בחוק כוחות וסמכויות לקחת לרשותו את הנכס לנהלו, למוכרו ולממשו, לצד חובות זהירות בגינן הוא נדרש להפקיד ערובה (סעיף 53(ב) לחוק) וכל זאת לצורך מילוי תפקידו.
ההליך בפיקוחו של ראש ההוצאה לפועל אך אינו מעורב באופן ישיר במילוי התפקיד. הכונס נכסים הרי הוא הקרוב ביותר לנכס הוא הזרוע הביצועית. בהמשך לחוק 54(א) הקובע את סמכויות כונס הנכסים לנהל ולממש את הנכס נקבע כי “ידו של כונס הנכסים בכל אלה כיד החייב”. כונס הנכסים בא במקומו של הנישום, שאת רכושו מוכר וכמו כן עלול הוא להתחייב בתשלומים החלים על החייב במס.
תחום הוצאה לפועל הנו תחום משפטי מורכב ובכל מקרה של מחלוקת כדאי להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בתחום זה. יעוץ משפטי מקצועי בתחום הוצאה לפועל, יסייע לכם למצות את זכויותכם ולמזער נזקים.