חברה בע”מ והעילות להרמת מסך ההתאגדות
במאמר זה תמצאו מידע שיסייע לכם לקבל מענה בנושא משמעותו של עירבון מוגבל, הדין כאשר חברה בע”מ נקלעת לחובות שאין ביכולתה לפרוע, הסבר על העילות בחוק להרמת מסך וחשיבותו של יעוץ וייצוג על ידי עורכי דין המתמחים בתחום דיני חברות.
מהי חברה בע”מ?
חברה בע”מ (בעירבון מוגבל) הינה חברה בה בעלי המניות אינם מחויבים לשלם לנושי החברה, סכום העולה על ערך המניות עליו חתמו כאשר קיבלו את אותן מניות. על פי חוק החברות, אחריות בעלי המניות על חובות החברה יכול שתהיה לא מוגבלת, והדבר יצוין בתקנון. במקרה בו ישנן הגבלות לאחריות בעלי המניות, יפורט אופן ההגבלה בתקנון.
התקשרות בדרך של חוזים עם חברה בע”מ מונעת, ככלל, את האפשרות לחזור אל בעלי המניות. הקמת החברה בע”מ משמע, כי לא ניתן יהיה להיפרע מן העסק המנוהל על ידי החברה אלא באמצעות ירידה לנכסיה שלה.
מה הדין כאשר חברה בע”מ נקלעת לחובות?
אחת הדרכים המקובלות הינה פירוק החברה. היום על מנת “לסגור” חברה, יש להביא את החברה לפירוק וחיסול בדרכי הפירוק הקבועות בחוק החברות. אין אפשרות להקפיא חברה. הליכי פירוק יכולים להיעשות בידי בית המשפט, מרצון (על ידי בעלי המניות או נושים) או בפיקוח בית המשפט.
הרמת מסך – מהי?
הסדר של הרמת מסך מאפשר לבית המשפט, בנסיבות שקובע הדין, להתעלם מן האישיות המשפטית של החברה ולהטיל אחריות אישית על בעלי המניות ואף על מנהלים של החברה, בגין חובותיה של חברה.
במידה ובית המשפט מרים את מסך ההתאגדות, יוכל נושה של חברה שלא כיבדה שיק לתבוע את פירעונו של השיק מבעלי המניות של החברה.
לקבלת סיוע משפטי בתחום דיני חברות, לחץ כאן: יעוץ משפטי
בדרך כלל, תוגש תביעה להרמת המסך על ידי נושה של החברה, המבקש להגיע אל כיסיהם הפרטיים של בעליה, אלא שגם בעלי המניות עשויים לטעון להרמת המסך, על מנת לתבוע חייב של החברה.
באשכול חברות, יהיו אלה נושי חברת הבת אשר יתבעו בדרך כלל את הרמת המסך, על מנת להיפרע מנכסי חברת האם, אלא שגם נושי חברת האם יכולים לתבוע זכות לפירעון ישיר מנכסי חברת הבת. אף חברת האם עצמה עשויה להישען על הרמת המסך בבקשתה לנהל תביעה כנגד חייב של חברת הבת.
היקפה הרחב של הרמת מסך נובע גם מסמכותם של כל בתי המשפט לעשות שימוש בדוקטרינה זו. להבדיל מן הדוקטרינות האחרות בדיני החברות, הנתונות לסמכותו הבלעדית של בית המשפט המחוזי, הרי שכל בית משפט הדן בסכסוך בין חברה לבין צדדים אחרים מוסמך לדון בהרמת המסך.
כתוצאה מכך, הוחלה הרמת המסך על ידי בית משפט שלום, על ידי בית הדין לעבודה, על ידי בתי המשפט למשפחה ואף על ידי בוררים. בית המשפט העליון הכיר גם בסמכותו של בית משפט לתביעות קטנות להחיל את ההסדר של הרמת המסך.
מהן העילות להרמת מסך?
על פי סעיף 6 לחוק החברות, בית משפט רשאי לייחס חוב של חברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות העניין צודק ונכון לעשות כן, במקרים החריגים שבהם השימוש באישיות המשפטית הנפרדת נעשה באחד מאלה:
באופן שיש בו כדי להונות אדם או לקפח נושה של החברה. או, באופן הפוגע בתכלית החברה ותוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה, ובלבד שבעל המניה היה מודע לשימוש כאמור, ובשים לב לאחזקותיו ולמילוי חובותיו כלפי החברה לפי סעיפים 192 ו-193 ובשים לב ליכולת החברה לפרוע את חובותיה.
בית משפט רשאי לייחס תכונה, זכות או חובה של בעל מניה לחברה או זכות של החברה לבעל מניה בה, אם מצא כי בנסיבות העניין, צודק ונכון לעשות כן בהתחשב בכוונת הדין או ההסכם החלים על העניין הנדון לפניו.
בית משפט רשאי להשעות זכותו של בעל מניה לפירעון חובו מאת החברה עד לאחר שהחברה פרעה במלואן את כל התחייבויותיה כלפי נושים אחרים של החברה, אם מצא כי התקיימו התנאים לייחוס חוב של החברה לבעל המניה.
בכל מקרה בו אנו נתקלים בסוגיה משפטית בתחום דיני החברות מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי וטיפול על ידי עורכי דין המתמחים בתחום דיני חברות.