למי מיועד צו הפטר בהליך פשיטת רגל?
הפטר בהליך פשיטת רגל מיועד עבור חייב שבתום לב ולרוע מזלו הסתבך בהרבה חובות, ואותו חייב מעוניין בהתחלה חדשה בחייו בעזרת פטור מחובותיו. ההפטר משחרר את החייב מכל חוב שהינו בר תביעה בהליך פשיטת הרגל. נקלעתם לחובות ולא ברור לכם כיצד אי פעם תוכלו לצאת מהם? לא הכל אבוד, כדאי להתיעץ עם עורכי דין המתמחים בתחום פשיטת רגל.
יחד עם זאת, ישנם חובות מסוימים שמהם ההפטר אינו פוטר את החייב, החובות הללו יפורטו בהמשך מאמר זה. ההפטר יכול להינתן, על ידי בית המשפט, לחייב מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, במידה ובית המשפט סבור כי אין תועלת בהמשך ניהול הליך פשיטת הרגל נגד אותו חייב.
ניתן לקבל את ההחלטה לעיל, בדבר מתן ההפטר מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, אך ורק אחרי שעברו לכל הפחות שישה חודשים מהיום שבו ניתן צו הכינוס.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ- 17 שנים בייצוג חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE שנתיים ברציפות
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 03-6093833
הפטר בהליך פשיטת רגל – בקשת החייב והכונס הרשמי
פושט הרגל יכול להגיש בקשה לבית המשפט בדבר קבלת הפטר בכל זמן, במידה והגיש פושט הרגל בקשה זו אזי יחולו ההוראות המפורטות להלן:
הודעה על מועד לדיון בבקשה, אשר ייקבע על ידי בית המשפט, תשלח לכל הפחות 14 ימים מראש לכל אדם אשר הגיש תביעת חוב או שבדו”ח של החייב, בדבר מצבם של עסקיו של החייב, צוין כנושה. בנוסף, באם נושה כלשהו מתנגד למתן הפטר לחייב, עליו להגיש התנגדות לבקשה זו לבית המשפט. וגם, יש לקיים את הדיון בבקשה למתן ההפטר בדלתיים פתוחות.
הוראה נוספת שתחול היא כי בזמן הדיון בבקשה בית המשפט יפעיל את שיקול דעתו כדלקמן: יובא בחשבון על ידי בית המשפט תסקירו של כונס הנכסים הרשמי בדבר עסקיו של החייב והתנהגותו (תסקיר זה יהווה ראיה לכאורה למה שאמור בו).
תילקח בחשבון על ידי בית המשפט התנהגותו של החייב בהליך פשיטת הרגל. לדוגמה, במידה ופושט הרגל ביצע עסקאות מסוכנות או פזיזות ובכך תרם לפשיטת הרגל, יכול להיות שבכך או גם בשל כך לא יינתן לו הפטר. בית המשפט יכול לאשר לנושה לחקור את החייב ולחקור אנשים נוספים אשר מסרו תצהירים למטרת תמיכה בבקשתו של החייב להפטר.
ההוראה האחרונה בעניין זה היא כי כאשר מסתיים הדיון בית המשפט יכול לתת את צו ההפטר, בית המשפט רשאי להתלות את הצו לתקופה כלשהי שתראה בעיניו, או לתת את ההפטר בתנאי שהנושים יקבלו דיבידנד מסוים (דיבידנד הינו תשלום המשולם לנושה מכספי החייב, בהתאם למעמדם מבחינת עדיפות נושים).
גם הכונס הרשמי יכול לבקש הפטר לחייב ובית המשפט רשאי להסכים לכך, במידה ולדעתו אין תועלת לנושים בהמשך ניהול ההליכים של פשיטת הרגל כנגד החייב.
הפטר בפשיטת רגל – מקרים בהם צו הפטר אינו פוטר מחובות
צו ההפטר משחרר את החייב מכל חוב בר תביעה בהליך פשיטת הרגל. אולם, ישנם חובות מסוימים שהחייב אינו פטור מהם:
- חוב המגיע על פי התחייבות בדבר הימנעות מעבירה.
- חוב שנוצר באמצעות מרמה אשר פושט הרגל היה שותף לה או שקיבל ויתור על החוב באמצעות אותה מרמה.
- חוב לטובת המדינה המגיע לה בגין קנס.
- חוב הניתן לפי פסק דין לחובת החייב בתובענה של מזונות.
- חוב אשר אינו בר תביעה בהליך פשיטת הרגל כמו לדוגמה, חוב לנושה נזיקי (נושה לא רצוני) לסכום בלתי קצוב קרי, סכום שלא ניתן לחשבו בחישוב פשוט ויש צורך בהוכחה ועדים.
- צו ההפטר לא ישחרר מחבות אדם שביום צו הכינוס היה נאמן יחד עם החייב או שותף עימו, ערב או מעין ערב לחייב או שהיה קשור עימו במסגרת חוזים.
- חייב לא יהיה פטור מעבירה פלילית אותה עבר, בשל כך שניתן לו הפטר.
צו ההפטר יהיה ראיה חלוטה לתוקפם של הליכי פשיטת הרגל ולפשיטת הרגל עצמה, וכאשר מוגש הליך נגד החייב אשר ברשותו צו הפטר, בקשר לחוב אשר קיבל הפטר ממנו על פי הצו, החייב יכול לטעון כי עילת אותה תביעה אירעה לפני קבלת ההפטר.
תחילת צו ההפטר תהיה ביום שבו ניתן הצו, אבל, הצו יינתן לפושט הרגל אך ורק כאשר חלף מועד הגשת הערעור על הצו, ובמידה והוגש ערעור יימסר הצו רק אחרי שינתן פסק הדין בערעור.