דיני חוזים – מהו חוזה אחיד?
מהו חוזה אחיד וכיצד ניתן לבטל תנאי מקפח בחוזה אחיד? חוזה אחיד הוא חוזה, והכללים הרגילים לפירוש חוזים עסקיים חלים גם עליו. מכאן, שחוזה אחיד, ככל חוזה, מתפרש על פי התכלית המונחת ביסודו. תכלית החוזה נקבעת על פי כוונתם המשותפת של הצדדים.
חוזה אחיד נבדל מ”חוזה רגיל” בכך שנוסח החוזה ותנאיו, נקבעו מראש על ידי צד אחד, והוא משמש אותו צד ביחסיו עם אנשים רבים, בלתי מסוימים במספרם או בזהותם. לייחוד זה ישנן השפעות על פרשנות החוזה האחיד, שכן תכליתו היא אובייקטיבית וניתן לתמצתה למטרות שצדדים סבירים, נבונים והוגנים היו מציבים לנגד עיניהם. את תכליתו הסובייקטיבית של החוזה בדרך כלל קשה להוכיח.
במקרה של חוזה עסקי מסחרי, התכלית תהיה תכלית מסחרית, המגשימה את ההיגיון הכלכלי – מסחרי, העומד בבסיס החוזה, תוך התחשבות במה שאנשי עסקים הוגנים היו עושים בנסיבות העניין ומעקרון תום הלב.
בנוסף, קיימת חזקה כי התוצאה שתושג כאשר האינטרסים בין שני הצדדים מתנגשים, תהא נגד האינטרס של בעל השליטה על הטקסט (הספק) ולמען האינטרסים של הצד הנשלט (הלקוח). מקובל בפסיקה לכנות כלל זה “כלל בדבר פרשנות נגד המנסח”.
מהו החוק החל על חוזים אחידים?
החוק החל על כל החוזים האחידים, יהא תוכנם אשר יהא, במהותו הוא חוק צרכני. הוא חל על כל תניה בחוזה אחיד, יהא עניינה אשר יהא. חוק זה קרוי חוק החוזים האחידים, התשמ”ג – 1982.
חוזה אחיד – מהו תנאי מקפח?
ביסוד ההגנה שמקנה החוק מפני תנאים מקפחים בחוזים אחידים עומד חוסר השוויון שבין הצדדים. חוסר שוויון זה קיים במקום שאחד הצדדים לחוזה הוא מונופוליסטי, אך עלול להתקיים גם אם הצד אינו מונופוליסטי.
כאשר קיים חוסר שוויון הוא יוצר פתח להשגת יתרון בלתי הוגן, אשר באמצעותו שולט צד אחד על תוכן החוזה, ומכתיב תנאים הנראים לו. תנאי מקפח הוא תנאי המגן על האינטרסים ועל הערכים של צד אחד (ה”ספק”) מעבר לנתפס כהוגן בסוג זה של התקשרות.
לקבלת סיוע משפטי איכותי לחץ כאן: יעוץ משפטי
שיקול דעתו של בית המשפט בקובעו אם תנאי מסוים הוא מקפח אינו מצומצם. בעיקרו של דבר, בית המשפט עורך בחינה דו רמתית: ברמה האחת, נבחנים יחסי הצדדים והאינטרסים הטיפוסיים שלהם; ברמה השנייה נבחנת תפיסתה החברתית של שיטת המשפט באשר להוגן ולסביר בסוג יחסים.
סעיף 3 לחוק קובע כי בית משפט ובית הדין יבטלו או ישנו, בהתאם להוראות חוק זה, תנאי בחוזה אחיד שיש בו – בשים לב למכלול תנאי החוזה ולנסיבות אחרות – משום קיפוח לקוחות או משום יתרון בלתי הוגן של הספק העלול להביא לידי קיפוח לקוחות.
קיראו על: הטעיה בחוזה
תנאים מקפחים הקבועים בחוק
בחוק נקבעו 10 תנאים, אשר חזקה עליהם שהינם תנאים מקפחים וביניהם:
- תנאי הפוטר את הספק, מאחריות שהיתה מוטלת עליו על פי דין אילולא אותו תנאי.
- תנאי המקנה לספק זכות בלתי סבירה לבטל, להשעות או לדחות את ביצוע החוזה, או לשנות את חיוביו המהותיים לפי החוזה.
- תנאי המקנה לספק זכות להעביר את אחריותו לצד שלישי.
- תנאי המקנה לספק זכות לקבוע או לשנות, על דעתו בלבד, ולאחר כריתת החוזה, מחיר או חיובים מהותיים אחרים המוטלים על הלקוח, זולת אם השינוי נובע מגורמים שאינם בשליטת הספק וכיוצ”ב.
יצוין כי, תנאי בחוזה אחיד השולל או המגביל את זכות הלקוח לפנות לערכאות משפטיות – בטל. על פי חוק החוזים האחידים, הוקם בית דין לחוזים אחידים, שתפקידו לדון באישור חוזים אחידים, או ביטול תנאים מקפחים בחוזים אחידים. בית הדין לחוזים אחידים, אינו כפוף ככלל לדיני הראיות, פרט לחסינות עדים וראיות חסויות.
קיראו בהרחבה על: ביטול חוזה
בכל מקרה בו נדרשת לחתום על חוזה אחיד מול ספק, יש להתייעץ עם עורכי דין ולבחון היטב את נוסח ההסכם והאם בהסכם זה קיימים תנאים הנראים כמקפחים. כאשר ישנה התלבטות ואי בהירות באשר לשאלה האם ניסוח הסעיף בהסכם הינו מקפח או לא, יש לזכור את הכלל כי כשיש ספק, תהא הפרשנות כנגד המנסח.