חלוקת נכסים בהליכי פשיטת רגל
מטרת הליכי פשיטת רגל היא ריכוז נכסי פושט הרגל וחלוקתם באופן שווה בין הנושים השונים, בהתאם למעמדם כנושים מובטחים, קרי נושים שבידיהם שעבוד או עיכבון על נכסי החייב כערובה על החוב המגיע להם מן החייב, או כנושים בלתי מובטחים (ללא בטוחה להחזר חובם), בהתאם לגובה חובם.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
נכסים בני חלוקה בהליך פשיטת רגל
בהליכי פשיטת רגל ישנם נכסים שניתן לחלק וביניהם: נכס השייך לפושט הרגל או המוקנה לו בתחילת פשיטת הרגל, כלומר פושט הרגל יכול לנהל את אותו נכס והנכס מועבר אליו וכן נכס שירכוש או שיוקנה לו לפני שיקבל את ההפטר, קרי הפטור מן החובות שצבר.
נכס נוסף הניתן לחלוקה הוא הכוח להפעיל זכות, בדרך שיכול היה פושט הרגל להפעיל לטובתו. בנוסף מיטלטלין, שהיו בתחילת הליכי פשיטת הרגל בחזקתו או בשליטתו של פושט הרגל לצורכי עבודתו בהסכמת הבעלים האמיתי, גם הם נכס הניתן לחלוקה.
ראוי לציין: נכסי פושט הרגל מחולקים בין הנושים ע”י הנאמן שהוא אותו גוף או אדם שאליו מוקנים נכסיו של החייב, לנאמן כאמור מוקנים הנכסים שהיו בבעלות החייב בתחילת פשיטת הרגל או שהוקנו לו לפני שקיבל פטור מחובותיו.
ישנם נכסים אשר ניתן לצרפם לקבוצת הנכסים שניתן לחלקם בהליכי פשיטת הרגל אולם צירוף שכזה כפוף לאישור, או של בית המשפט או של “הכונס הרשמי” אשר הינו גוף ממשלתי אשר לו תפקידים הנוגעים בין היתר להתנהגות החייב, לנכסי החייב ועוד. זהות המאשר תלויה בזהות הנכס.
פשיטת רגל – נכסים שלא ניתן לחלק
ישנם נכסים שלא ניתן לחלק בהליכי פשיטת הרגל כגון: צורכי אוכל, לבוש, כלי בית חיוניים, תשמישי קדושה הדרושים לחייב ולמשפחתו, מכונות ובעלי חיים החיוניים למשלח ידו של החייב. בנוסף, כלים, בעלי חיים וכדומה הנחוצים לחייב בשל נכותו, נכסים שפושט הרגל מחזיק בהם כנאמן ועוד.
הגנה על בית מגוריו של החייב: במקרים מסוימים רשאי בית המשפט להורות, שלא למכור מקרקעין המשמשים כבית המגורים לחייב, לבן זוגו ולבני משפחתו הגרים עימו.
סדרי עדיפות של נושים בעת פשיטת רגל
ישנם 2 עקרונות באשר לחלוקת נכסי החייב בין הנושים: העיקרון הראשון אומר כי יש לחלק את נכסי פושט הרגל באופן שוויוני בין הנושים, תוך התחשבות במעמדם כנושים מובטחים, קרי בעלי בטוחה או עיכבון כלשהו, או כנושים בלתי מובטחים ובהתאם לגובה חובם.
העיקרון השני אומר כי לקבוצות הנושים השונות, קרי נושים מובטחים, נושים בדין קדימה וכו, סדר עדיפות שונה בפירעון החוב.
הקבוצה הראשונה והמועדפת ביותר מבין קבוצות הנושים היא קבוצת הנושים המובטחים הכוללת את: בעלי שיעבוד בגין מסי מקרקעין, בעלי עיכבון הסכמי מכוח הדין, אשר זכאים במקרים מסוימים להמשיך ולהחזיק בנכס של החייב ללא צורך בנקיטת הליכים משפטיים על מנת להבטיח את פירעון החוב.
בנוסף נכללים בעלי “השעבוד הקבוע” על נכס מוגדר כגון: משכון או משכנתא ועוד. בקבוצה השנייה בעדיפות בין הנושים, נמצאים חובות הנושים בדין קדימה שביניהם שכר עבודה שמגיע לעובד וניכוי במקור משכר עבודה שניכה פושט הרגל במקור משכר העבודה, לפי פקודת מס הכנסה, ולא העבירו לפקיד השומה.
עוד בין חובות הנושים בדין קדימה נמצאים תשלומי החובה לשנה שלפני צו הכינוס וביניהם תשלומי חובה כגון: מיסים עירוניים, מסים המשתלמים לאוצר המדינה ועוד.
בקבוצה השלישית בעדיפות נמצאים הנושים הרגילים, קרי נושים ללא שיעבוד או בטוחה כלשהי (כגון:ספקים). בקבוצה הרביעית נמצאים בני זוג: בן זוג יוכל לתבוע את בן זוגו (פושט הרגל) רק לאחר שנפרעו התביעות של הנושים בקבוצות שהוזכרו.
בקבוצה האחרונה נמצא פושט הרגל עצמו, אשר זכאי לנכסים שנותרו אך ורק לאחר שנפרעו כל חובותיהם של הנושים בכל ארבעת הקבוצות שלעיל.
ליעוץ משפטי מקצועי, ללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן: סיוע משפטי