כתב תביעה שכנגד הוא כלי המיועד למנוע ריבוי הליכים משפטיים בין אותם בעלי דין.
כך, נתבע אשר סבור כי יש לו עילת תביעה נגד התובע בתביעה המקורית יכול להגיש תביעה נגדו בבית המשפט, גם אם לא קיימת זהות בין העילות.
הכללים הפרוצדוראליים אשר חלים על כתב תביעה שכנגד הם תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ”ד – 1984, אשר חלות גם על כתב התביעה המקורי.
לפי תקנה 53 (א), נתבע שיש לו עילת תביעה שכנגד נדרש להגיש יחד עם כתב הגנה בתביעה המקורית כתב תביעה שכותרתו “כתב תביעה שכנגד” ולציין בו את מספר ההליך של התביעה הראשונה.
בירור התובענה המקורית והתובענה הנגדית ייעשה בדרך כלל יחד, אולם לפי תקנה 53 (ב) רשאים הרשם או בית המשפט, לפי בקשת בעל הדין או ביוזמתו, להחליט על הפרדת התביעות אם נראה כי לא ראוי לפסוק בשתיהן באופן מאוחד.
זקוקים לסיוע משפטי בהגשת כתב תביעה שכנגד? חייגו: 03-6093833
כתב הגנה בתביעה שכנגד
בהתאם לתקנה 55, כל בעל דין נגדו הוגש כתב תביעה שכנגד נדרש להגיש בתוך 30 יום מהמצאת כתב ההגנה, ההזמנה וכתב התביעה שכנגד, כתב הגנה שכנגד.
תקנה 56 קובעת כי דינו של נתבע שלא יגיש כתב הגנה שכנגד, כדין מי שלא הגיש כתב הגנה וניתן לתת נגדו פסק דין בהיעדר הגנה. גם על כתב ההגנה שכנגד יחולו הכללים החלים על כתב הגנה.
כתב תשובה בתביעה שכנגד
תקנה 62 מאפשרת לתובע בתביעה שכנגד להגיש כתב תשובה שכנגד, תוך 15 יום מהמועד בו הוגש אחרון כתבי ההגנה שכנגד.
הסמכות העניינית בתביעה שכנגד
בתי המשפט קונים סמכות לדון בתובענות בהתאם לכללי סמכות מקומית ועניינית.
כללי הסמכות המקומית קובעים מיהו בית המשפט המוסמך לדון בתביעה לפי המיקום הגיאוגרפי וכללי הסמכות העניינית קובעים את זהות בית המשפט בהתאם לנושא התביעה.
תביעות שכנגד, אשר נופלות בגדרי הסמכות של בית משפט השלום, ניתן להגיש לבית משפט השלום ללא מגבלות.
אולם, לפי סעיף 51(א)(4) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ”ד – 1984, במידה והתביעה שכנגד חורגת מהסמכות העניינית של בית משפט השלום ניתן להגישה רק אם היא עוסקת בנסיבות זהות או באותו נושא בו עוסקת התביעה המקורית.
בית המשפט המחוזי מוסמך לפי סעיף 40(1) לחוק בתי המשפט לדון בתביעה שכנגד בין אם היא מצויה בסמכות בית משפט השלום ובין אם היא בגדרי סמכותו.
כך, לבית המשפט המחוזי מסורה סמכות לדון בתביעה שכנגד בעניין הנתון לסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה.
אמנם, הוא רשאי להעביר את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה אשר לו הסמכות המקומית לדון בתביעה, זאת באם הצדק והתועלת שבהעברת התביעה עולים על הפגיעה באדם אחר המהווה צד לאותה תובענה.
חשיבות קבלת סיוע משפטי בהגשת תביעה שכנגד
כתב תביעה שכנגד הוא כתב בי דין לכל דבר ועניין והדיון בו מתנהל לפי הכללים הנהוגים בתחום המשפט האזרחי.
דחיית כתב תביעה שכנגד משמעה אובדן זכות התביעה. על מנת להימנע מאפשרות זו חשוב לפנות אל משרד עורכי דין אזרחי – מסחרי, בעל ניסיון ומומחיות בתחום הרלבנטי עבורכם.
זקוקים לסיוע משפטי בהגשת כתב תביעה שכנגד? חייגו: 03-6093833