פשיטת רגל היא הליך שמיועד לסייע לחייב שמצוי במצב של חדלות פירעון, על מנת לפתוח דף חדש בחייו באמצעות סיום כל ההליכים המשפטיים שמתנהלים נגדו או שאמורים להיפתח כנגדו.
ברם, ישנם מי שמנסים בדרכים עקלקלות לנצל לרעה את המטרה שלשמה מיועד הליך זה כדי להימנע מתשלומי מיסים. הדבר נפוץ בעיקר כאשר מדובר בסכום חוב מס גבוה.
דרכי ההתחמקות מתשלום המס יכולות להשתנות ממקרה למקרה. לא פעם ניצול ההליך לרעה כולל פתיחה בהליך גירושין שבו החייב בתשלום המיסים (להלן: הנישום) מעביר את נכסיו למקורבים על מנת להתחמק מתשלום המס עליהם.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
בפקודת המיסים (גביה) תשמ”א-1981 (להלן: הפקודה) נקבעו הנסיבות שבהן יש בסמכות רשות המיסים לגבות את חוב המס דרך פירעון הנכסים שהנישום ניסה להעביר:
- החייב בעל חוב מס סופי ללא אפשרות לערעור על החוב
- אין בידי הנישום אמצעים אחרים שניתן באמצעותם לסלק את החוב
- הנישום העביר את הנכסים לקרוב
- הנכסים הועברו במתנה וללא תמורה או בתמורה חלקית
- טרם חלפו שלוש שנים מיום העברת הנכסים או מועד היווצרותו של החוב הסופי, על פי המאוחר מבין השניים
אדם שיבצע העברת נכסים בנסיבות האמורות מסתכן גם בהגשת אישום פלילי כנגדו. העברת הנכסים שלא כדין יכולה גם להיתפס כמעשה מרמה של החייב.
בפסק דין שניתן לאחרונה דן בשאלה באילו נסיבות העברת נכס ללא תמורה דינה כדין הענקת מתנה ובאילו נסיבות עסקינן בנישום שמנסה להצטייר כפושט רגל על מנת להתחמק מתשלום מיסים כדין.
במקרה דנן דובר באדם שהיה חייב 1.8 מליון שקלים למס הכנסה. טרם התגבשות החוב הסופי נערך הסכם גירושין בין החייב ואשתו שקיבל תוקף של פסק דין.
במסגרת ההסכם העביר החייב את חלקו בדירת המגורים של הזוג בחולון לאשתו ללא תמורה. האישה העידה במהלך ההליך כי בני הזוג כלל לא התגרשו אלא למעשה ערכו ביניהם הסכם ממון.
דעת בית המשפט במקרה זה הייתה שיש בסמכותה של רשות המיסים לתור אחר הנכס גם אם העברת הנכס בוצעה טרם התגבשותו הסופית של החוב.
בית המשפט קיבל את הפרשנות ואת עמדת רשות המיסים לפיה רגע כניסתה לתוקף של ההוראה שמאפשרת את גביית המס מנכסים שהועברו לאדם אחר הוא הרגע שבו התחילו הליכי השומה והנישום זומן לדיון מס.
החייב צריך לדעת בשלב שבו עומדים נגדו הליכים שאין באפשרותו להעביר את נכסיו ללא תמורה והוא מסתכן בכך שייגבה מס ממקבל הנכס. מאידך גיסא, במידה והעברת הנכס בוצעה בטרם החלו הדיונים ישנה חסינות מפני גביה. אם העברת הנכס בוצעה בתמורה מלאה אין אפשרות לגבות את המס.
בית המשפט מוצא לנכון לציין שאגב גירושין מתבצעות הן העברות בתמורה והן העברות שאינן בתמורה ולכן יש לבדוק קונקרטית את הסכם הגירושין עצמו כדי לוודא האם מדובר בהברחת נכסים או בעסקה כשרה.
יש לכם בעיות עם רשויות המס? חובות כבדים? משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ מציע יעוץ משפטי מעולה בכל הנוגע להליכי פשיטת רגל. אם נתקלת בבעיה או שתרצה להתייעץ עם עורך דין מנוסה לפשיטת רגל, אנחנו כאן ונשמח לסייע.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833