היתר בנייה הוא אישור הניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. אישור זה מאפשר לבצע שינויים שונים במבנים קיימים או בשטח המצוי ברשות האדם שהגיש את הבקשה.
מטרתו של היתר הבנייה היא לאשר, כי השטח או המבנה המצוי ברשות המקומית עומד בכל תקני הבנייה החלים בה. בנוסף לכך, היתר הבנייה מאשר, כי תוכניות הבנייה המיועדות הן תקינות מבחינת תקני הבנייה המקובלים.
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מאשרת את הבקשה לאחר שנמצאה כתקינה ומצרפת אליה גם מסמך מיוחד המפרט את תנאי הבנייה הנדרשים ממבקש הבקשה.
הגשת בקשה לקבלת היתר בנייה
בקשה להיתר בנייה יש להגיש על פי החוק לפני ביצוע שינויי בנייה מסוגים שונים, כדוגמת: הקמה של בניין חדש או הריסה של בניין קיים, שינוי חיצוני או תוספת במבנה, החל בהוספת גדר וכלה בהקמת חנייה מקורה, שינויים פנימיים המשפיעים על המבנה כולו כדוגמת מערכת צינורות האינסטלציה המשותפת, סלילת דרך או אפילו הקמת שובך יונים.
לבקשת היתר הבנייה יש לצרף אישור בעלות על הקרקע, ולוודא מראש כי תוכניות הבנייה עומדות בדרישות הוועדה.
מסיבה זו, מומלץ לעבור על התוכניות עם בעלי מקצוע בתחום, כדוגמת מהנדס או עורך דין המתמחה בנושא לפני הגשת הבקשה.
שכן, בדיקת התוכניות קודם להגשתן הופכת את ההליך ליעיל ולמהיר הרבה יותר.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ מפעיל מחלקה משפטית המתמחה בטיפול בענייני נדל”ן ומקרקעין בישראל ובעולם. עורכי דין מנוסים ישמחו להעניק לך יעוץ משפטי מקצועי בכל הנוגע לקבלת היתר בניה ובעניין דיני מקרקעין בכלל.
קיראו בהרחבה בנושאים הבאים:
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן והיתרי בנייה? חייגו: 03-6093833
היתרי בנייה – סוגים
על פי החוק ישנם ארבעה סוגי היתרי בנייה הנקבעים בהתאם לשינויים או לתוספות במבנה:
היתר בנייה לבניית מבנה חדש או להריסה של מבנה קיים – במקרה זה, כל אזרח המעוניין באישור לבניית מבנה חדש או הריסתו של מבנה קיים, חייב לצרף לבקשתו לוועדה לתכנון ובנייה פירוט מלא של תוכניותיו. פירוט זה צריך לכלול: מפרט הנדסי, פירוט של מתחמים חיוניים, כדוגמת חנייה או אפילו חדר אשפה, תרשימים של מערכות שונות, כדוגמת מערכת הביוב וכל תוכנית נוספת. בנוסף לתוכניות אלה, צריך לצרף לבקשה להיתר בנייה גם אישורים שונים מטעם ארגונים ציבוריים, כדוגמת: מחלקת תברואה, מכבי אש או משרד הבריאות.
היתר בנייה לתוספת למבנה – הגשת בקשה להיתר בנייה עבור תוספות היא דומה להגשת בקשה להיתר למבנה חדש, אך היא לרוב קצרה הרבה יותר. בחוק ישנם הליכי בנייה המוגדרים כ”עבודה מצומצמת”, כדוגמת הקמת גדר, שלצורך אישורם ניתן להגיש טופס לקבלת היתר בנייה לעבודה מצומצמת, שהליך אישורו הוא מהיר יחסית.
היתר בנייה לשימוש חורג – שימוש חורג מוגדר בחוק כשימוש במבנה באופן המנוגד לייעוד המופיע בתוכנית המקורית. הליך אישור היתר בנייה מסוג זה הוא מורכב וממושך יותר, כאשר לעיתים הוא מהווה בסיס לתהליך קבלת רישיון עסק. גם הליך זה דורש הגשת תוכניות בנייה מופרטות ואישורים שונים.
היתר בנייה לביצוע שינויים פנימיים במבנה משותף – היתר זה מוגש במקרים בהם בעל דירה מעוניין לבצע שינויים פנימיים בדירתו, שישפיעו באופן כלשהו על מבנה הבניין כולו או על אחת או יותר מהמערכות המשותפות שלו. גם במקרה זה, הגשת הבקשה כוללת את התוכניות השונות.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן והיתרי בנייה? חייגו: 03-6093833