לפי לשון החוק, ההוצאה לפועל היא הגוף האחראי בין השאר על גביית חובות מחייבים, כאשר המוציא לפועל, כפי ששמו מעיד עליו, הוא האדם האחראי על ביצוע ההליכים והצעדים כנגד החייב.
בעבר הייתה ההוצאה לפועל הזרוע המבצעת של בתי המשפט, ושימשה בעיקר כגוף הממונה על ביצוע פסיקות בית המשפט בתחום גביית חובות.
ראש ההוצאה לפעול היה האחראי על הצד המנהלי והמשפטי של ההוצאה לפעול, כאשר המוציא לפועל כפוף היה לניהולו ולהנחיותיו, ואחראי היה על ביצוע ההליכים המעשיים של ההוצאה לפעול בהתאם להחלטותיו של ראש ההוצאה לפעול.
בעקבות תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ”ז-1967, חלו שינויים שונים במעמדם ובהגדרת תפקידיהם של ראש ההוצאה לפועל והנתונים תחתיו, כולל המוציא לפועל.
עומד בפני הליך הוצאה לפועל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 1-800-800-891
סמכותו של מוציא לפועל לפי תיקון 29
בתאריך 1.1.2009 נכנס לתוקפו התיקון בחוק ההוצאה לפועל. בהתאם לתיקון זה, בוטלה סמכותם של שופטי ורשמי בתי משפט השלום בתחומי ההוצאה לפועל, ולשכת ההוצאה לפועל הופרדה מהרשות השופטת.
סמכויות הפסיקה בנושאים אלה הועברו אל ראש ההוצאה לפועל, ובהתאם לכך שונתה הגדרת תפקידו ל”רשם ההוצאה לפועל”. הגדרת תפקידו של המוציא לפועל הפכה ל”מנהל לשכת ההוצאה לפועל”.
ראש ההוצאה לפועל אחראי היום על ההכרעה וקבלת החלטות בנושאי ההוצאה לפעול בהתאם לבקשות השונות המוגשות ללשכה על ידי זוכים שונים, עורכי דין או אזרחים, וביחס לחייבים.
המוציא לפועל אחראי, למעשה, על הזרוע הביצועית ועל הפעלת הליכי הוצאה לפועל על כל המשתמע מכך, החל מביצוע הוראות וצווים של ראש ההוצאה לפעול וכלה באחריות על סדרי המנהל הכלולים בסמכותו.
מינוי מוציא לפועל – המוציא לפועל מתמנה ישירות על ידי שר משפטים, כאשר רשימת המינויים החדשים בתחום מתפרסמת ברשומות.
סמכויותיו של מוציא לפועל – המוציא לפועל אחראי על מימוש וביצוע פסקי הדין על פי החלטתו של ראש ההוצאה לפועל, ללא כל צורך בהסכמה או בצו מיוחד כדי לנקוט בצעדים הנדרשים לצורך ביצוע פסק הדין.
מילוי תפקידו של המוציא לפועל – המוציא לפועל חייב לפעול בהתאם להחלטת ראש לשכת ההוצאה לפעול, ואיננו רשאי לחלוק עליה או לסרב לבצעה. למעשה, למוציא לפועל אין כל סמכות או שיקול דעת בכל הקשור לשינוי ההחלטות של ראש ההוצאה לפועל.
האצלת סמכויות – המוציא לפועל רשאי להאציל את סמכויותיו לבעלי תפקיד שונים שמונו לצורך מימוש צווים והוראות שונות וגם למי שנמצא כשיר על ידיו כדי לבצע תפקידים שונים במסגרת מימוש הוראות ראש ההוצאה לפועל.
בנוסף לכך, לפי סעיף 4א לחוק ההוצאה לפועל, רשאי שר המשפטים להקנות סמכויות דיון וסמכויות החלטה בבקשות שונות למוציא לפועל, לממלא מקומו או לסגנו בבקשות מסוימות המוגשות על ידי זוכה.
מטרתה של הקניית סמכויות זו היא להקל בעת הצורך על עומס ההכרעות איתו צריך להתמודד ראש ההוצאה לפועל. עם זאת, היא מותנית באישור ועדת החוקה, ועדיין לא יושמה עד היום.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ מפעיל מחלקה משפטית ענפה ומקצועית, המתמחה בטיפול בענייני הוצאה לפועל, הן לצד נושים והן לצידם של חייבי כספים. צוות עורכי הדין במשרד ישמח לסייע ולענות על כל שאלה הנוגעת בהליכי הוצאה לפועל.
קיראו בהרחבה מהו: עיקול ברישום
זקוקים לסיוע משפטי בעניין הוצאה לפועל? חייגו:03-6093833