קניית דירה הינה אחת העסקאות החשובות שמבצע אדם בחייו ולרוב המהותית שבהן. רוכשי דירות משקיעים את מירב חסכונותיהם בנכס ומבקשים להבטיח הן את חזקתם בו והן את איכות הבנייה וטיב החומרים.
מדובר בהשקעה לטווח ארוך ולפיכך חשוב לבחון היטב את האפשרויות הקיימות, לבצע סקר שוק מקיף ולגבש החלטה מושכלת, המבוססת על מגוון רחב של שיקולים.
נוכח קריסתן הכלכלית של מספר חברות נדל”ן אשר הובילה למצבים עגומים של אובדן חסכונות הרוכשים, קיימת חשיבות יתרה להקפדה על מספר דגשים בעת רכישת דירה חדשה מקבלן.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן? חייגו: 03-6093833
מה חשוב לבדוק לפני קניית דירה מקבלן?
בשלב בחינת אפשרויות הדיור חשוב לוודא שמצבו של הקבלן יציב מבחינה כלכלית, כי הוא מחזיק ברישיון בנייה וכי סיווגו המקצועי מתיר לו לבנות בסגנון המוצע על ידו.
בהיבט רישום הקרקע – יש לברר, כי הקרקע הינה בבעלות הקבלן ולא מוטלים עליה שעבודים או עיקולים. לצורך כך מומלץ לגשת לטאבו – משרדי רישום מקרקעין ולבדוק, כי החלקה אכן רשומה על שם הקבלן. במידה והקרקע הינה בבעלות מנהל מקרקעי ישראל יש לוודא, כי עברה היוון.
לאחר רכישת הדירה יש להשלים את רישומה בטאבו על שם הקונה לצורך הבטחת בעלות על הנכס.
קיראו על: ירידת ערך מקרקעין בעקבות אסון הכרמל מס רכישה רישום בטאבו חוזה עם קבלן
אתה צריך משרד עורכי דין מקצועי שילווה אותך!
חוזה הרכישה נדרש להגן על האינטרסים של הקונה ולהבטיחו מפני תרחישים בעייתיים אשר עשויים להתפתח בהמשך. בדיוק לשם כך אנו ממליצים להעסיק משרד עורכי דין מקצועי בכל עסקת נדל”ן מכל סוג שהוא!
קיראו בהרחבה על: הרפורמה בחוק התכנון והבניה
טרם חתימה על החוזה מומלץ להיעזר באנשי מקצוע ממגוון תחומים:
במישור המשפטי – מאחר ועסקאות נדל”ן הנן עסקאות של פעם או פעמיים בחיים עבור רוב האנשים, חשוב להעסיק משרד עורכי דין מקצועי שיוכל ללוות את ההליך מתחילתו, דרך ניסוח וחתימה על חוזה ועד לרישום בטאבו על פי חוק. במקרים רבים, ליווי של משרד עורכי דין המתמחה בנושאי נדל”ן עשוי לחסוך לכם הרבה כסף והרבה כאבי ראש בעתיד.
במישור התכנוני – רצוי להיעזר באדריכל או מהנדס לבחינת המפרט הטכני וחיווי דעה לגבי תוכנית הדירה, מיקומה, חלוקתה הפנימית, קיום מפגעים, מטרדי רעש וסביבה ועוד.
בהיבט הכספי – ניתן להיוועץ בשמאי מומחה אובייקטיבי, אשר יעריך את שווי הנכס באופן בלתי תלוי.
נושאים שחשוב לכלול בחוזה בעת קניית דירה חדשה
- קיום ערבויות, בטחונות ובטוחות במטרה להבטיח את הקונה במידה והקבלן יפשוט רגל. בין המנגנונים המקובלים, כפי שמעוגנים בחוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) תשל”ה – 1974 והתקנות מכוחו: ביטוח, שעבוד, ערבות בנקאית, רישום הערת אזהרה ותשלום בהתאם להתקדמות הבנייה.
- הבטחת אפשרות ביצוע שינויים, תוספות ושיפורים עוד במהלך הבנייה לצורך הקטנת העלויות לעומת ביצועם בשלב מאוחר יותר. יש לוודא כי השינויים יבוצעו באופן ישיר על ידי הקבלן ובאחריותו ולא על ידי קבלני משנה.
- עלות הדירה – יש להבטיח, כי מחיר הדירה המצוין בחוזה הינו סופי ומגלם את כלל ההוצאות, אשר מתווספות לעלות הנכס בכדי למנוע תשלומים בלתי מתוכננים בעתיד.
- אופן התשלום – מומלץ להתעקש כי כלל התשלומים עבור הדירה יבוצעו באמצעות שיקים כנגד מתן קבלה עבור כל המחאה, בה מפורט הסכום ששולם ואופן התשלום. את התשלומים כדאי לפרוס בהתאם לקצב התקדמות הבנייה.
- חניה – נוכח מצוקת חניה בימינו חשוב לוודא כי הקבלן מציע חניה צמודה לדירה ולברר את מיקומה בתשריט.
- מערכת סולארית – בבניינים שגובהם מעל עשר קומות יש לוודא כי לא מותקן דוד שמש נוכח איסור על כך בתקנות. בבניינים בהם קיימת מערכת סולארית יש לברר כי התקנתה הושלמה והמערכת שמישה לפעולה.
- הוצאות פיתוח סביבתי – חשוב לפרט בחוזה את מרכיבי הוצאות אלה והסכומים הנגבים בגינן. בין ההוצאות המוכרות: סלילת כבישים, הקמת מדרכות, גידור, גינון ועוד.
- קיום תשתיות חיבור למערכות חשמל, מים, גז וטלפון – יש לברר, כי מחיר הדירה כולל את התשלומים וההיטלים עבור חיבורי הבניין והדירות למערכות אלה. בנוסף, מומלץ לרוכש לעמוד על כך שישא רק בעלויות חיבור דירתו שלו לשירותים האמורים ולא ישתתף בתשלומים עבור חיבור הבניין באופן מרכזי.
- רכוש משותף – יש לציין בחוזה את החלקים מתוך הרכוש המשותף אשר הוצמדו לדירה הנרכשת. בנוסף, יש לברר היבט הסדרת השימוש ברכוש המשותף.
- קביעת מנגנון פיצוי, שיפוי או סידור של דיור חלוף לרוכש בנסיבות בהן הקבלן מתעכב במסירת הדירה.
קיראו בהרחבה על: הרפורמה להורדת מחירי הדירות בישראל פשיטת רגל של קבלן
זקוקים לסיוע משפטי בענייני נדל”ן? חייגו: 03-6093833