הליך פירוק חברה נפתח בהגשת בקשת פירוק לערכאה המשפטית, המוסמכת לכך – אחד מבתי המשפט המחוזיים בארץ, בהתאם לכללי הסמכות המקומית, שחלים לעניין זה.
את הבקשה רשאים להגיש מגוון גורמים: החברה עצמה, נושים, בעלי מניות או עובדי החברה, תוך הצגת שיקולים, המצדיקים את פירוק החברה.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא צו פירוק חברה? חייגו: 03-6093833
פירוק חברה יתבצע באחת משלוש דרכים אפשריות
- פירוק על ידי בית משפט – בהתקיים אחת העילות, המנויות בסעיף 257 לפקודת החברות. ביניהן: החברה קיבלה החלטה מיוחדת על פניה להליכי פירוק על ידי בית משפט; קיפאון עסקי – החברה לא החלה בפעילות עסקית בחלוף שנה ממועד רישומה או שחדלה מעסקיה למשך שנה; החברה הפכה לאי סולבנטית (חדלות פירעון); הערכאה המשפטית מצאה לנכון להורות על פירוק החברה מטעמי צדק ויושר
- פירוק מרצון – מתבצע בהחלטת החברה וללא התערבות ערכאה משפטית
- פירוק בפיקוחו של בית משפט – הליך, אשר ראשיתו בפירוק מרצון, כשבשלב כלשהו פונה אחד הגורמים, המעורבים בהליך, לבית המשפט בבקשה למתן צו פיקוח. מהלך זה מוביל להעברת מושכות ניהול ההליך לידי בית המשפט
מועד הוצאת צו פירוק והטעמים לנתינתו
ברגיל, בסיום הליכי הפירוק ולבקשת המפרק מוציא בית המשפט צו פירוק, המורה על חיסולה של החברה. מתן צו זה מהווה למעשה חותמת אשרור לסיום ההליך והגעת החברה לקץ דרכה העסקית.
אולם, צו פירוק יכול להינתן גם שעה, שהחברה מצויה בעיצומו של תהליך פירוק מרצון או פירוק על ידי בית משפט. בנסיבות אלה יפנה כונס הנכסים לבית המשפט בבקשה להוצאת צו פירוק.
הסיבות, המובילות לכך, הן שעה, שהכונס סבור, כי המשך הליכי הפירוק לא יביא למימוש האינטרסים של הנושים או של המשתתפים האחרים בהליך.
בנסיבות אלה בית המשפט אינו מחויב להוציא את צו הפירוק וטרם קבלת החלטה בנושא יבקש את חוות דעתם של הנושים והמשתתפים האחרים בהליך. בגדרי סמכותו רשאי בית המשפט להחליט על מינוי כונס הנכסים או אדם אחר כמפרק זמני של נכסי החברה.
במידה והערכאה המשפטית מצאה, כי נכון להוציא צו פירוק, ימלא כונס הנכסים הרשמי את תפקידו של המפרק. תוקף מינוי זה זמני עד למינוי מפרק אחר במקומו, בהחלטת בית המשפט, הנסמכת על המלצות הנושים באסיפותיהם וצדדים נוספים, המעורבים בהליך.
גם שעה שנבצר מהמפרק שמונה למלא את תפקידו, מסיבה כלשהי, יעשה זאת כונס הנכסים הרשמי במקומו, עד למינוי מפרק קבוע אחר.
השלכות מתן צו פירוק לחברה
לאחר נתינתו של צו פירוק, ערוך כנדרש על פי תקנות הפירוק והמצאתו לגורמים הרלוונטיים, יעוכבו כל ההליכים המשפטיים נגד החברה.
ההקפאה חלה הן לגבי הליכים, העומדים ותלויים נגד החברה והן לגבי הליכים עתידיים, הצפויים להיפתח נגדה. במצב זה, המשך הליך קיים או פתיחה בהליך חדש נגד החברה אינם מתאפשרים אלא באישור בית המשפט, למעט תביעות נושים מובטחים, שרשאים לפעול למימוש חובם גם לאחר מתן צו הפירוק (סעיף 267 לפקודת החברות).
קיראו בהרחבה על: דיני חברות
עם מתן צו פירוק קבוע זכאים עובדי החברה לקבלת המשכורות ותשלומים נוספים, שהחברה לא שילמה להם, מידי המוסד לביטוח לאומי. קיראו בהרחבה על: שכר עובדים בעת פירוק חברה
הוצאת צו הפירוק מקנה בידי בית המשפט שורה ארוכה של סמכויות, לביצוע בהמשך, בהן: עיכוב הליכי הפירוק, מינוי הכונס הרשמי לכונס הנכסים, כינוס אסיפת נושים ומשתתפים, דרישת תשלום חובות ומסירת נכסים ועוד.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא צו פירוק חברה? חייגו: 03-6093833