תכליתו המרכזית של הליך פשיטת רגל הינה איסוף נכסי החייב על ידי כונס הנכסים, מימושם ומכירתם במטרה להביא לפירעון החובות כלפי הנושים.
חייבים רבים אשר אינם מעוניינים להצהיר אודות כלל רכושם בהליך פשיטת רגל, מבקשים להעלים מידע לגבי נכסים מסוימים, המצויים בחזקתם. זאת בדרך של הסתרת נכסים וכספים, העברתם לקרובי משפחה ומכרים או הברחתם מחוץ לגבולות המדינה.
קיראו בהרחבה על: הברחת נכסים
במטרה לאתר את כלל נכסי פושט הרגל ולעמוד על היקפו המלא של הרכוש שבידיו עומד לימין הנושים הכלי המשפטי של הוצאת צו חיפוש על ידי בית המשפט.
במתן הצו וביצוע החיפוש הלכה למעשה מנחה התפיסה לפיה, מדובר בהליך, הכרוך בפגיעה משמעותית בפרטיותו של החייב. לפיכך, נקיטה בסעד זה תיעשה באופן מדוד, בהתאם לנסיבות כל מקרה לגופו ותוך הצגת טעמים מהותיים להפעלתו.
זקוקים לסיוע משפטי בענין פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833
סוגי צווי חיפוש עיקריים ע”פ חוק בישראל
ככלל, נהוגים שני סוגים עיקריים של צווי חיפוש, בהתאם לאופי ההליך המשפטי המתנהל נגד החייב:
צו חיפוש אזרחי – אנטון פילר (צו חיפוש בחצרים), מקורו בדין האנגלי. במשפט הישראלי הוא מעוגן בתקנה 387ד לתקנות סדר הדין האזרחי.
בהתאם לצו זה מסורה בידי הערכאה המשפטית סמכות למינוי אדם למטרת תפיסת נכסי החייב, תיעודם, צילומם וביצוע פעולות שונות לגבי הרכוש שנתפס.
הצו ניתן במעמד המבקש בלבד ולצורך קבלתו נדרשת התקיימותם של שני תנאים מצטברים: קיום חשש סביר להעלמת נכסים וחשש מוצק, כי הסתרת הנכסים תכביד על ניהול ההליך המשפטי, דוגמת פשיטת רגל.
צו חיפוש פלילי – בהתאם לסעיף 198 לפקודת פשיטת הרגל, צו חיפוש למטרת גילוי נכס יבוצע באופן, שקבע בית המשפט או בדרך, בה מבוצע חיפוש לפי פקודת סדר הדין הפלילי, כלומר קיימת אפשרות לעשיית שימוש בצווים, אשר מקורם בדין הפלילי.
סעיף 23(ב) לפקודת סדר הדין הפלילי מקנה בידי השופט סמכות מתן צו חיפוש במקום בו נשמר או מאוחסן חפץ, נשוא העבירה הפלילית.
בהליך פשיטת רגל ניתן לראות בהעלמת נכסים מכונס הנכסים עבירה פלילית, אשר העונש בגינה הינו מאסר של עד ארבע שנים [בהתאם לסעיף 216(1) לפקודת פשיטת הרגל].
צו החיפוש הפלילי מבוצע על ידי המשטרה, אשר רשאית לתפוס כל נכס, שיימצא במסגרת החיפוש ולא בהכרח הנכסים, שצוינו בצו.
מתוקף הזכויות, שמקנה ההליך הפלילי, תינתן לחייב, אשר בחצריו נערך חיפוש, זכות היוועצות טלפונית עם עורך דין פלילי טרם ביצוע החיפוש ותתאפשר נוכחות של החייב או עורך הדין, המייצג אותו, במהלך החיפוש עצמו.
סיוע עורך דין בנושא צווי חיפוש
צו חיפוש אשר הוצא ללא קיום טעם מצדיק או שלא בהתאם לקריטריונים, הקבועים בחוק, עשוי להצמיח לחייב עילה לתביעה נזיקית.
נוכח האמור, לנושה המעוניין להוציא צו חיפוש נגד חייב, מומלץ לפנות ראשית לקבלת יעוץ משפטי הולם, טרם נקיטת פעולות כלשהן. עורך דין המתמחה בדיני פשיטת רגל יבחן האם נסיבות המקרה מצדיקות מתן צו חיפוש, מהו סוג החיפוש המתאים – אזרחי או פלילי ובהמשך יפעל להגשת הבקשה לערכאות.
מנגד, חייב, אשר מוצא נגדו צו חיפוש פלילי, רשאי כאמור להסתייע בעורך דין טרם ביצוע החיפוש בחצריו ובמהלך החיפוש.
צו חיפוש – דוגמאות מתוך פסקי דין
בהליך בש”א (חי’) 5791/99 נור נ’ “כפר ביאליק” אגודה שיתופית להתיישבות בע”מ הוצא צו חיפוש אזרחי נגד אדם שהועמד לדין, במטרה לתפוס ספרי הנהלת חשבונות, אשר פעל בעבר לשריפתם וקיים היה חשש להעלמת המידע, המפורט בהם.
זקוקים לסיוע משפטי בענין פשיטת רגל? חייגו: 03-6093833