המחשבה על החיים שאחרי פשיטת הרגל מעוררים לרוב רגשות מעורבים. זאת כיוון שמצד אחד כאשר מכריזים על חייב כפושט רגל, באופן אוטומטי מופסקים כל ההליכים המתנהלים נגדו על ידי הנושים, מה שאומר שבשעה טובה הוא יכול לנשום לרווחה, אך מצד שני לא תמיד החיים אחרי פשיטת הרגל הופכים לקלים, נוחים או חופשיים יותר.
כדי להבין את ההשלכות של פשיטת רגל צריך להתייחס ראשית לאיכות החיים של החייב לפני פשיטת הרגל. כמובן שלכל חייב יש את הסיפור האישי שלו ולא תמיד ניתן להשליך מניסיונו של אדם אחד על הצפוי לאדם אחר, אבל כפי שחייבים רבים יכולים להעיד, ישנם נושים רבים הנוהגים ביד קשה עם החייבים תוך שהם מנצלים את כל ארסנל “כלי הנשק” שמתאפשר להם בחסות החוק.
כך לדוגמה החייב עלול למצוא את עצמו במציאות שבה הוא מתמודד באופן יומיומי ממש עם עיקולים מכל הסוגים, זימונים לחקירות, דפיקות על הדלת של קבלני ההוצאה לפועל, שיחות טלפון מפחידות בענייני גבייה, צווי הבאה ועוד שאר “מרעין בישין”. לא נגזים אם נכתוב שחייב הנקלע למציאות שכזו עוסק באופן הפשוט ביותר בהישרדות יומיומית מתישה ומייאשת.
השיבוש המשמעותי באורח החיים והדוחק, עשוי להוביל לצעדים פזיזים, שלעיתים יכולים להסב נזק בלתי הפיך בעתיד. בעידן החדש, בו אורח חיינו וקבלת ההחלטות מושפעים מבלי מודע מהמדיה, ישנם פרסומים רבים אשר באופן לא מודע משדלים חייבים לפנות להליך פשיטת רגל. לצערנו הרב, משרדנו נתקל מידי יום בחייבים, בעיקר צעירים בשנות העשרים והשלושים לחייהם שהסתבכו בחובות, לא גבוהים, ושהוצע להם, ממש בהינף יד, לפנות להליכי פשיטת רגל וזאת מבלי שנבחנו לעומק חלופות נוספות וגרוע מכך, מבלי שניתן הסבר מעמיק בנוגע להשלכות והסבר על “הסימפטומים” ביום שאחרי.
יש לזכור כי חרף ההזדמנות והשיקום, בצדו של הליך פשיטת רגל ישנו כתם במוסדות הפיננסים (בעיקר בנקים וחברות אשראי) שירחף כעננה מספר שנים לא מבוטל גם לאחר סיום הליך פשיטת הרגל.
פשיטת רגל – היום שאחרי
מבחינת חייבים רבים השינוי המשמעותי התחיל עוד לפני ההכרזה עליהם כפושטי רגל וזאת כיוון שמיד לאחר שניתן הצו לכינוס נכסים, יכול הכונס הרשמי לבקש מבית המשפט לתת צו תשלום חודשי לחייב שלעיתים אין באפשרותו לשלם. יתירה מכך, החייב צפוי להיחקר בנוגע להכנסות ולהוצאות, היקף הנכסים בעבר ובהווה ולכלל ההתחייבויות הפיננסיות.
ומה בנוגע לדיסקרטיות? ובכן, זוהי סוגיה כואבת במיוחד, שכן ההכרזה עתידה להיות מפורסמת ברשומות ובעיתונות היומית. בהודעות הברורות תצוין הכתובת של פושט הרגל, שמו המלא ומשלח ידו, כך שלא ניתן יהיה להתבלבל או לטעות בזהותו של החייב. מן הסתם הפרסומים אף פעם לא עושים חסד עם החייב ובטח שלא עם משפחתו הקרובה, בדגש על ילדיו.
ההגבלות החלות על חירות פושט הרגל
לצד הגבלות שונות שלא בהכרח רלוונטיות עבור כל החייבים כמו למשל העובדה שפושט רגל לא יכול לפתוח חברה בע”מ או להיות בעל מניות בחברה, ישנן הגבלות הרלוונטיות לכל אדם באשר הוא. כך לדוגמה לאחר שהוגשה בקשה לפשיטת רגל או לאחר שניתנה התראת פשיטת רגל, בית המשפט יכול להוציא צו מעצר נגד החייב בכל מקרה שבו קיים חשד לכך שהוא עומד להימלט על מנת להתחמק מתשלום חובו ובנוסף במסגרת ההליכים יוציא בית המשפט נגד החייב צו עיכוב יציאה מהארץ.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ- 17 שנים בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 03-6093833