פרשת ענבל אור מסרבת לרדת מהכותרות ופחות או יותר מדי יום אנחנו נחשפים לפרטים עגומים נוספים ולהתפתחויות אומללות נוספות בסיפור הלא פשוט הזה. אור החלה לארגן קבוצות רכישה בשנת 2009 להקמת מבני מגורים בגוש דן. בעקבות העלייה של מחירי הדירות ישראלים רבים התאגדו בקבוצות רכישה במטרה להוזיל עלויות וענבל אור הפכה לדמות בולטת בתחום.
לפי הפרסומים השונים, במהלך 2015, התבקשה ענבל אור למסור מסמכים הקשורים לפעילות העסקית שלה למחלקת הביקורת ברשויות המס תל אביב לצורך בדיקה שגרתית של אמיתות הדיווחים שדווחו למע”מ. לאחר שענבל אור שהתעלמה מהבקשה, חרף חובת הדיווח המעוגנת בחוק, פשטו על ביתה ומשרדיה מבקרי חשבונות מרשויות המס יחד עם חוקרי מכס ומע”מ ירושלים כשבמסגרת הפשיטה נתפסו חומרים רבים הכוללים הסכמי שיתוף, חוזים, מסמכי הנהלת חשבונות ועוד.
בעקבות הממצאים, עלה החשד שלכאורה העלימה ענבל אור הכנסות מעסקאות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ואף עלה החשד כי החברה שבבעלותה ניפקה חשבוניות כוזבות ללקוחותיה הרבים. לאור האמור, הוחלט לעצור את ענבל אור לחקירה בפברואר (2016) וחודשיים מאוחר יותר הוציאה רשות המסים צו להקפאת נכסיה האישיים. בשלב זה, הפרשייה החלה לצבור תאוצה כשמדי יום התגלו עוד ועוד לקוחות שטענו כי רומו על ידי ענבל אור. בחמישי באפריל, החליט בית המשפט המחוזי בתל אביב להורות על פירוק החברות שבבעלותה של ענבל אור וניתן כנגדה צו עיכוב יציאה מהארץ.
כיצד מחלקים את נכסי החברה לאחר הפירוק?
אחת השאלות המשמעותיות ביותר העולה מהסאגה המורכבת ורבת הרבדים של ענבל אור, נוגעת לאופן שבו הנכסים שבבעלות החברה עתידים להתחלק בין כל אותם גורמים שספגו נזקים בעקבות ההתנהלות שלכאורה מיוחסת לענבל אור. בכל מקרה שבו מפורקת חברה, ברור לכל הצדדים המעורבים שהנכסים לא יספיקו בכדי לשלם לכל הנושים את הכספים המגיעים להם ולפיכך חלק מהנושים לא יקבלו את כספם לעולם.
על מנת למנוע מצב שבו נושה הנמצא בעמדת כוח ייהנה מעדיפות על פני נושים חלשים, סדר העדיפות נקבע בדין עפ”י שש דרגות של נושים. הנכסים מחולקים בראש ובראשונה לנושים בדרגה הגבוהה ביותר, לאחר מכן לנושים בדרגה הבאה וכן הלאה. אם קופת הפירוק מתרוקנת לפני שמגיעים לדרגה מסוימת, הנושים בדרגה הספציפית הזו והנושים הנמצאים בדרגות הנמוכות יותר, לא יקבלו דבר. אולי להוסיף פירוט קצר על שש הדרגות?
זכויות הרוכשים המאוכזבים
במקרה הספציפי של ענבל אור ניתן לחלק את כל אותם רוכשים שספגו נזקים כספיים לשתי קבוצות: בראשונה ישנם רוכשים שהספיקו למזלם לרכוש דירה (שקיימת להם הגנת אזהרה בטאבו) ובשנייה רוכשים ששילמו דמי הצטרפות על מנת להצטרף לקבוצת הרכישה אך בעצם רכשו דירה “על הנייר” בלבד, מבלי שחתמו על חוזה מכר סופי לרכישת דירה.
מצבם של הרוכשים שעל שמם נרשמה הערת אזהרה, הרבה יותר טוב מאלו שרכשו דירה רעיונית בלבד וייתכן שעבור רבים מהם הפרשה תסתיים בנזק כספי לא חמור במיוחד או ללא נזק כלל. זאת כמובן כל עוד מדובר ברוכשים שרכשו דירה בפרויקט שההעברה של התמורה לבעלי המקרקעין הושלמה. רוכשים ששילמו את מלוא התמורה עבור הקרקע בפרויקטים שבהם הקרקע לא הועברה לבעליה, עלולים להיקלע לתסבוכת קשה ביותר.
אם לא זו בלבד, לרוע מזלם של הרוכשים הרבים ,שלא קיבלו בתמורה לכספם מאום, ובסיטואציה בה שווי נכסיה של ענבל אור יהיה נמוך בהשוואה להתחייבויות, ייתכן שרשות המסים היא היחידה “שתזכה” למזער נזקים (או להיפרע על כל החוב), שכן למע”מ עומד על סך של כ-17 מיליון שקלים.
למען ההוגנות, נכון לרגע זה, כל אשר נטען כנגד ענבל אור טרם הוכח. ענבל אור כופרת במיוחס לה.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו לטלפון:03-6093833.