בשנת 2000, כשהיה בן 19 בלבד, זכה מייקל קרול מבריטניה בפרס הגדול בלוטו: עשרה מיליון לירות שטרלינג, או בעברית: 54 מיליון ₪. עשר שנים מאוחר יותר, המיליונר הצעיר פשט רגל לאחר שאיבד אפילו את ביתו. בעשור שחלף מאז הזכייה ההיסטורית ההיא, הספיק קרול לחלק יותר מארבעה מיליון לירות שטרלינג לחבריו הקרובים, להתמכר לאלכוהול ולקוקאין ואפילו לבלות בכלא פעמיים.
סיפורו של מייקל קרול אינו שונה במיוחד מסיפורם של זוכים רבים שהגיעו לפשיטת רגל. כך למשל קלי רוג’רס, גם כן מבריטניה שזכתה בקרוב לשני מיליון לירות שטרלינג בלוטו לפני שחגגה את יום הולדתה העשרים, מצאה את עצמה בגיל 22 בחובות כבדים, עם שני ילדים וללא בן זוג, מתפרנסת מעבודות ניקיון.
במקרה של רוג’רס, רוב הכסף הושקע בסמים ובשני ניתוחי חזה שבוצעו על ידי המנתח המבוקש ביותר בבריטניה, אבל ישנן גם אינספור דוגמאות שבהן אנשים שהפכו למיליונרים ביום בהיר אחד נאלצו לפשוט את הרגל משום שתרמו את כל כספם מתוך רצון כנה להיטיב עם החברה.
לזכות בפרס הגדול: ברכה או קללה?
במחקר שנערך בנושא זה בשנים האחרונות בפלורידה על ידי חוקרים משלוש אוניברסיטאות גדולות, נבחנו נתונים פיננסיים של 35000 זוכים בלוטו שזכו בסכומים הנעים בין 600 דולרים בלבד ל-150000 דולרים. מתברר שהסיכוי של אדם שזכה בפרס משמעותי בלוטו להגיע לפשיטת רגל, גבוה פי 2 מהסיכוי של מהסיכוי של אדם שלא זכה בלוטו לפשוט רגל.
עוד נמצא במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת The Review of Economics and Statistics, שאלו שזכו 150000-50000 דולרים, נמצאו בסיכון נמוך פי 2 לפשיטת רגל בהשוואה לזוכים שגרפו סכום הנמוך מ-50000 דולרים בטווח של שנתיים מהזכייה. יחד עם זאת, לא נמצא שום הבדל בסיכוי לפשיטת רגל תוך שלוש עד חמש שנים ממועד הזכייה בין שתי קבוצות הזוכים.
זה יכול לקרות לכל אחד
לפי התיאוריות שניסו להעלות החוקרים כדי להסביר מדוע הזכייה בלוטו מקושרת לסיכון גבוה יותר להגיע לפשיטת רגל, ייתכן שהדבר נובע מכך שמראש האנשים הנוהגים לשחק בלוטו הינם בעלי הכנסה נמוכה מההכנסה הממוצעת ובנוסף רמת ההשכלה שלהם נמוכה מהרמה הממוצעת באוכלוסייה הכללית. מעבר לכך, ברוב המקרים היחס לכספים המתקבלים כפרס, שונה לחלוטין מהיחס לכספים שהושגו בעבודה קשה ואם לא די בזה, הרי שאין זה סוד שזוכים רבים מפתחים חיבה יתרה למנעמי החיים הממכרים למיניהם.
שיקום וחינוך במקום ענישה
בשנים האחרונות רבים ממקבלי ההחלטות בישראל מתחילים להבין שרוב רובם של פושטי הרגל לא הגיעו לנקודה שבה הם נמצאים מתוך כוונת זדון או בשל חוסר תום לב. מדובר למעשה באנשים מן השורה, שכל חייהם עבדו קשה ופשוט לא הצליחו להתנהל פיננסית בשל חוסר מודעות או בשל כך שלא היו להם את הכלים הנכונים.
אי לכך, נכון להיום הרוחות נושבות לכיוון של שיקום פושט הרגל ואם הרפורמה של איילת שקד תצא בסופו של דבר לפועל, יחויבו החייבים הנמצאים בהליכים של פשיטת רגל לעבור תוכנית לשיקום כלכלי שתמזער את הסיכויים שלהם להיכנס שנית לבוץ כלכלי בעתיד.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 03-6093833