לפני קרוב לשלוש שנים, בחודש ספטמבר, 2013, התרחשה רעידת אדמה בתחום פשיטות הרגל, עת נכנסה לתוקפה מתכונת עבודה חדשה שנועדה לייעל את התהליכים המורכבים והמסורבלים של פשיטת הרגל.
עיקר הרפורמה מתמקד בהתוויה של לוחות זמנים מוגדרים מראש המאפשרים לנושים ולחייבים להבין בשלב מוקדם ותוך זמן קצר כיצד ההליך צפוי להתנהל, מתי אם בכלל החייב צפוי להשתחרר מהחובות שלו ומתי אמורים הנושים לקבל את כספם (אם בכלל) חזרה. מדובר ברפורמה מהפכנית כיוון שאם בעבר הטיפול בתיק פשיטת רגל ממוצע יכול היה להימשך שמונה עד עשר שנים בקלות, מבלי שהחייב יקבל צו הפטר, הרי שבעקבות הרפורמה הטיפול לא אמור להימשך יותר מחמש שנים, למעט במקרים חריגים.
חשוב לדעת!
ביום 15.9.2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון החדש. חוק חדלות פירעון למעשה בא לאגד את כל נושא חדלות הפירעון של חייבים ותאגידים במסגרת חוק אחד. חוק חדלות פירעון החדש הכניס שינויים רבים להליך פשיטת רגל. השינויים המרכזיים הינם:
- לאדם שיש חובות שסכומם הכולל מגיע לסך של כ- 150,000 ש”ח, הליך פשיטת רגל יתנהל בלשכת ההוצאה לפועל.
- לאדם שיש חובות שסכומם הכולל עולה על סך של 150,000 ש”ח, הליך פשיטת רגל יתנהל בבית משפט השלום במקום במחוזי כפי שהיה בעבר.
- אגרת פשיטת רגל הן בהוצאה לפועל והן בבית משפט השלום הינה בסך של 1,600 ש”ח.
- 12 חודשים מיום קבלת הצו הראשון בהליך פשיטת רגל – “צו לשיקום כלכלי” (בעבר היה נקרא צו כינוס נכסים), יקבע לחייב דיון שבמסגרתו בית המשפט יקבע תוכנית פירעון לתקופה בת 36 חודשים (במקרים מסויימים התקופה תהיה ארוכה יותר), שבסיומה החייב יקבל הפטר מהחובות והליך פשיטת הרגל יגיע לכדי סיום.
למעבר לקריאה על חוק חדלות פירעון החדש והליכי פשיטת הרגל ליחצו כאן!
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו”ד דורה כהן ויצמן ושות’ יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מעשור בליווי חייבים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE כאחד ממשרדי הבוטיק הטובים בארץ בתחום פירוקים כינוסים והסדרי חוב.
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו לטלפון:03-6093833
בדיקה יסודית של תביעת החוב על ידי המנהל המיוחד
תוך 18 חודשים מהמועד שבו ניתן צו הכינוס, על המנהל המיוחד חלה החובה לבדוק את תביעות החוב נגד החייב ולקבל אחת מההחלטות הבאות: לדחות את התביעות, לאשר את התביעות באופן חלקי או לאשר את התביעות באופן מלא. הבדיקה היסודית תאפשר להגדיר בצורה מדויקת את היקף החובות שיהיה על החייב להתמודד עמם במסגרת הליכי פשיטת הרגל ובהתאם לגובה החובות, ניתן יהיה לבנות את תכנית הפירעון המתאימה ביותר לנסיבות.
הגשה של תכנית הפירעון
תוך 18 חודשים ממועד מתן צו הכינוס, צריך המנהל המיוחד להגיש תכנית מסודרת לפירעון החוב לכונס הנכסים כשבמסגרת תכנית הפירעון יש להגדיר את האופן שבו עתיד החייב לפרוע את החובות באמצעות תשלומים חודשיים בלבד ו/או באמצעות נכסיו. משך הפירעון לא יעלה על שלוש שנים, ארבע שנים אלא אם מדובר בנסיבות מיוחדות. תכנית ארוכה יותר תידרש בעיקר במקרים שבהם החובות נוצרו באופן לא מוסרי או במקרים שבהם הוסתר מידע מבעל תפקיד על ידי החייב. במקרים האלו ייתכן אף כי הזכות לקבלת הפטר תישלל לחלוטין.
קבלת הפטר ללא דיחוי
במקרים מסוימים ניתן יהיה לקבוע כי אין כל תועלת בניהול של הליך פשיטת רגל וכי יש לתת לחייב הפטר ללא דיחוי.
תמריצים חיוביים לחייבים שישתפו פעולה
קצרה היריעה מלפרט אודות כל החידושים שהביאה עמה הרפורמה, אבל בכל זאת כדאי להזכיר חידוש מעניין במיוחד, הבא לידי ביטוי בכך שהחייבים יקבלו תמריצים על שיתוף פעולה. כך לדוגמה אם החייב יגלה למנהל המיוחד מרצונו החופשי כי הבריח נכסים מסוימים מנושיו (שניתן לממש לטובת החזרת החובות), לא ייחסו את הברחת הנכסים לחוסר תום לב שיש בו כדי לפגוע בסיכויי קבלת צו ההפטר, כפי שמקובל היה לפני הרפורמה.
הרפורמה בהוצאה לפועל – הפטר לחייבים מוגבלים באמצעים – הוראת שעה.
כמה מהתנאים לקבלת הפטר לפי הרפורמה החדשה בהוצאה לפועל:
- על החייב להיות מוגבל באמצעים בארבע השנים שקדמו למועד הבקשה לקבלת צו הפטר.
- במועד הבקשה לקבלת ההפטר החובות לא גבוהים מ-800 אלף שקלים, כולל החובות שאינם ברי הפטר (חוב משכנתא, קנסות, חוב מזונות וכיו”ב).
- בבעלותו של החייב אין נכסים בעלי ערך כמו רכב או דירה למשל. לצורך עניין זה קצבת משרד הביטחון, קצבת ביטוח לאומי או משכורת לא נחשבות כנכסים.
- החייב עמד בצו התשלומים שנקבע עבורו על ידי רשם ההוצאה לפועל – יש לציין כי גם אם החייב לא עמד בצו התשלומים, אבל לא בשל חוסר תום לב אלא בשל הרעה מוחשי במצבו, רשאי רשם ההוצאה לפועל לקבוע שהחייב עומד בתנאי זה.
- נגד החייב לא עומדת בקשה לפשיטת רגל בבית המשפט (לא ניתן לנהל הליכים מקבילים לאותו חייב לקבלת הפטר).