הסכם כובל הינו הסדר מעולם התוכן המסחרי, אשר נערך בין צדדים לעסקה. הסכם מסוג זה כולל הגבלה מפורשת או משתמעת שנוטל על עצמו אחד מהצדדים לפחות, בנושא מסוים מתוך רשימה של עניינים רלוונטיים המנויה בחוק.
הרציונאל העומד מאחורי המלחמה בהסכמים כובלים הינו הרצון למנוע את תופעת הלוואי הכרוכה בהסדר מסוג זה, של הפחתת התחרות בין הצד המוגבל לצדדים אפשריים אחרים.
סוגית ההסכם הכובל מעוגנת בחוק ההגבלים העסקיים, התשמ”ח – 1988 ומוכרת כאחת העוולות המרכזיות בתחום זה.
זקוקים לסיוע משפטי אישי ומקצועי? חייגו: 03-6093833
נושאים המהווים עילה להגדרת הסדר עסקי כהסכם כובל
החוק מונה שורת נושאים אשר הגבלתם בהסכם הנערך בין הצדדים עשויה לעלות כדי הסכם כובל:
- הגבלה לגבי מחיר מצרך או שירות – בהיבט העלות שתידרש, תתקבל, תוצע או תינתן וזאת הן לגבי מחיר קבוע והן לגבי מחיר מינימאלי או מרבי. על פי רוב מגולמת ההגבלה בהסכמה מראש בין הצדדים לגבי המחיר שיוצג לגבייה או שישולם בפועל
- הגבלה לגבי הרווח שיופק מהעסקה – בהסכמה מבעוד מועד בין הצדדים
- הגבלה הכרוכה בעיסוק על מגוון היבטיו – תנאי ההעסקה, אופן וסוג העסקה וכן ברבדים הכמותי והאיכותי
- האנשים אשר למענם ועבורם יחול העיסוק
- מקום העיסוק
- מידת ואיכות ההשקעה הנדרשת להקמת העסק או מינוף המיזם העסקי – לרבות היקפה, טיבה ותנאיה של ההשקעה
- דרכי הייצור והרכישה
- יצירת פילוח מגביל של השוק – בחלוקה טריטוריאלית או על פי סוג הצרכנים המיועד
סוגים שונים של הסכמים כובלים
בחיי המעשה מוכרים שני סוגי הסדרים כובלים:
הסדר כובל אופקי – מתקיים בין שתי חברות המתחרות באותו ענף עסקי ועל אותו פלח שוק. לדוגמא, עריכת הסכם בין אותן חברות על מכירת מוצר מקטגוריה מסוימת במחיר זהה.
הסדר כובל אנכי – זהו הסדר המתקיים בין שתי חברות המשלימות זו את פעילותה של האחרת במסגרת רצף הייצור או השיווק. למשל, הסדר הנערך בין חברה המפיקה את חומר הגלם לייצור לבין חברה המעבדת אותו למוצר מוגמר.
דוגמאות להסדר כובל בתחום זה הינן הסכם המכתיב תעריפים קבועים למוצר או שירות, במסגרתו מורה הספק לגורם המשווק על העלות הקבועה בה יידרש למכור את המוצר.
סוג אחר הינו הסדר בלעדיות המגלם התחייבות של ספק למכור למשווק ספציפי בלבד או התחייבות הפוכה של משווק לרכוש רק מספק עמו ערך הסכם. יתכן גם הסדר כובל של בלעדיות הדדית, שעה ששני הצדדים מתחייבים כאמור. הסוג הדרסטי ביותר של הסדר כובל הינו מיזוג.
חריגים בחוק
חוק ההגבלים העסקיים אינו רואה בהסדרים בתחום תוצרת חקלאית, תנאי העסקה של עובדים ומספר עניינים נוספים כהסכמים כובלים.
מידת חוקיותו ואכיפתו של הסדר כובל
לצורך הכרה בתוקפו של הסדר כובל נדרשת קבלת אישור בעניינו. לצורך כך מתבקש כל צד להסכם כזה לרשום אותו אצל הממונה על הגבלים עסקיים ולפנות למועצה לפיקוח על הגבלים עסקיים בבקשה למתן החלטה בעניין ההסדר.
את הבקשה יש להגיש תוך חמישה עשר יום ממועד יצירת ההסכם או ההצטרפות אליו. בד בבד, כל צד אשר סבור כי נפגע או עשוי להיפגע מהסדר כובל רשאי להגיש התנגדות להסדר לבחינתה של המועצה.
במסגרת השיקולים המשמשים בקבלת ההחלטה תבחן הועדה האם האינטרס הציבורי הכרוך בהסדר מעפיל באופן מובהק על מידת הנזק אשר עשויה להיגרם לחלק מהציבור או לפרטים שאינם כלולים בהסדר כתוצאה מיישומו.
אישור הסדר כובל על ידי המועצה יעשה רק במקרים בהם מצאה הוועדה כי מדובר בהסדר אשר ישרת את טובת הציבור. במידה והוחלט על אישור ההסדר בהתקיים תנאים מסוימים אותם קבעה הועדה מסורה בידה הסמכות למתן הוראה שתכליתה להבטיח קיום ההסדר בתנאים שנקבעו. לגבי הסדר שאושר נדרש פרסומו באחד העיתונים היומיים.
מנגד, במידה והמועצה אסרה על ההסדר הינה מוסמכת לקבוע הוראות שיבטיחו כי לא יאכף בכל אופן שהוא.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן עמד לרשותך בכל שאלה ולצורך קבלת יעוץ משפטי אישי ומקצועי, בנושא הסכמים כובלים, חוזים והגבלים עסקיים. ניתן לפנות ולתאם פגישת יעוץ ראשונית ללא ככל התחייבות מצדך.
זקוקים לסיוע משפטי אישי ומקצועי? חייגו: 03-6093833