תקנת הציבור הינה מונח משפטי, המבטא את אמות המידה, העומדות בבסיס התנהלות חברתית תקינה ומגלם בחובו את עקרונות הליבה של השיטה המשפטית הנוהגת. באנגלית: public policy
למול האינטרס שבשמירה על הסדר החברתי, אותו משקפת תקנת הציבור, עומד עקרון היסוד של חופש החוזים והאוטונומיה ליצור התקשרויות פרטיות בהתאם לרצון הצדדים.
הערכאה השיפוטית נדרשת לאזן בין שני ערכים אלה ולהכריע האם תוכנו, מטרתו או נסיבות כריתתו של חוזה עולים כדי הפרת תקנת הציבור, באופן שיש לבטלו באורח חלקי או מלא.
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו: 03-6093833
בטלות חוזה הנוגד את תקנת הציבור
העיקרון המנחה בתחום דיני החוזים הינו, כי חוזה שנכרת יש לקיים. אולם, חוק החוזים, התשל”ג – 1973, מסייג זאת ככל שהדבר כרוך בחוזה, אשר אינו עולה בקנה אחד עם תקנת הציבור.
בהתאם לסעיף 30 לחוק חוזה אשר כריתתו, תוכנו או מטרתו נוגעים באי חוקיות, חוסר מוסריות או עומדים בסתירה לתקנת הציבור, דינו בטלות.
איזון ערכים לצורך ביטול חוזה הנוגד את תקנת הציבור
בשיטת המשפט הישראלי מהווה תקנת הציבור עקרון על כללי, אליו יוצק בית המשפט תוכן בהתאם למסרים, אותם הוא מבקש להנחיל לציבור ובכפוף לנסיבות כל מקרה לגופו.
בדומה לעקרון תום הלב ולמבחן האדם הסביר מהווה תקנת הציבור מושג “שסתום”, המותיר פתח נרחב לשיקול דעת ופרשנות שיפוטית.
בהקשר בחינת בטלות חוזה, הערכים העומדים על הכף הינם חופש החוזים, המכבד את אומד דעת הצדדים בקביעת הסדר ביניהם, מחד, למול האינטרס שבשמירה על הסדר החברתי, המוגן במסגרת תקנת הציבור, מאידך.
במגמה להימנע מהתערבות מוגזמת ברצונם וכוונותיהם של הצדדים במסגרת ההתקשרות ביניהם, נהגה מערכת המשפט באורח זהיר ומדוד בפסילת תניות בחוזה או לצורך ביטול חוזה מהיסוד עקב עמידתו בסתירה לתקנת הציבור.
החשש מפני הפיכת תקנת הציבור ל”סוס פרא”, ברוח הביקורת שנמתחה על השימוש בכלי זה, הוביל להוראה על בטלות חוזה במקרים חריגים ונדירים, בהם הפגיעה בתקנת הציבור גברה על חופש ההתקשרות של הפרט ושעה שמצפן הצדק והמוסר החברתי הורה שיש לעשות כן.
לימים מותנה הביקורת בגישתו של נשיא בית המשפט העליון (בדימוס) אהרון ברק לפיה, יש לעשות שימוש בעקרון תקנת הציבור ככל שהוא משמש אמצעי להזרמת ערכים מהמשפט הציבורי אל המשפט הפרטי.
ליווי של משרד עורכי דין לצורך ביטול חוזה והתמודדות מול תקנת הציבור
בנסיבות התקשרות בחוזה אשר עולה כדי הפרת תקנת הציבור, יסייע משרד עורכי דין המתמחה בתחום המשפט הציבורי – מנהלי בהגשת תביעה לבטלותו. עורך דין מנוסה בתחום יצביע על הערך המוגן במסגרת תקנת הציבור, בגינו יש לבטל את החוזה כולו או חלק מתניותיו ויוכל לסייע לך!
מצידו השני של המתרס יגן עורך הדין על חופש ההתקשרות של הצדדים ואומד רצונם במסגרת עקרון חופש החוזים, למול הכוונה לבטל את החוזה שנכרת ביניהם מטעמי סתירת תקנת הציבור.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות’ עומד לרשותך בכל שאלה: יעוץ משפטי
פסקי דין לדוגמא: תקנת הציבור ביטול או קיום חוזה הנוגד את תקנת הציבור
אחד מענפי המשפט, בו בולטת במיוחד עמידה על חוקיות חוזה בראי תקנת הציבור, הינו תחום דיני העבודה.
שורה ארוכה של פסקי דין עסקה בבטלות הוראות בחוזה עבודה, בעילת הפרת תקנת הציבור:
כך, בהליך דנג”ץ 4191/97 רקנט נ’ בית הדין הארצי לעבודה נפסק, כי דינה של הוראה בחוזה עבודה, אשר מפלה עובדים מטעמי גיל, הינו בטלות מאחר והרוח העולה ממנה נוגדת את תקנת הציבור.
ההחלטה על בטלות במקרה זה התקבלה חרף העובדה, שההוראה עוגנה בהסכם קיבוצי ועוד טרם קביעת איסור מפורש בהיבט זה במסגרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
זקוקים לסיוע משפטי בעניין דיני חוזים? חייגו: 03-6093833