תביעות לשון הרע מבוססות על פגיעה בשמו או בכבודו של אדם – יחיד או תאגיד. דבר החקיקה המרכזי, המסדיר תחום זה, הינו חוק איסור לשון הרע, התשכ”ה – 1965 (להלן: “החוק”), אשר שואב השראתו מעולם התוכן הנזיקי.
החוק מטיל איסור על פרסום ביטויים ואמירות, המגלמים פוטנציאל לגרימת בזיון והשפלה לנשוא ההתבטאות.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא לשון הרע?הוצאת דיבה? חייגו: 03-6093833
לשון הרע – הוצאת דיבה מוגדרת בחוק כאחד מאלה:
- השפלת אדם בפרהסיה או הפיכתו מושא לקלס או בוז בעיני הציבור
- ביזוי אדם על רקע אופיו, התנהגותו או מעשיו
- פגיעה בעיסוקו, מקצועו או תפקידו של נשוא האמירה
- סיבת הביזוי נעוצה בגזע, מוצא, דת, מקום מגורים, מין או נטיה מינית, גיל או מוגבלות של האדם, נשוא האמירה
יסוד הפרסום מוגדר בחוק כבלתי מותנה בתוצאה, קרי, די בפרסום, שהיה עשוי להביא לגרימת אחד מסוגי הפגיעה לעיל אף ללא הוכחת כוונה או גרם נזק. אמת המידה, המנחה את המערכת המשפטית בהקשר זה הינה מבחן האדם הסביר.
המעמד המשפטי של תביעות לשון הרע
הערכים המתנגשים, העומדים בבסיס העוולה וביניהם נדרש בית המשפט לאזן, הינם חופש הביטוי בחברה דמוקרטית, מחד, לעומת זכותו של אדם לשם טוב ושמירה על כבודו מאידך.
החוק מסווג את הוצאת הדיבה כעוולה אזרחית או עבירה פלילית: בכובע האזרחי מקנה לשון הרע אפשרות הגשת תביעה נזיקית וקבלת פיצוי הן במסגרת החוק והן בהתאם לפקודת הנזיקין. התייחסות לאמירה כעבירה כפלילית עשויה להוביל להרשעה בפלילים ולהטלת עונש של עד שנת מאסר על הנתבע.
תנאים להגשת תביעה משפטית
לצורך ביסוס תשתית להגשת תביעה נדרשת התקיימותם של מספר תנאי סף, בהם: אמירה פומבית בעלת אופי פוגע, לה היו עדים לפחות עוד שני אנשים פרט לנשוא האמירה. בנוסף, נדרש להצביע על סירוב של הנתבע להביע חרטה על דבריו או לרככם או הוכחה, כי עשה כן באופן מלאכותי או כדי לצאת ידי חובה.
ליווי משפטי של משרד עורכי דין מקצועי!
לאדם, אשר נפגע מהתבטאות שכוונה כלפיו, מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי טרם הגשת תביעה בעילת לשון הרע. משרד עורכי דין המתמחה בתחום, יבחן עד כמה האמירה עולה כדי הוצאת דיבה והאם התקיימו התנאים המקדמיים, אשר מצמיחים תשתית להגשת כתב תביעה בגין עוולה זו.
היבט נוסף שייבחן הינו האם הדברים נאמרו כעובדה או כדעה מקצועית. בהמשך ישקוד עורך הדין על איסוף ראיות להוכחת טענות התובע ויגבש החלטה על ערוץ התביעה המתאים בנסיבות המקרה: תביעה אזרחית – מאפשרת קבלת פיצוי עד תקרה בגובה 50,000 ש”ח, אף ללא הוכחת נזק. שעה שהוכח נזק ניתן יהיה להגיש תביעה בסכום גבוה יותר, בשווי המוערך של הנזק.
תביעה אזרחית תתבסס על החוק, תוך אפשרות להעלאת טענות נזיקיות אחרות. ערוץ מקביל הינו הגשת תביעה פלילית (ניתן להגיש גם קובלנה פלילית) כנגד אומר ההתבטאות, אשר עשויה להוביל למאסר של עד שנה.
מצידו השני של המתרס, מומלץ לנאשם בעבירה לשכור עורך דין, אשר ינסה להצדיק את התבטאותו במסגרת כתב הגנה, באמצעות אחת ההגנות המנויות בחוק: הגנת אמת בפרסום או הגנת תום הלב. הוכחתן של הגנות אלה, באופן חלופי או מצטבר, מכשירה את האמירה ושומטת את הקרקע תחת יסוד הדיבה.
פסק דין של בית המשפט העליון בנושא תביעת לשון הרע
הליך ע”פ 677/83 בורוכוב נ’ יפת, אשר נידון בפני בית המשפט העליון, עסק ביסוד הנפשי, הנדרש לצורך הכרה בלשון הרע כעבירה פלילית. נפסק, כי הלכת הצפיות אינה מהווה תחליף לכוונה, הנדרשת בעבירה מסוג זה. בנוסף, נקבע, כי לבד מערך הכבוד, המוגן במסגרת עוולת לשון הרע, נועדה העבירה הפלילית להגן על האדם הפגוע מפני נקיטה בסנקציית הדיבה נגדו.
זקוקים לסיוע משפטי בנושא לשון הרע?הוצאת דיבה? חייגו: 03-6093833