ביטול הליכים בהוצאה לפועל
האם וכיצד ניתן לבטל הליכים שננקטים נגד חייב בהוצאה לפועל? ומי בעל הסמכות להורות על הביטול? שאלות אלו עמדו מול המחוקק הישראלי בהתקינו את סעיף 16(א) לחוק ההוצאה לפועל התשכ”ז 1967 ואת תקנה 27 לתקנות הוצאה לפועל תש”ם 1979 שעל משמעותם נעמוד להלן.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833
סעיף 16 לחוק ההוצאה לפועל
סעיף 16(א) לחוק ההוצאה לפועל מאפשר לראש ההוצאה לפועל לבטל או להשהות כל הליך המתנהל כנגד חייב לבקשתו של האחרון.
הפרשנות למונח “כל הליך” היא רחבה והיא כוללת צווי מאסר והבאה, עיקולים, והחלטות אחרות שהתקבלו במסגרת הליכי הוצל”פ.
סעיף נוסף העוסק בביטול הליכים הוא סעיף 18(א) לחוק אשר קובע כי במקום בו פסק דין של בית המשפט שונה ו/או עודכן רשאי ראש ההוצאה לפועל להחזיר את הגלגל אחורנית ולבטל הליכים שננקטו בעקבות פסק הדין הישן.
תקנה 27 לתקנות ההוצאה לפועל
תקנה 27 לתקנות ההוצאה לפועל מהווה מסלול נוסף לביטול החלטות שניתנו ואף ניתנו הם במעמד צד אחד. יש לציין כי תקנה 27 חלה רק במקום שבו ראש ההוצאה לפועל לובש את כובעו המנהלי ואינה יכולה להוות עילה לביטול החלטה שניתנה במסגרת תפקיד שיפוטי (למשל החלטה במקרים של טענת פרעתי, שהיא החלטה שיפוטית לא ניתן להשתמש בתקנה 27).
כמו כן, תקנה 27(ב) מחייבת את המבקש ביטולה של החלטה להגיש את בקשת הביטול תוך 7 ימים מרגע שהתקבלה ההחלטה המקורית וזאת בכדי לא לגרום נזק רב לצדדים שהסתמכו על ההחלטה כאמור.
למעשה תקנה 27 אינה מהווה חידוש גדול שכן כל גוף מנהלי לרבות ההוצאה לפועל רשאי לשנות החלטה שקיבל, כל עוד הביטול נבע משיקולים לגופו של עניין.
עם זאת צדדים להליך בהוצאה לפועל מסתמכים על החלטות שנתקבלו ועל כן הפעלת התקנה תעשה בנסיבות מיוחדות ויוצאות דופן למשל במקום בו נעשתה חריגה מסמכות של המוציא לפועל בהחלטה המקורית וכך גם נפסק בע”א 457/89 זהבה בן ו-3 אח’ נ’ שלמה שפילברג ואח’.
מעבר לכך, בתקנה קבוע כי ראש ההוצאה לפועל אינו מחויב לתת זכות טיעון לנפגע מהביטול שנעשה, אך בתי המשפט צמצמו את ההוראה הזאת וקבעו שבביטול לפי תקנה 27 ראש ההוצאה לפועל יהיה חייב לתת לנפגעים זכות טיעון – כבכל הליך מנהלי אחר (השווה פסיקת בית המשפט ברע”א 2302/06).
אילו שיקולים ישקלו במסגרת החלטת ביטול של ראש ההוצאה לפועל?
כפי שראינו החלטה על ביטול הליכים תתקבל במשורה ובאופן נדיר (בשונה מהחלטות על השהיית הליכים). במסגרת ההכרעה בביטול הליך כזה או אחר, אחד מהשיקולים המרכזיים שישקלו נקרא מאזן הנוחות.
הכוונה במונח זה היא בחינת הנזק שיגרם לכל צד מהכרעת ראש ההוצאה לפועל דהיינו מי יפגע יותר הנושה כתוצאה מהביטול, או החייב כתוצאה מדחיית הביטול.
סיוע משפטי בביטול הליכי הוצל”פ
אמנם, אין הדבר מתרחש חדשות לבקרים אך ניתן באופן חוקי לבטל הליכי הוצאה לפועל שהחלו להינקט כנגד החייב. עם זאת, הגשת הבקשה לביטול והדרך בה יש לתמוך אותה הם סיפור מורכב המצריך סיוע של עורך דין מתחום ההוצל”פ.
על כן מומלץ, כאשר מגיעים להליכי הוצאה לפועל להיות חמושים בעו”ד כאמור, שכן באמצעותו תתקבלנה התוצאות הטובות ביותר עבורכם.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני הוצאה לפועל? חייגו: 03-6093833