תאגידים שונים וההבדלים החלים עליהם לפי דין
תאגיד הינו אישיות משפטית נפרדת, המוקמת על ידי אדם אחד או חבר בני אדם למטרה מסוימת ומונחית על ידי חוקים מתחום דיני התאגידים.
ככזה, התאגיד הינו בעל זכויות וחובות, בר הרשאה להתקשרות עם צדדי ג’ וניתן לתובעו ולהגיש תביעות בשמו.
תאגידים מתחלקים לשתי קבוצות מרכזיות:
תאגיד ציבורי – מוקם מכוח החוק. מצוי בשליטת המדינה ופעילותו הינה במישור הציבורי, לדוגמא: רשות הדואר, בנק ישראל ועיריות.
תאגיד פרטי – שדה פעילותו הינו המשפט הפרטי. בקבוצה זו מוכרים ארבעה אופני התאגדות עיקריים: חברה, שותפות, אגודה שיתופית ועמותה.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני תאגידים וחברות? חייגו: 03-6093833
סוגי תאגידים
חברה
זהו התאגיד הנפוץ ביותר. מוקמת על ידי אדם אחד או חבר בני אדם.
אופן ייסוד: הגשת בקשה לרישום אצל רשם החברות, אשר בוחן את כשרות מטרות החברה בהיבטי חוקיות, מוסריות ועמידה בתקנות הציבור. לבקשת הרישום יש לצרף עותק מתקנון החברה, הצהרת דירקטורים והצהרת בעלי מניות. במידה והחברה מחליטה להגביל את אחריות בעלי המניות יש לציין זאת בתקנון ואז מתווספת לשמה המילה בע”מ.
הדין החל: פקודת החברות וחוק החברות.
אופן הפעילות: בעלי המניות בחברה, המהווים את האסיפה הכללית, מספקים את ההון ונהנים מרווחי החברה לאחר פירעון החובות לנושים. הדירקטוריון מתמנה על ידי בעלי המניות ומשמש הגוף המנהל, אחראי על קביעת מדיניות החברה.
חברה ציבורית מקיימת מסחר במניותיה בבורסות בישראל או בחו”ל, בעוד חברות, שלא נסחרות בבורסה, נחשבות פרטיות.
אגודה שיתופית
זהו תאגיד, שאינו מוקם למטרות רווח, מושתת על עקרונות השוויון והשיתוף.
אופן ייסוד: רישום אצל רשם האגודות השיתופיות. לצורך הקמתה נדרשים שבעה חברים לפחות.
הדין החל: פקודת האגודות השיתופיות.
שותפות
מדובר בחבר אנשים, המנהלים יחד עסק למטרת הפקת רווחים.
אופן ייסוד: שותפות מחויבת ברישום, אך הוא אינו מהווה תנאי להקמתה וקיומה, שהינם מכוח הסכם מפורש או מכללא. בדרך כלל מניין החברים המרבי בשותפות עומד על עשרים.
אופן הפעילות: שותפות בלתי מוגבלת – חבריה מקיימים מחויבות ללא הגבלה כלפי צדדי ג’, כאשר הרציונאל הינו הטלת אחריות אישית על החברים מפני התנהלות רשלנית.
הדין החל: פקודת השותפויות.
שותפות מוגבלת
שותפות זו מאפשרת הגבלת אחריות של חלק מחבריה. קיים לפחות שותף כללי אחד, שנושא בכל חיובי השותפות ולפחות שותף אחד, אשר אחריותו מוגבלת בהיקף ההון שהזרים.
עמותה
מדובר בתאגיד, שאינו מוקם למטרת רווח.
אופן הייסוד: נדרשת התאגדות של שני אנשים בגירים לפחות. תנאי לכינון הינו רישום בפנקס העמותות לאחר הצגת פרטי העמותה בצירוף תצהיר, חתום בידי מייסדיה. לצורך אישור בוחן רשם העמותות את חוקיות מטרות העמותה ומוודא, כי אינה שוללת את קיום מדינת ישראל או אופייה הדמוקרטי. בציון השם יופיעו המילים עמותה או עמותה רשומה (ע”ר).
אופן הפעילות: כל עמותה ממנה אסיפה כללית, ועד מנהל וועדת ביקורת או גוף מבקר.
הדין החל: חוק העמותות.
סיוע משפטי
עורך דין מתחום התאגידים יסייע ברישום ההתאגדות אצל הרשם הרלוונטי לרבות איסוף והמצאת המסמכים הנדרשים. בהקמת עמותה יוודא משפטן, כי מוקמת למטרה חוקית.
בהמשך ילווה עורך הדין את התאגיד בהליכי ההקמה והפעילות השוטפת, לרבות התנהלות מול הערכאות וצדדי ג’ ועד לפירוק התאגיד במידת הצורך.
פסיקה בנושא
בע”א 10829/02 מנהל מע”מ אשדוד נ’ מכון טיפול בשפכי אשקלון, דן בית המשפט העליון בסיווג הנתבעת, שהינה שותפות רשומה, כמוסד כספי ללא רווח או עוסק מורשה ודן בשאלה האם התאגדות בשותפות הינה פעולה מלאכותית כמשמעה בחוק מע”מ.
השופטים צידדו בפסיקת בית המשפט המחוזי, אשר ראה בשותפות אישיות משפטית נפרדת והכיר בזכות להתאגד בה. לפיכך נפסק, כי נוכח התנהגות התובע, הדין הינו עם הנתבעת. עם זאת צוין, כי טרם נערך בירור מקיף לעניין מלאכותיות הקמת הנתבעת ולא הובאו בעניין זה ראיות כנדרש בפני המחוזי.