תאגיד הינו גוף בעל ישות משפטית עצמאית. תאגיד מוקם מכוח פעולות שנעשות על ידי אדם או חבר אנשים בהתאם לדרישות החוק. העיסוק המשפטי הכולל בתוכו את כל המסדיר הקמתם, פעולתם ופירוקם של תאגידים נקרא “דיני תאגידים” והוא נופל בתחומו של המשפט האזרחי.
סוג התאגיד הנפוץ ביותר בישראל הוא החברה אשר מוכרת כבעלת אישיות משפטית עצמאית מכוח סעיף 4 לחוק החברות. מבין סוגי תאגידים נוספים נמנים עמותות, אגודות שיתופיות ואפילו ועד בית וחברות לתועלת הציבור.
כאשר מוקם תאגיד מנסחים מייסדיו הסכמים וחוזים אשר מסדירים את היחסים בין בעלי התאגיד, מפעיליו, עובדים המועסקים על ידו, חברים בו, רוכשי מניות ועוד.
הסכמים אלה קרויים גם בשם הכולל “מסמכי התאגדות”. ניסוח רציני ומקצועי של הסכמים אלה בעזרת עורך דין הבקיא בתחום יחסכו חיכוכים אפשריים רבים בהמשך הדרך. חיכוכים כאלה עשויים אפילו להביא למפלתו של התאגיד החדש.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני תאגידים וחברות? חייגו: 03-6093833
לשם פעולתו דרושים לתאגיד אנשים אשר יאיישו עמדות מפתח חיוניות. בדרך כלל ימונה דירקטוריון שתפקיד החברים בו יהיה לקבוע מדיניות ולפקח על הניהול בפועל.
הדירקטוריון אף יהיה האחראי להוצאת דו”חות כספיים תקופתיים עבור בעלי המניות, יפקח על חלוקת רווחים, הנפקת מניות, אופציות וכו’. לשם ביצוע בפועל של תכתיבי הדירקטוריון ולשם הפעלתו השוטפת של התאגיד ימונה חבר מנהלים.
כאשר מדובר בנושאי משרה בתאגיד הכוונה היא למנהליו ולחברי הדירקטוריון הנ”ל. כל אחד מנושאי המשרה הינו, בסופו של דבר, אדם פרטי אשר אחת משאיפותיו, אם לא החשובה שבהן, היא לעשות לביתו.
לפיכך ברור כי יש סכנה כי בעלי משרה בתאגיד יפעלו בדרכים אשר אינן דווקא המיטיבות ביותר עם התאגיד עצמו על כלל מרכיביו.
חובת האמון
נושאי משרה בתאגיד מחויבים לבצע את תפקידם כאשר הם פועלים כמיטב יכולתם, בשקיפות ובתום לב, לשם קידום האינטרסים של התאגיד. חובת אמון זו מוטלת על נושאי משרה בתאגיד מכוח סעיפים 254-257 לחוק החברות.
כך למשל לא יוכל נושא משרה בתאגיד לקחת על עצמו משרה נוספת בחברה מתחרה שכן מצב שכזה יתכן שיוביל לניגוד עניינים. כמובן שנושא משרה המנצל את מעמדו בתאגיד לשם קידום ענייניו האישיים על חשבון טובת החברה מפר את חובת האמון.
חובת הזהירות
סעיפים 252-253 של חוק החברות מחייבים נושאי משרה בתאגיד שלא לנהוג באופן רשלני. מכיוון שהחלטות של נושא משרה משפיעות על כלל המעורבים בפעולת התאגיד מחוייב הלה לקבלן בזהירות, במקצועיות ותוך שיקול דעת מלומד לאחר שאסף את כל המידע הדרוש והניתן להשגה.
במיוחד יחשב כרשלן נושא משרה אשר הינו בעל מקצוע, כגון רואה חשבון או עורך דין, אשר קיבל החלטה חפוזה בתחום מומחיותו שאינה עומדת בסטנדרט לו היינו מצפים מבעל מקצוע סביר.
הגנות על נושאי משרה בתאגיד
האחריות המוטלת על פי חוק על נושאי משרה בתאגיד עשויה להביא לתביעות משפטיות כנגדם. תאגידים רבים בוחרים להעניק לנושאי המשרה בהם הגנות מפני תביעות שכאלה. שלוש ההגנות העיקריות הן:
ביטוח – סעיף 261 לחוק החברות מאפשר כיסוי ביטוחי מפני חיוב שיוטל על נושא משרה אשר הפר את חובת הזהירות (בין אם כלפי החברה או כלפי גורם שלישי). כמו כן ניתן לדאוג לכיסוי ביטוחי גם למקרה של הפרת חובת אמונים בתנאי שנושא המשרה פעל בתום לב.
שיפוי – סעיף 260 לחוק החברות מאפשר לתאגיד לקבוע בתקנון כי נושא משרה יזכה לשיפוי מצד התאגיד בגין חיוב כלשהו שנפסק כנגדו בבית משפט כתוצאה מהליך שנפתח בעקבות פעולתו במסגרת התאגיד. ניתן להחיל את השיפוי גם על הליכים פלילים ובתנאי שנושא המשרה ביצע את העבירות המיוחסות לו בתום לב וללא מחשבה פלילית.
פטור – תאגיד יכול, בהתאם להוראות סעיף 259 של חוק החברות, לקבוע בתקנון כי נושא משרה אשר גרם נזק לתאגיד כתוצאה מהפרת חובת הזהירות לא יתבע לדין על ידי התאגיד. כמובן שהפטור חל רק על תביעות בשם התאגיד, לא יתכן פטור מתביעות מצד ג’ שניזוק.
דיני התאגידים הינם תחום משפטי סבוך ומרתק. לעיתים סבורים נושאי משרה בתאגידים כי צברו ידע וניסיון מספיקים בתחום בכדי לנסח בעצמם הסכמים הנוגעים לאחריות של נושאי משרה או ההגנות הניתנות להם.
הניסיון מלמד כי רק בעל מקצוע, עורך דין המצוי בתחום ורצוי אף שיהיה שותף במשרד עורכי דין העוסק בדיני תאגידים, יוכל לטפל באופן המיטבי הן בניסוח הסכמים כאלה והן בתביעות המתעוררות בגין חריגה מהם.
זקוקים לסיוע משפטי בענייני תאגידים וחברות? חייגו: 03-6093833