בקשה לפתיחת תיק במערכת ההוצאה לפועל מטרתה אחת היא – מימוש זכויותיו של הנושה באופן חוקי ובאמצעות הכלים אותם העניק המחוקק לגורמי האכיפה.
חוק הוצאה לפועל והתקנות הנסמכות לו, קובעים מגוון הליכים למימוש בקשתו של הנושה וסיוע בפירעון החוב המיוחס לחייב. הליכים אלה כוללים חיפוש ועיכוב, הבאה ומאסר וכן הליכים כנגד רכושו של החייב לרבות עיקול ופינוי מקרקעין.
לקבלת סיוע משפטי בתחום הוצאה לפועל, לחץ: יעוץ משפטי
או חייג: 03-6093833
שלבים בהליך פינוי מקרקעין
הטלת העיקול – לבקשת נושה, רשאי ראש ההוצאה לפועל להורות על עיקול מקרקעי החייב ובתנאי שאלה האחרונים רשומים על שמו. כיוון שכך, לבקשתו של הנושה יש לצרף נוסח טאבו תקף המפרט את זכויות החייב בנכס. הסמכות תקפה גם במקרים בהם מדובר בזכויות חייב שמקורן ברישום הערת אזהרה לטובתו. הלכה למעשה עם אישורו של ראש ההוצאה לפועל יירשם העיקול בפנקסי לשכת רישום המקרקעין הרלוונטית.
הטלת עיקול על מקרקעין שאינם רשומים על שמו של החייב – נושה המבקש להטיל עיקול על מקרקעין שאינם רשומים על שמו של החייב, יפנה בבקשה לביהמ”ש המחוזי – הערכאה האמונה על עניין זה. מששוכנע ביהמ”ש, כי המקרקעין הינם בבעלות החייב על אף העדר הרישום, יצהיר על כך וייענה לבקשת הנושה כאמור.
יובהר, כי בשלב הביניים – מיום הגשת הבקשה ועד ההכרעה בה – רשאי הנושה לפנות בבקשה להטלת עיקול זמני וזאת לשם מניעת הברחת נכסים ע”י החייב. היענות לבקשה להטלת עיקול זמני, מותנית במרבית המקרים במתן ערובה מספקת מאת הנושה.
כמו כן יש לציין, כי בקשה שכזו אשר לקתה בחוסר תום לב וגרמה נזק לחייב או לצד שלישי, עשויה להוביל לחיוב הנושה בתשלום פיצויים, לרבות חילוט הערובה.
תוצאות רישום העיקול – רישום העיקול מפקיע מאת החייב את הזכות לנהוג במקרקעין מנהג בעלים. למעט פעולות לפדיון משכנתא, ניטלות מאת החייב כל זכויותיו בנכס והוא אינו רשאי לבצע או לרשום כל פעולה במקרקעין אלא באישור ביהמ”ש המחוזי.
פינוי המקרקעין ומימושם – הליך הפינוי והמימוש תלוי בהתקיימם של תנאים מקדימים:
- פרק הזמן הקובע – יש לוודא, כי חלפו לפחות 30 ימים מזמן רישום העיקול וכי החייב לא פרע את חובו, כולו או מקצתו.
- בקשת נושה – על הנושה להגיש בקשה מפורטת ומנומקת לראש ההוצל”פ בדבר מכירת המקרקעין המעוקלים.
- מסירת הודעה לחייב – יש לוודא משלוח הודעה לחייב המפרטת את הכוונה להציע את המקרקעין למכירה וכן אזהרה בדבר מכירת המקרקעין במידה ולא יסדיר את חובו תוך 7 ימים ממועד המצאת האזהרה.
- עריכת שומת מקרקעין – בתום 7 ימים ממועד המצאת האזהרה לחייב, תיקבע שומת המקרקעין ותימסר לראש ההוצל”פ, לנושה ולחייב. על גובה השומה ושיעורה קיימת זכות ערעור הדדית.
- פרסום הודעת המכירה – הצעת המקרקעין למכירה, תפורסם במקומות הנקובים בחוק וזאת בתנאי שחלפו 15 ימים ממועד המצאת דו”ח השומה.
- הצעות – המעוניינים להשתתף ברכישת המקרקעין, יגישו את הצעותיהם תוך 15 ימים מיום פרסום הודעת המכירה ויצרפו להצעתם עירבון בגובה 10% מהמחיר המוצע.
מכירת המקרקעין – זו תתבצע בדרך של מכירה פומבית. במסגרת זו ידרשו המציעים להשלים את העירבון ל- 10% מסכום ההצעה הגבוהה ביותר. הזוכה במכירה הפומבית ישלים את העברת התמורה תוך 7 ימים מסיום המכירה ויפעל לרישום זכויותיו בלשכת רישום המקרקעין. עם סיום הסדרת הרישום, תועבר התמורה לנושה.
לקבלת סיוע משפטי בתחום הוצאה לפועל, לחץ: יעוץ משפטי
או חייג: 03-6093833