תשלום היטל השבחה במקרקעין
היטל השבחה הינו סוג של מס, מוטל על בעל נכס אשר נהנה מאישור תוכנית כלשהי כגון, תוכנית מתאר מקומית שהיא, תוכנית אשר יש בה התייחסות לתיחום של שטחים, הוראות בנייה, מגבלות בנייה וכו, כאשר אותה תוכנית שאושרה ביחס לקרקע של אותו אדם משביחה מקרקעין ומעלה את ערכו.
חשוב להבדיל בין היטל השבחה, לבין מס שבח. היטל השבחה יוטל, למשל, בתוכנית המאפשרת קבלת היתרי בניה או שינוי יעודה של הקרקע אשר מעלה את ערכה של אותה קרקע. הנישום, כלומר החייב במס, בהיטל השבחה, הינו הבעלים של הקרקע או החוכר לדורות, קרי שוכר של מקרקעין לתקופה העולה על עשרים וחמש שנה.
לפי החוק, “השבחה” היא עלייה בשווי המקרקעין בעקבות אישור תוכנית, מתן הקלה, או התרה של שימוש חורג, שהינו שימוש אשר חורג ושונה מן השימוש שהיה מותר לפני כן. לדוגמא, אישור הסבה של מבנה מיעוד של אולם אחסנה ליעוד של אולם ספורט.
לפיכך, הנישום (בעל המקרקעין) יחויב בהיטל השבחה במידה ושווי הקרקע עלה בעקבות אישור תוכנית מסוימת, אם בשל הרחבת זכויות הניצול (כגון, תוספת זכויות בניה וכדומה) ואם “בדרך אחרת” שהיא, דרך שהביאה לעלייה בשווי המקרקעין, בעקבות אישורה של התוכנית והיא לא מהווה הרחבה של ניצול הזכויות במקרקעין.
היטל השבחה מוטל על מקרקעין אשר כלולים בתוכנית, שבה מצוין באילו גושים וחלקות היא חלה. לתוכנית מצורף תשריט (מפה) שבו מצוינים גבולות התוכנית. ראוי לציין כי מקרקעין הנמצאים בגבול עם התוכנית, גם עליהם יש לשלם היטל השבחה.
מועד תשלום היטל ההשבחה
מאפיין אשר ייחודי להיטל ההשבחה לעומת מיסים אחרים הוא כי לא קיימת זהות בין מועד היווצרות החיוב עצמו לבין המועד שבו יש לשלם את ההיטל. בזמן שמאושרת תוכנית אשר משביחה את הנכס, נוצר החיוב בהיטל ההשבחה.
אולם, בעל הקרקע ישלם את אותו היטל רק כאשר יממש את זכויותיו במקרקעין בהתאם לאירועים אשר מוגדרים בחוק כגון, קבלת היתר בניה ועוד.
לקבלת סיוע משפטי איכותי, לחץ כאן: יעוץ משפטי
תשלום מס מתבצע בדרך כלל בזמן קרוב לאחר אירוע מס, לדוגמה, המועד שבו יש לשלם את מס הערך המוסף הוא לרוב בחמישה עשר לחודש הבא, לאחר המועד שהעוסק ביצע את המכירה, המועד שבו יש לשלם מס שבח מקרקעין הוא לרוב 30, או 50 ימים אחרי מכירת המקרקעין.
אולם, המועד שבו צריך לשלם את היטל ההשבחה הוא שונה בכך שהזמן בין אירוע המס בהיטל השבחה, שהוא אישור אותה תוכנית המשביחה את הנכס, לבין זמן התשלום לא מוגדר בתקופה מסוימת – אלא לפי “מועד המימוש”.
מועד המימוש הוא אירוע נוסף שבו בעל הקרקע ממש את הזכויות בנכס, ולפיו נקבע זמן התשלום כאמור.
לעיתים, לאחר שעובר זמן מסוים חובות אשר חב הנישום, בעקבות היטל השבחה שטרם שולם, עשוי להיות מופחת ואף להתבטל. המצב שלעיל עשוי לקרות כאשר תוכנית מאוחרת מפחיתה מערך המקרקעין או בהינתן פטורים אשר מבטלים את החיוב בתשלום ההיטל שטרם שולם.
ההיגיון בהיטל השבחה במקרקעין
מאחורי תשלום המס בגין היטל השבחה עומד רעיון של צדק חברתי וזאת משום שאותה רשות ציבורית השקיעה בתכנון ובפיתוח ובשל כך עלה ערכה של הקרקע ולכן אך צודק הוא כי הבעלים ישא בהוצאות לעיל של תכנון ופיתוח.
דבר זה לעיל דומה למצב שבו תוכנית מסוימת פגעה במקרקעין של אדם, אזי במקרה שכזה על הציבור כולו לשאת בנזק שנגרם לאותו אדם וזאת משום שהתוכנית הנ”ל מביאה תועלת לכלל הציבור. אדם שתוכנית מסוימת הקפיאה את אפשרויות הבניה במקרקעין שלו לדוגמה, זכאי לפיצוי.
לפי כך, בעל מקרקעין שתוכנית מסוימת השביחה את המקרקעין שלו למשל, תוכנית אשר הסירה מחסום נורמטיבי כלשהו ובעקבות כך התאפשר לאותו בעל מקרקעין לקבל היתרי בניה, על אותו אדם, שנהנה מן אותה ההשבחה ומאותו שדרוג בתנאיו לשלם את מס היטל ההשבחה.