עיקול רכבו של חייב במסגרת הליך הוצאה לפועל, המתנהל נגדו, מהווה אחד מאופני הפעולה הקיימים בידי הזוכה להבטחת ביצוע פסק הדין ופרעון החוב.
עיקול רכב נחשב לאחד הכלים האפקטיביים במסגרת הליכי הוצאה לפועל ומוכר כאמצעי הפעלת לחץ, המקדם את תשלום החוב, באשר לא אחת מבכר החייב, אשר מתקשה להתנהל ללא רכבו,
להסדיר את חובו ולקבל את החזקה על הרכב חזרה לידיו.
פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע!
ליצירת קשר עם עורכי דין בתחום ההוצל”פ במשרדנו, לחץ כאן: יעוץ משפטי
פעולת עיקול רכב באה בגדרי עיקול מטלטלין ונחשבת מורכבת וסבוכה יותר מביצוע עיקול בכתובתו של החייב. החייבים, אשר מודעים לאפשרות פניית הזוכים לערוץ זה, מנסים להסתיר ולמלט את כלי הרכב שלהם ומקשים בכך על המוציאים לפועל לאתר את הרכבים בשטח ולתופסם.
תנאי הסף להגשת בקשת עיקול רכב
לצורך הגשת בקשת עיקול רכבו של החייב נדרשים להתקיים מספר תנאים מקדמיים:
בידי הזוכה מצוי פסק דין, שניתן לטובתו ואשר הוגש לביצוע באחת מלשכות ההוצאה לפועל בארץ. בנוסף, נשלחה לחייב אזהרה לפני נקיטת הליכים, המקנה לו פרק זמן של עשרים יום למילוי פסק הדין והסדרת החוב או מתן תגובה באופנים אחרים, בהתאם לקבוע בחוק.
בהתקיים שני אלה רשאי הזוכה להגיש בקשה לעיקול רכבו של החייב, המצוי בידי החייב או מוחזק עבורו על ידי צד שלישי. ביצוע הבקשה מותנה בקבלת אישור מטעם ראש ההוצאה לפועל וקבלת צו עיקול רשמי.
על פי תקנות ההוצאה לפועל, רכבים מסויימים, דוגמת רכב, אשר מכירתו מצריכה ביצוע פעולה של העברת בעלות, נחשבים כמטלטלין ברי רישום ולגביהם קיימת חובת רישום העיקול, המוטל על הנכס. בהתאם לכך, ברכב טעון מרשם, נדרש המוציא לפועל להעביר לממונה על הרישום הודעה בעניין עיקול הרכב.
עם קבלת ההודעה ירשום הממונה הערה בדבר עיקול הרכב במסמכים הנדרשים וזאת בכדי להביא לידיעתו של רוכש פוטנציאלי בהמשך, אגב עיון במרשם, כי הרכב אותו הוא מבקש לקנות הינו מעוקל.
הרישום ישונה בהתאם לצו, הניתן על ידי בית דין, בית משפט או בהנחיית ראש ההוצאה לפועל, אשר מבטל את העיקול או מעביר את הרכב לזוכה. לחלופין, יבוטל הצו בהסכמתו של הזוכה.
עיקול רכבים ומכירתם הלכה למעשה בידי ההוצאה לפועל
לאחר שלב הרישום, במידה והרכב טעון מרשם, מקנה צו העיקול סמכות בידי המוציא לפועל לתפוס את הרכב המבוקש. לצורך כל רשאי המוציא פועל להיכנס לחצריו של החייב או לחצרי צד ג’, המחזיק ברכב, לצורך ביצוע התפיסה ועיקול הרכב. הרכב המעוקל מועבר על פי רוב לאחד ממגרשי העיקולים של רשויות ההוצאה לפועל וזאת על מנת שהחייב לא יוכל למלטו ולהבריחו.
כעת ניתנת לחייב אורכה בת שבועיים לפירעון החוב. במידה ובתום תקופה זו לא יוסדר תשלום החוב יחל הליך מכירת הרכב, עליו אמונה ועדת המכירות מטעם ההוצאה לפועל. הועדה מפרסמת הודעה בדבר המכירה לציבור הרחב והתהליך עצמו מתקיים במתכונת של מכירה פומבית.
ליצירת קשר עם עורכי דין בתחום ההוצל”פ במשרדנו, לחץ כאן: יעוץ משפטי