מתי צריך חוזה שותפות עסקית?
ייסודה של חברה מלווה במרבית המקרים, בהתלהבות עסקית העשויה להאפיל על הצורך בהסדרת היחסים המשפטיים בין השותפים למיזם. ניסוח חוזה שותפות בחברה, עוד בראשית הדרך, עשוי לסייע ולהקל בפתרון מחלוקות בטווח הארוך.
שלל תרחישים אפשריים – החל מהצלחה ונסיקה כלכלית וכלה בכישלון ופירוק החברה- עודם עתידים לבוא ועל כן טוב יעשו השותפים אם יפעלו לקביעת עקרונות הפעולה ועיגונם בחוזה המקובל על הצדדים.
לפנייה מיידית אל עורכי דין בתחום דיני חוזים התקשרו לטלפון: 03-6093833 או השאירו הודעה כאן: יעוץ משפטי
בהתאם לעקרונות חופש החוזים ורצון הצדדים, רשאים השותפים לכלול בחוזה כל עניין אותו יבקשו להסדיר. יחד עם זאת, אין לכלול בו עניינים העומדים בניגוד לחוק ו/או כאלה הסותרים את פקודת השותפויות. במרבית המקרים, יבחרו השותפים לכלול בחוזה נושאי ליבה כגון אלה:
מטרות החברה ואופן הקמתה, זכויות וחובות השותפים – לרבות תחום אחריותו של כל שותף מידת מעורבותו במיזם והגמול הנגזר מכך- חלוקת מניות לסוגיהן, אופן ניהול ופעילות החברה בהתייחס לאורגני החברה, גיוס הון ומשקיעים, דרכי פעולה לעניין עזיבת שותף והגבלת מידע ועוד נושאים מהותיים.
מעבר לקביעת נושאי ליבה אלה ובהתאם לאופייה העסקי של החברה, ראוי לצפות מקרים נקודתיים ופרטניים אותם יש להסדיר מראש. כך למשל, כאשר בחברה לנכסי נדל”ן עסקינן, יש ליתן משקל לנושא מיסוי החברה ומיקומה.
יישוב סכסוכים בין שותפים בעסק
מעבר להסדרת היחסים המשפטים בין השותפים, עשוי החוזה לקבוע מנגנונים ליישוב סכסוכים ומחלוקות דוגמת גישור, בוררות או ערכאה משפטית בפניה ידונו הצדדים. קביעה קוגנטית שכזו יכול שתמנע פירוק החברה וחיסולה, תסייע בפתרון הבעיה הנקודתית ותתמוך בהמשך פעילותה של החברה והבראתה.
צפי בדבר חלוקת רווחים
אלמנט זה, של חלוקת רווחי החברה, משמש נשוא לדיונים רבים בבית המשפט. צפי הרווחים בראשית דרכה העסקית של החברה אינו תואם במרבית המקרים את הרווחים בפועל. כך גם מידת השקעתו של כל שותף בפעילותה של החברה. לאור כך, הכרחי לכלול בחוזה השותפות הוראה מפורטת בדבר חלוקת רווחי החברה, מבלי שאלה יושפעו מהתנהלותם בפועל של השותפים.
אחריות כלפיי צדדים שלישיים
על אף יתרונותיו הניכרים של הסכם שותפות בחברה יצוין, כי אין בו בכדי להשפיע על חבות השותפים כלפיי צדדים שלישיים הנוטלים חלק בפעילותה העסקית של החברה.
חוזה שותפות עם תנאי
למען הסדרת יחסיהם המשפטיים של הצדדים באופן המיטבי, יש לכלול בחוזה השותפות תנאים אשר בהתקיימם יפעלו השותפים / החברה בדרך הנקובה בחוזה. כך לדוגמא, ניתן לכלול בו כללים בדבר רכישת החברה ע”י גורם חיצוני, הגדלת/ הקטנת פעילותה של החברה, יציאה למיזמי שוק חדשים ועוד.
השקעה לטווח הארוך
המציאות מוכיחה, כי בכל שותפות עסקית, איתנה ככל שתהא, עשויים לצוף ולעלות סכסוכים שונים בין השותפים, עד כדי פגיעה אנושה בפעילותה של החברה . השקעה ראשונית ורצינית בדבר ניסוח הסכם שותפות בין גורמי החברה, תמנע סיטואציות אלה ותיצור בהירות אשר תטיב עם הצדדים לאורך כל כולה של הפעילות העסקית.
אשר על כן, מומלץ לפנות אל משרד עורכי דין הבקיא בתחום לשם ניסוח ההסכם באופן המיטבי.
משרד עורכי דין דורה כהן ויצמן DCW | התקשרו אלינו בטלפון: 03-6093833
✓ ניסיון של למעלה מ 17 ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE