מבוא
תקנות סדר הדין האזרחי (סד”א) הן התקנות הקובעות את הדין בנוגע לניסוח והגשת כתב הגנה. הכלל הבסיסי הוא כי חובת ההוכחה מוטלת על התובע. אם הוא הוכיח את תביעתו לכאורה על הנתבע להוכיח את טענות ההגנה שלו.
כתב הגנה הוא למעשה רצף של הכחשות ועליו לעמוד בכללים שנקבעו בחוק. ככלל, כתב הגנה יוגש עד 30 יום מקבלת כתב התביעה.
פסק דין בהעדר הגנה
במידה וחלפו 30 יום מבלי שהוגש כתב הגנה, רשאי התובע לבקש מבית המשפט פסק דין בהעדר הגנה. בית המשפט יכול לקבוע כי ראוי שהדיון יתקיים במעמד שני הצדדים ובמידה והגיע כתב הגנה באיחור יטה לקבלו.
בית המשפט גם יכול להיענות לבקשת התובע ולתת פסק דין בהעדר הגנה. במצב כזה על הנתבע יהיה להגיש בקשה לביטול החלטה או לביטול פסק דין.
מה מכיל כתב הגנה?
כאשר הנתבע כותב כתב הגנה אין להכחיש בו את טענות התביעה באופן כוללני אלא להתייחס אל כל טענה בנפרד על כל פרטיה. כתב הגנה צריך לכלול התייחסות לכל עובדות כתב התביעה. ניתן להעלות טענות משפטיות חלופיות אך לא עובדתיות אלא אם כן מצהיר הנתבע כי העובדות לא ידועות לו. הכחשותיו של הנתבע בכתב הגנה צריכות להיות מפורשות,ברורות, מלאות ולגופו של עניין.
ככלל, עובדה שלא הוכחשה בכתב ההגנה במפורש או במכללא יראה בה בית המשפט כאילו הודו בה, כלומר שתיקה כהודיה. חריג לכלל זה נמצא בשלושה מקרים. מקרה ראשון הוא כשמדובר בשיעור דמי נזק. אלמנט זה אינו חייב להיות מוכחש על ידי הנתבע בכתב הגנה. מקרה שני הוא כאשר הנתבע הוא פסול דין או קטין.
טענה שלא הוכחשה על ידם אינה תיחשב כהודיה בטענה. מקרה שלישי כולל מצבים בהם בית המשפט יכול לבקש מהתובע להוכיח את טענתו אף על פי שהנתבע לא הגיב אליה בכתב הגנה. דוגמא לכך היא צווי מניעה. מתן צו מניעה נגד הנתבע פוגעת בחירותו ועל כן בית המשפט פעמים רבות מבקש מהתובע נימוקים איתנים מדוע עליו להיענות לבקשתו ולתת צו מניעה.
טענות הגנה מקדמיות
ישנן טענות הגנה שהן חלק מכתב הגנה אך יש להעלותן בהזדמנות הראשונה. במידה ולא כך, הנתבע מסתכן שבית המשפט לא יקבלן אף אם הן נכונות. אלו הן טענות הגנה מקדמיות. דוגמא לטענה כזו היא העדר סמכות עניינית או מקומית. הערכאות המשפטיות בישראל מחולקות לפי סמכות עניינית וסמכות מקומית.
הסמכות העניינית היא האם לסוג ערכאה מסוים ( לדוגמא בית המשפט השלום או בית המשפט המחוזי) יש סמכות לדון בכתב התביעה. הסמכות המקומית היא שאלת מיקומו של בית המשפט המוסמך לדון בהליך.
טענה של חוסר סמכות משני הסוגים חייבת להיות מועלית מוקדם כלל האפשר כדי שבית המשפט יוכל לקבוע האם הוא יכול להעביר את הדיון לבית משפט אחר או האם עליו לדחות על הסף את התביעה. דוגמא נוספת לטענה מקדמית היא העדר עילה כאשר אם יימצא בית המשפט כי כתב התביעה לא מעלה עילה יידחה על הסף את התביעה. ניתן גם לטעון טענה מקדמית של התיישנות התביעה.
טענת “פרעתי”
טענת ” פרעתי” היא הודיה בעובדות התביעה כלומר,הנתבע מודה שהיה לו חוב כלשהו לתובע.
עם זאת יש כאן הוספה של טענה חדשה כי החוב כבר נפרע. במסגרתה טוען הנתבע בכתב הגנה כי אין לו עוד חוב כלפי התובע. הטוען טענת “פרעתי” נטל השכנוע עובר אליו. הנתבע צריך להראות מסמך כלשהו המוכיח כי פרע את חובו לתובע.
תיקון כתב הגנה
לעיתים לאחר הגשת כתב הגנה מתגלות לנתבע עובדות חדשות או מסמכים חדשים הרלוונטיים לתביעה. ניתן להגיש לבית המשפט בקשה לתיקון כתב הגנה אליה יצורפו כל המסמכים עליהם מסתמך הנתבע בבקשת התיקון. יש לצרף גם את כתב ההגנה המקורי לבקשה.
רצוי לבקש את הסכמת התובע לתיקון כתב הגנה. בית המשפט אינו נוטה לסרב לבקשות הללו וקל וחומר אם התובע הסכים.