מבוא: מי יכול לפשוט רגל?
פשיטת רגל היא הליך משפטי מורכב המספק ליחידים ועסקים הנאבקים עם חובות בלתי להחזר. בישראל, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מסדיר את הליך פשיטת הרגל, ומבטיח מערכת הוגנת ויעילה לחייב או לתאגיד וכן לנושים. מאמר זה יספק סקירה כללית של דיני חדלות הפירעון בישראל, הקריטריונים לכשירות להכרזה על פשיטת רגל, וכיצד משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן, בראשות עו”ד בנימין בני כהן, יכול לספק ליווי וייצוג בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל.
סקירה כללית של דיני חדלות פירעון ושיקום כלכלי בישראל – הליך פשיטת רגל
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שנחקק בשנת 2018, נועד לתת מענה לאתגרים הכלכליים העומדים בפני יחידים ועסקים בישראל. מטרת החוק היא:
1. מתן מסגרת מקיפה לפתרון תיקי חדלות פירעון
2. להבטיח הליך הוגן ויעיל הן לחייבים והן לנושים
3. לקדם את שיקומו הכלכלי של החייב או התאגיד לצורך שילוב מחדש במשק.
החוק מכסה היבטים שונים של חדלות פירעון, פשיטת רגל של יחיד וכן פשיטת רגל של תאגיד. כמו כן, החוק מגדיר את תפקידו של הממונה על חדלות פירעון (כונס הנכסים הרשמי) שהוא הגוף האחראי על פיקוח וניהול הליכי חדלות פירעון במדינת ישראל.
מי יכול לפשוט רגל בישראל?
א. קריטריונים לזכאות ליחידים:
1. דרישת גיל: כדי להיות זכאי לפשיטת רגל בישראל, אדם חייב להיות בן 18 לפחות.
2. סכום החוב: כיום יחיד שהחובות שלו הם עד 150,000 ₪ רשאי להגיש בקשה בלשכת ההוצאה לפועל. ליחיד שחובותיו עולים מעל 150,000 ₪, יגיש את הבקשה לממונה על חדלות פירעון (כונס הנכסים הרשמי) וההליך יתנהל בבית משפט השלום.
3. חדלות פירעון: על החייב להוכיח כי אינו מסוגל לשלם את חובותיו במלואם. זה יכול לכלול מצבים שבהם הכנסות החייב (יחיד) ונכסיו אינם מספיקים לכיסוי חובותיו.
ב. קריטריונים לזכאות לתאגידים-חברות
1. חדלות פירעון: התאגיד אינו יכול לפרוע את חובותיו השוטפים במועד פירעונם.
2. מקום מושבו של התאגיד בישראל: על התאגיד לקיים פעילות מסחרית בישראל וכן להיות רשום בישראל.
הליך פשיטת הרגל בישראל
א. פתיחת הליכי פשיטת רגל – הגשת בקשה למתן צו לשיקום כלכלי
1. הגשת בקשה למתן צו לפתיחת הליכים: כדי להתחיל בהליך פשיטת רגל, על היחיד להגיש בקשה או לממונה על חדלות פירעון במקרה של חובות מעל 150,000 ₪. במידה והחובות של היחיד עד 150,000 ₪ עליו להגיש בקשה בלשכת ההוצאה לפועל. במידה ומדובר בתאגיש – עליו להגיש בקשה לממונה על חדלות פירעון בלבד.
2. איסוף מסמכים: על היחיד או תאגיד להמציא מסמכים תומכים להוכחת אי יכולתו לשלם את חובותיו. זה יכול לכלול דפי בנק, תלושי שכר, החזרי מס ורשומות פיננסיות אחרות. כמו כן, יש לצרף ולהצהיר על החובות שבגינם מוגשת הבקשה ולרבות מסמכים שונים שיעידו על המצב הכלכלי במועד הגשת הבקשה.
ב. תפקידיו ואחריותו של הממונה על חדלות פירעון – כונס הנכסים הרשמי
הממונה על חדלות פירעון/כונס הנכסים הרשמי, שמונה על ידי משרד המשפטים, אחראי על פיקוח וניהול הליכי חדלות פירעון בישראל. תפקידיו כוללים:
1. עיון בבקשות לפשיטת רגל ומתן צו לפתיחת הליכים – במקרה של יחיד. במקרה של תאגיד – הבקשה תוגש ולאחר מכן יתקיים דיון שבו בית המשפט יכריע האם התקיימו התנאים למתן צו לפתיחת הליכים כנגד התאגיד.
2. בדיקת הנכסים וההתחייבויות של החייב/התאגיד
3. פיקוח על חלוקת הנכסים לנושים שתבוצע ע”י הנאמן
4. מעקב אחר עמידת היחיד/התאגיד בהליך פשיטת הרגל
ג. שלבי הליך פשיטת הרגל
1. הממונה על חדלות פירעון יעריך את מצבו הכלכלי של היחיד.
2. שיתוף הפעולה של היחיד/תאגיד בהליך פשיטת הרגל: לאורך כל הליך פשיטת הרגל, על היחיד/תאגיד לשתף פעולה באופן מלא עם הממונה על חדלות פירעון וכן עם הנאמן שימונה, תוך מתן כל המידע והמסמכים הדרושים.
3. הפטר וצו לשיקום כלכלי: לאחר הגשת הבקשה ומתן צו לפתיחת הליכים כנגד יחיד, תתחיל “תקופת הביניים” שאורכה 12 חודשים. במהלך התקופה היחיד יצטרך לשלם צו תשלומים חודשי וכן להגיש דו”ח “הכנסות/הוצאות” אחת לחודשיים. כמו כן, בתקופת הביניים הנאמן שימונה בהליך יחקור את נסיבות ההסתבכות וכן יפעל לאתר נכסים ברי מימוש. לאחר השלמת הבדיקות הנאמן אמור להגיש דו”ח לממונה על חדלות פירעון עם המלצות לענין תוכנית פירעון ליחיד. במסגרת דיון שיתקיים לאחר 12 חודשים מהמועד שניתן הצו הראשוני לפתיחת הליכים – בית המשפט יכריע האם ליתן צו לשיקום כלכלי או לבטל את ההליך בשל ניצול לרעה. לאחר סיום הליך פשיטת הרגל, ולאחר שהיחיד עמד בתוכנית הפירעון – יתקבל צו הפטר מהחובות שנוצרו עובר למועד הצו לפתיחת הליכים, ובכפוף לסייגים בחוק.
ייצוג בהליך פשיטת רגל ע”י משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן הינו משרד בוטיק ואיכותי המתמחה בתיקי חדלות פירעון וייצוג בהליכי פשיטת רגל. עו”ד בנימין בני כהן, ראש המשרד, הינו בעל ניסיון של למעלה מ-17 שנה ומוניטין רב בייצוג בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל של יחידים וחברות.
א. מומחיותו וניסיונו של עו”ד בנימין בני כהן
לעו”ד בנימין בני כהן יש ידע וניסיון רב בייצוג בהליכי חדלות פירעון ופשיטת רגל. עו”ד כהן אף משמש נאמן מטעם הכונס הרשמי – מה שמעניק ללקוחותיו שקט נפשי וניהול ההליך ללא תקלות עד לקבלת הפטר מהחובות. ניסיונו הרב של עו”ד כהן בייצוג לקוחות פרטיים וחברות בהליכי פשיטת רגל, ומחויבותו להשגת התוצאות הטובות ביותר האפשריות עבור לקוחותיו קנתה לו ולמשרד דורה כהן ויצמן מוניטין שאין שני לו בתחום חדלות פירעון במדינת ישראל.
ב. השירותים המוצעים על ידי משרד עורכי הדין בתיקי חדלות פירעון ופשיטת רגל
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן מציע מגוון רחב של שירותים ללקוחות פרטיים וחברות העומדים בפני חדלות פירעון ופשיטת רגל כדלקמן:
1. ייעוץ ראשוני והערכת מצבו הכלכלי של היחיד או התאגיד
2. הגשת בקשה לפשיטת רגל וייצוג לאורך כל שלבי ההליך
3. ייצוג וניהול מו”מ מול נושים
4. ייצוג נושים בגביית חוב מיחיד או תאגיד
טיפים ליחידים וחברות העומדים בפני חדלות פירעון ופשיטת רגל
1.התערבות מוקדמת ופנייה לקבלת יעוץ משפטי: יחיד או תאגיד אשר מתמודד עם מצוקה כלכלית או חדלות פירעון, חיוני והכרחי לפנות לייעוץ משפטי מקצועי בהקדם האפשרי. התערבות מוקדמת תסייע לבחון פתרונות חלופיים כגון: הסדרי חוב, ובכך להימנע מפשיטת רגל.
2.תקשורת עם הנושים: שמירה על תקשורת פתוחה וכנה עם הנושים שלך יכולה לסייע בניהול משא ומתן לצורך הגעה להסדר חוב ובכך להימנע מפעולה משפטית – הליכי גבייה.
3.בחינת פתרונות חלופיים: לפני הגשת בקשה לפשיטת רגל, חשוב לבחון אפשרויות אחרות כגון הסדרי חוב מול הנושים.
סיכום
על ידי פנייה לעזרה מקצועית מעורכי דין מנוסים במשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן תוכלו לעבור את הליכי חדלות פירעון עם מינימום נזקים וכן תוכלו להיות בטוחים שהתיק שלכם מנוהל בצורה מקצועית ע”י עורכי דין מנוסים עם ניסיון רב בתחום חדלות הפירעון.
לקבלת יעוץ משפטי ראשוני ללא עלות במשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן התקשרו לטלפון: 03-6093833 או השאירו הודעה כאן.
קישור לאתר הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי: https://www.gov.il/he/departments/insolvency-and-financial-rehabilitation-procedures/govil-landing-page