עריכת הסכם בין שותפים בחברה
כאשר מחליטים מספר אנשים פרטיים להתחיל יחדיו מיזם כלשהו מומלץ מאד שיקדימו וינסחו הסכם מייסדים אשר יסדיר את דכי ההתמודדות עם מצבים שעשויים לעלות במהלך הפעילות המשותפת.
ללא הסכם מייסדים קיים הסיכון כי היחסים העסקיים בין מקימי המיזם (שיכול להיות שותפות, חברה בע”מ, או כל גוף משפטי אחר שיאגד את הפעילות) יתקלו בקשיים בשל מחלוקות בנוגע לנושאים שונים כגון חובות וזכויות המקימים, חלוקת רווחים או חובות שחלילה יצברו, כיצד ניתן יהיה לגייס הון נוסף, כיצד יתקבלו החלטות על מדיניות או השקעת כספים (למשל לרכישת ציוד) וכיו”ב.
למידע נוסף וסיוע משפטי התקשרו לטלפון: 03-6093833 או השאירו הודעה כאן.
במקרים הקיצוניים עלולות מחלוקות שכאלה להעלות את המיזם כולו על שירטון. הקדמת תרופה למכה על ידי ניסוח הסכם מייסדים תבטיח התמודדות חלקה עם כל המצבים שניתן לחזות כי יש סיכוי שיתעוררו. מכיוון שהקמת חברות מתרחשת חדשות לבקרים ניתן בקלות לבדוק אילו מצבים בדרך כלל יש לתת עליהם את הדעת.
נושאים חשובים שיש לכלול במסגרת הסכם מייסדים
כמובן שאין רשימה מוגדרת של נושאים כאלה מומלץ להרחיב את היריעה ולכלול בהסכם כמה שיותר מצבים אפשריים, כמו כן חשיבות הנושאים השונים תקבע לכל מקרה לגופו. עם זאת יש נושאים משותפים המופיעים ברוב הסכמי המייסדים בעת הקמת חברה.
בין נושאים אלה נמצאים סעיפים לקביעת מקום ההתאגדות (המשפיעה בעיקר בנושא מיסוי), קביעת מסגרת עלויות ההקמה הצפויות, עלות פעילות וניהול החברה, חלוקת המניות בין המקימים וכן דרך הקנייתם למשקיעים חדשים (קיימים סוגים שונים של מניות כגון מניות רגילות, מניות בכורה ועוד).
יש להגדיר את תחומי אחריותו של כל אחד מהמייסדים, את היחסים ביניהם ובינם לבין החברה (למשל יתכן ויהיו כאלה שיועסקו על ידי החברה וכאלה שלא). רצוי לתת את הדעת על קניין רוחני שוודאי יצטבר במהלך פעילות החברה והזכויות עליו, למשל מה יקרה אם אחד המייסדים יחליט לפרוש וירצה לעשות שימוש בידע שרכש בזכות השתתפותו בהקמת החברה.
מן הנושאים הבסיסים ביותר הם סעיפים שיקבעו את דרך ניהול החברה, למשל כיצד ימונו דירקטורים, כיצד יתקבלו החלטות בישיבות הדירקטורים, זכויות חתימה בשם החברה.
שוב, כאמור, זוהי רק רשימה חלקית ביותר הבאה לצורך המחשה בלבד, בנוסף לסעיפים שיכללו לקביעת ההתנהלות רצוי מאד להסדיר גם מצבים של הפרת חוזה (למשל קנסות, אבדן זכויות ועוד).
חשיבות עריכת הסכם מייסדים
השקעה של זמן ומשאבים במתן הדעת על כמה שיותר נושאים שיש להסדיר לפני, עם ולאחר ההקמה לרוב תצדיק את עצמה עשרות מונים בהתנהלות חלקה ככל שניתן ומניעת בזבוז זמן והוצאות מיותרות כדי להתמודד עם קבלת החלטות, לעיתים החלטות מורכבות והרות גורל, “תוך כדי תנועה”.
על ידי הסדרת היחסים המשפטיים בין המייסדים תתאפשר תחילת פעילות החברה, הסדרת היחסים וחלוקת תפקידים ביניהם תסייע בניהול יעיל בשלבים הראשונים והקריטיים כל כך של החברה הצעירה.
צפיית העתיד היא קשה ולשם חסכון בזמן ואנרגיה המצויים במידה מוגבלת ונחוצים להתמודדות עם קשיים רבים בזמן ההקמה קל להתפתות ולפסוח על נושאים שנראים בתחילה כלא סביר שיצוצו.
מומלץ מאד להתעקש ולהקדיש את המאמץ בניסוח הסכם מייסדים כולל ככל האפשר. עדיף לכלול בהסכם סעיפים שלעולם לא יבואו לכדי שימוש מאשר לגלות כי דברים שניתן היה להסדיר בהסכם והוזנחו גורמים לתקלות וקשיים.
עזרה מקצועית משפטית שתינתן על ידי משרד עורכי דין המצוי בדיני תאגידים וחברות יכולה לעשות את ההבדל בין הצלחת המיזם וכישלונו. בבתי המשפט עולים מקרים אין ספור של מחלוקות בין שותפים למיזמים שכאלה להקמת חברה אשר נתגלעו במהלך תחילת הפעילות.
נתינת הדעת וצפיית העתיד תוך מגמה להרחיב את היריעה ככל שניתן יבטיחו הנחת אבן פינה בצורת הסכם מייסדים כולל, יעיל ומשתלם בהמשך הדרך.
לסיוע בעריכת הסכם מייסדים (הסכם שותפות בחברה),
פנה אלינו בטלפון: 03-6093833 או השאירו הודעה ונחזור אליכם בהקדם. להשארת הודעה לחצו כאן.
קיראו על: מיסוי רווחי שותפות