מידע והסברים על חוק חדלות פירעון החדש והסברים על הליך פשיטת רגל בחוק החדש
חוק חדלות פירעון החדש – פשיטת רגל החוק החדש מדריך והסברים לחייבים:
ביום 15.9.2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון החדש או בשמו המלא: חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע”ח 2018.
למעשה, חוק חדלות פירעון החדש, איגד את כל נושא חדלות הפירעון של יחידים וחברות במסגרת חוק אחד.
במאמר זה תובא סקירה של הליך פשיטת רגל בחוק החדש, והשינויים המרכזיים שהוכנסו בחוק ושלבי הליך פשיטת הרגל עד לסיומו בקבלת הפטר/מחיקת החובות ויציאה לדרך חדשה.
פשיטת רגל בראי החוק החדש– משמעות ההליך:
בעקבות משבר הקורונה העולמי, אשר את השלכותיו הכלכליות אנו מתחילים להרגיש על בשרינו היום, וביתר שאת נרגיש היטב על בשרינו בחודשים הקרובים, רבים ממשקי הבית ובפרט עסקים רבים צפויים להיקלע למצב עגום תסבוכת כלכלית שלא תותיר ברירה אלא לפנות להליך פשיטת רגל.
במקרים של חברה שנקלעה לחובות שאין ביכולתה לפרוע, במקרים המתאימים ההליך יהיה פירוק בבית המשפט המחוזי.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן בעל וותק ומוניטין של 15 בתחום חדלות הפירעון ובפרט בכל הנוגע לייצוג וליווי חייבים בהליך פשיטת רגל, החל משלב הבקשה לפשיטת רגל, ועד למועד סיום ההליך בקבלת הפטר, מחיקת החובות ויציאה לדרך חדשה.
משרדינו צבר ניסיון רב בליווי עסקים שנקלעו לקשיים, הבראת חברות, וייצוג עובדים בהליך פירוק של חברה.
עורכי הדין ממשרדינו יעניקו לך סיוע משפטי וליווי מקצועי, החל מהשלב הראשון, בניטור הבעיה ומציאת הפתרון, עובר דרך בניית אסטרטגיה ותוכנית מפורטת. בהמשך משרדינו יעניקו לך ליווי צמוד לכל אורך הדרך, עד לשיקום מוחלט, מחיקת חובות ופתיחת דף חדש.
הליך פשיטת רגל יכול ויהא ביוזמת החייב עצמו או ביוזמת נושה (בעל חוב) אשר יבקש לגבות את החוב באמצעות מתן התראה לחייב על פשיטת רגל.
בד”כ נושה יבקש לנקוט בהליך פשיטת רגל במידה ויש לו מידע כי החייב פועל להבריח נכסים, או מידע כי החייב עומד לעזוב את הארץ.
ישנם מקרים שבהם עובדים המועסקים באמצעות חברה בע”מ, יבקשו להגיש בקשת פירוק כנגד החברה, וזאת על מנת שיוכלו לקבל את שכרם מהמוסד לביטוח הלאומי. יש לציין כי אדם שפעל באמצעות עוסק מורשה, אינו מגיש בקשת פירוק אלא בקשה לפשיטת רגל כחייב.
פשיטת רגל – תכלית ההליך:
להליך פשיטת רגל יש שתי תכליות: התכלית הראשונה: לקדם את זכות היסוד של הנושים לגביית חובם ע”י מימוש נכסי החייב (מקרקעין, כספים וחסכונות, מיטלטלין וכיוצ’), וחלוקת התמורה באופן שוויוני, ובהתאם להוראות החוק בענין סדרי הנשייה. התכלית השנייה: להביא לכדי שיקומו של החייב ע”י מחיקת החובות וקבלת הפטר.
יש לזכור כי המחוקק מבקש לשקם חייבים שהחובות שלהם נוצרו בתום לב. חייב אשר ביצע פעולות מרמה, הברחת נכסים, וכן פעל באופן הנוגד את תקנת הציבור, לא זכאי לפטור מהחובות וכן לא זכאי לקבל את ההגנות שמקנה הליך פשיטת הרגל.
לאורך השנים, התפתחה פסיקה עניפה בכל הנוגע למקרים שבהם חוסר תום הלב ישלול מהחייב את הגנות ההליך וקבלת ההפטר.
בהלכות רבות שנתנו ע”י בית המשפט העליון נתנו “כללי אצבע” לניתוח סיטואציות שונות של מקרים של חוסר תום לב, לפני שנעשתה פנייה לפשיטת רגל, כאשר בגדול כיום רק מקרים שבהם חוסר תום הלב הינו נוגד את תקנת הציבור באופן מובהק + החלק הארי של החובות נוצר בעקבותיו ישלול לחלוטין קבלת הפטר מהחובות.
יש לציין כי ניתוח מעמיק של ההסתבכות, בטרם הגשת הבקשה הינו קריטי וחשוב!
לא אחת משרדינו קיבל לייצוג חייבים ו/או חברות אשר פנו להליכי חדלות פירעון ללא ניתוח מוקדם ומעמיק, מה שהוביל לבסוף למפח נפש. אנו ממליצים לכל אדם או חברה ששוקלים לפנות להליכי חדלות פירעון להיוועץ עם משרד עורכי דין או עורכי דין אשר בקיאים ובעלי רקע וניסיון בתחום.
מונחים חדשים והאורגנים בחוק חדלות פירעון החדש:
כונס הנכסים הרשמי: הממונה על חדלות הפירעון.
צו כינוס נכסים – צו לפתיחת הליכים.
צו / הכרזה על פשיטת רגל – צו לשיקום כלכלי.
מנהל מיוחד/בעל תפקיד – נאמן.
הגדרה מהי חדלות פירעון – חדלות פירעון היא מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו.
שלבי הליך פשיטת רגל:
כיום, חוק חדלות פירעון הביא חידוש כי לאדם פרטי שיש חובות עד לסך כולל של 150,000 ₪, הליך פשיטת הרגל יתנהל בלשכות הוצאה לפועל ייעודיות.
לאדם פרטי שיש חובות מעל לסך כולל של 150,000 ₪, הליך פשיטת הרגל יתנהל בבית משפט השלום (לפני כניסתו לתוקף של החוק החדש, הליך פשיטת הרגל התנהל רק בבתי המשפט המחוזיים).
האגרה הכרוכה בהגשת בקשה לפשיטת רגל בהוצל”פ/בבימ”ש השלום הינה בסך של 1,600 ₪.
תנאים להגשת בקשה לפשיטת רגל ביוזמת נושה כנגד חייב:
- חזקת חדלות הפירעון.
- נושה בעל חוב אשר טרם הגיע מועד פירעונו – אינו רשאי לנקוט כנגד חייב בהליך פשיטת רגל אלא במקרים הבאים: החייב פועל להונות את נושיו, החייב מבריח נכסים, מועד פירעון החוב חל בתוך 6 חודשים ממועד הבקשה.
- חזקה שהחייב חדל פירעון (סעיף 1 לעיל) אם הנושה מסר לחייב דרישת לתשלום חוב שסכומו עולה על 75,000 ₪, ובדרישה צוין מפורשות כי היה והחוב לא ישולם תוך 45 ימים, תוגש בקשה לנקוט בהליכי פשיטת רגל כנגד החייב.
- תנאי לנקיטת הליך פשיטת הרגל כנגד החייב הוא כי אין מחלוקת בתום לב על החוב/ לחייב אין זכות קיזוז, וכי הבקשה לפשיטת רגל הוגשה תוך 3 חודשים מהמועד שבו נמסרה לחייב דרישת התשלום.
בקשה לכינוס נכסים ופשיטת רגל:
לאדם שגובה החובות שלו לא עולה על סך כולל של 150,000 ₪, עליו להגיש בקשה לפשיטת רגל בלשכת ההוצאה לפועל.
לאדם שהחובות שלו עולים על סך כולל של 150,000 ₪, עליו להגיש בקשה לפשיטת רגל לממונה על חדלות הפירעון, ולאחר ששולמה האגרה והבקשה אושרה, יש להגיש את הבקשה לפשיטת רגל לבית משפט השלום.
לאחר שהוגשה הבקשה לפשיטת רגל, הצו הראשון שמתקבל הינו “צו לפתיחת הליכים“. בעבר היה נקרא צו כינוס נכסים. למעשה, קבלת הצו הינה קריטית מאוד לחייבים שכן לאחר קבלת הצו יש עיכוב הליכים גורף והגנה מהליכים מהנושים.
יש לזכור!
ניתן לנקוט בהליך פשיטת רגל, הן בהוצאה לפועל, והן בבית משפט השלום גם אם טרם הנושים נקטו בהליכי גבייה!
יש משמעות רבה לבחינת המצב הכלכלי, כמה שיותר מוקדם, וזאת בכדי לקבל את הצו לפתיחת הליכים מבלי “שחרב הליכי הגבייה מונחת על הצוואר”. הנבון ישכיל לפעול ולנתח את מצבו הכלכלי ולהקדים תרופה למכה.
לייעוץ לפני כניסה להליך פשיטת רגל השאירו הודעה וליחצו כאן או חייגו :03-6093833
לאחר הגשת הבקשה לפשיטת רגל, ובמסגרת “צו לפתיחת הליכים”:
- יקבע לחייב צו תשלומים שאותו החייב יידרש לשלם מידי חודש בחודשו.
- יתמנה נאמן – בעל תפקיד אשר אמור לנהל את התיק ע”י זימון החייב לישיבת בירור, איתור נכסים ומימושם, ובחינה אודות הנסיבות שהובילו את החייב לפנות להליך פשיטת רגל, ואם החובות נוצרו בתום לב.
- יקבע מועד לדיון 12 חודשים ממועד קבלת הצו לפתיחת הליכים – למעשה זה הדיון שבו באם החייב התנהל כראוי במסגרת ההליך, קרי, עמד בצו התשלומים, הגיש דוחות, ובמידה והחובות שלו נוצרו בתום לב – בית המשפט ייתן לחייב “צו לשיקום כלכלי”.
- צו לשיקום כלכלי – למעשה מדובר בתוכנית פירעון או תוכנית תשלומים לתקופה בת 36 חודשים שבמסגרתה ככל והחייב יעמוד בתוכנית, ההליך יגיע לכדי סיום בקבלת הפטר ומחיקת החובות.
המגבלות שיחולו על החייב עם מתן הצו לפתיחת הליכים לאחר הגשת הבקשה לפשיטת רגל:
- איסור שימוש בכרטיסי אשראי.
- איסור לייסד תאגיד.
- איסור להיות בעל עניין בתאגיד.
לנוחיותכם קישור לאתר רשות האכיפה והגבייה למדריך והסברים להליך פשיטת רגל בהוצאה לפועל:
קישור: https://www.gov.il/he/departments/guides/insovlency-request-guide
לנוחיותכם קישור לאתר רשות השופטת – מדריך והסברים על חוק חדלות פירעון החדש:
קישור: https://www.gov.il/he/departments/guides/insolvency_guide.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ושות’ בעל ניסיון ומוניטין של 17 שנים בייצוג יחידים וחברות בהליכי חדלות פירעון וכן בייצוג עובדים מול חברות שבפירוק.
התקשר עוד היום לקבלת ייעוץ טלפוני ללא תשלום בטלפון : 03-6093833 או השאר הודעה כאן ועורך דין ממשרדינו יחזור בהקדם.